Salariatii de la Aerostar ies in strada

marți, 18 decembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Salariatii de la Aerostar ies in strada

Salariatii societatii Aerostar Bacau vor pleca astazi de la ora prinzului, intr-un mars de protest catre Prefectura, unde se vor opri si vor organiza un miting. Liderii sindicatului Avias, care organizeaza actiunea de protest, au declarat ieri ca acestea vor avea loc indiferent daca vor fi aprobate de autoritati sau nu. Pina ieri la prinz, organizatorii nu aveau nici un semnal in acest sens. Motivul care a declansat protestul salariatilor de la Aerostar este intentia Guvernului de a proceda, foarte curind, la o noua restructurare a industriei de aparare si de a concedia, de la Aerostar Bacau, circa 640 dintre cei aproximativ 2.800 de lucratori. Ieri, sindicalistii s-au intilnit cu prefectul Catalin Mardare. "Am primit asigurari ca actiunile nostre revendicative vor fi autorizate", a precizat liderul sindicatului Avias, Ioan Bujor. Marsul si mitingul de astazi au fost precedate, ieri, de un miting spontan al salariatilor, care s-au adunat, timp de o jumatate de ora, in fata pavilionului administrativ.
Sindicalistii cred ca aceasta stare de criza are radacini mai adinci si ca se datoreaza politicii dusa de guvernanti. "In luna septembrie, printr-o ordonanta de urgenta, Guvernul a anulat, printr-un act anormal, o lege de protectie a persoanului si a patrimoniului din industria de aparare, fara a pune nimic in loc – a declarat Ioan Bujor. Pastrarea acestui patrimoniu este prevazuta si de Legea pregatirii economiei si teritoriului pe timp de pace si razboi. Guvernele s-au multumit ca, an de an, sa reduca numarul salariatilor, insa nu a procedat la modificari legislative care sa permita protectia personalului".
Liderii sindicali spun ca, timp de citiva ani, au tot venit cu propuneri, inclusiv legislative, pentru rezolvarea crizei industriei de aparare, dar nu s-a rezolvat nimic. La discutiile de saptamina trecuta cu prefectul de Bacau, liderii sindicatului Avias au mai prezentat o lista de solutii pentru iesirea din criza. "Orice alta ordonanta sau lege cu privire la dimensionarea industriei de aparare trebuie sa aiba in vedere Aerostar – spun liderii. Exista, altfel, pericolul ca, prin nenominalizare, sa apara marginalizarea nostra, in cazul unor hotariri de finantare, prin dirijarea fondurilor catre compania nationala", spun ei. Guvernul ar trebui sa promoveze si o ordonanta de urgenta pentru pensionari anticipate, valabile pentru salariatii din industria de aparare, sustine Ioan Bujor. Circa 1.000 de salariati de la Aerostar au fost disponibilizati prin programul de reconversie RICOP. Liderii sindicali sustin ca fondurile promise nu au ajuns inca la destinatie. "Iata de ce vrem sa mai convingem Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor sa modifice o hotarire guvernamentala cu privire la restructurarea prin RICOP, in privinta modului de plata a salariilor compensatorii, ca acestea sa nu mai fie platite luna de luna, ci in una – doua transe lunare, pentru ca salariatii disponibilizati sa porneasca, prin asociere, activitati pe cont propriu".
La actiunile de astazi, sindicalistii spun ca salariatii vor veni impreuna cu membrii de familie si au avertizat ca actiunile lor nu se vor opri aici. "Sa stie guvernantii ca va veni si rindul lor, pentru ca voturile sint tot in mina nostra si ca Bacaul poate deveni o a doua Resita". (Petru DONE)
Prefectul discuta cu ministrul muncii situatia uzinei Aerostar
Prefectul Radu Catalin Mardare a plecat ieri la Bucuresti, unde urma sa se intilneasca cu Marian Sirbu, ministrul muncii si solidaritatii sociale, pentru a discuta situatia fabricii Aerostar. Catalin Mardare urma sa se intilneasca, in aceeasi problema, si cu
vicepresedintele Camerei Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, discutii la
care trebuiau sa participe si directorul general al Aerostar, Grigore
Filip, presedintele sindicatului Avias, Ioan Bujor, si Gheorghe Huluta, presedintele CNSLR Fratia Bacau. Prefectul Mardare ne-a declarat ca va incerca sa gaseasca impreuna cu oficialii de la Bucuresti solutii prin care sa poata fi urgentate programele pentru industria de aparare. "Finantarea acestor programe a trenat si dorim ca ele sa fie urgentate si, implicit, sa obtinem si acele fonduri de care Aerostar are nevoie pentru a-si desfasura activitatea in conditii normale", a afirmat prefectul de Bacau.
Radu Catalin Mardare a explicat ca, initial, au fost alocate niste fonduri pentru programele in care a fost inclusa si uzina de avioane din Bacau, iar din acele sume s-au cumparat subansamble din import. Prefectul Mardare ne-a declarat ca, in timpul discutiilor de la
Bucuresti va atinge si problema programului RICOP, prin care
muncitorilor disponibilizati ar urma sa li se acorde plati reparatorii. (Eduard ADAM)

Comentarii