Sacagiii de pe peronul garii

joi, 19 august 2004, 23:00
2 MIN
 Sacagiii de pe peronul garii

Ii vezi in fiecare zi luind cu asalt peronul de la prima linie a garii
Bacau. Unii vin chiar si noaptea. Nu se grabesc sa prinda vreun tren
si nici nu cara dupa ei sute de bagaje, ci citeva bidoane de plastic.
De altfel, acestia nu se grabesc deloc, pentru ca tinta lor, cele doua
tisnitori de pe peron, nu pleaca nicaieri. Poate ca, unic
inconvenient, vor astepta citeva minute in plus pina sa le vina rindul
sa-si umple bidoanele cu apa, daca merg mai incet. Acestia sint
sacagiii de la gara, acei bacauani care bat si jumatate de oras doar
pentru a se aproviziona cu o gura de apa mai buna decit cea de la
robinete. „Apai, maica, vin aproape in fiecare zi, pentru ca apa de la
chiuveta nu se poate bea. Apa de aici e de izvor si e mai buna. Stau
in centru, dar e rau, pentru ca acum nu ne mai dau voie sa mergem
gratis cu autobuzul”, ne spune o batrina care se pregateste sa-si
umple cele patru bidoane de plastic de doi litri pe care le avea in
doua sacose. In spatele ei, un barbat intre doua virste sesizeaza ca
un calator al trenului care tocmai sosise in gara ar vrea sa-si umple
o sticla cu apa. Constient, probabil, ca menirea celor doua tisnitori
e, in primul rind, sa ostoiasca setea calatorilor, ii da intiietate. In
partea opusa a peronului, la tisnitoarea dinspre Roman, se afla un
singur barbat, care incepuse sa-si umple bidonul de cinci litri pe
care il avea cu el. „Am avut noroc, pentru ca, de obicei, sint cel
putin sase-sapte oameni la rind, cei mai multi batrini. Sint
pensionari, au timp si vin si stau la rind. In ce ma priveste vin si iau
apa din gara pentru ca e mai buna decit cea de la robinet. Vine tot
prin conducta, dar e mai limpede”, ne explica omul, care se
recomanda Vasile Iancu.
Preferintele bacauanilor pentru apa de la gara nu sint citusi de putin
intimplatoare. De altfel, si specialistii de la Directia de Sanatate
Publica (DSP) au confirmat ca apa de aici e ceva mai buna decit
cea de la robinete. „Apa din gara este adusa de la Sarata. Lipsa
clorului face ca aceasta sa fie mai buna pentru baut, dar nu este
indicata pentru gatit, pentru ca, in privinta legumelor, de exemplu,
acestea isi pierd prospetimea”, a explicat dr. Marin Bustiuc, director
adjunct al DSP. (Eduard CUCU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii