Sanctiuni dure pentru "haiducii" padurilor

luni, 08 mai 2000, 23:00
2 MIN
 Sanctiuni dure pentru "haiducii" padurilor

La 31 martie 2000, presedintele Constantinescu a promulgat "Legea privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice", care a intrat in vigoare la 6 mai a.c.. Ea face parte dintr-un pachet de acte normative care vor duce la aplicarea efectiva a Legii 1/2000, privind restituirea terenurilor cu vegetatie forestiera. Adoptata dupa ce fondul forestier a fost grav afectat de acte de vandalism, legea incearca sa protejeze ceea ce a mai ramas.
Noua lege privind stabilirea si sanctionarea contraventiior silvice stabileste sanctiuni de cinci ori mai mari decit Legea 2/1987, pentru contraventiile silvice, cuantumul acestora fiind cuprins intre 10 si 30 milioane de lei. Vor fi astfel sanctionate ocuparea unor suprafete mai mari din fondul forestier national decit cele aprobate legal, reducerea suprafetelor forestiere, taierea, ruperea, distrugerea arborilor, sustragerea arborilor si puietilor, depasirea volumului aprobat de masa lemnoasa exploatata, pasunatul animalelor pe terenurile forestiere din fondul national, provocarea de incendii, taierea fara drept a pomilor de iarna, transportul fara acte doveditoare a provenientei materialului lemnos, folosirea altor modele de documente de insotire, folosirea fara autorizatie a instalatiilor de prelucrat lemn etc. Legea pedepseste si distrugerea arborilor de catre proprietarii privati de padure si taierea celor nemarcati de personalul silvic autorizat. Sint pedepsite prelucrarea lemnului fara autorizatie, deversarea in paduri a reziduurilor industriale, petroliere sau rezultate din prelucrarea lemnului, precum si netinerea la zi a evidentelor cantitatilor de lemn intrate la prelucrare.Ceva mai ingaduitoare, legea pedepseste cu amenzi cuprinse doar intre 1,2 -2 milioane de lei, aruncarea de tigari in padure, deteriorarea drumurilor forestiere, inundarea terenurilor, amplasarea in fondul forestier proprietate publica a constructiilor. Cu aceleasi sume vor fi amendati si "turistii" care recolteaza fructe de padure, ciuperci, plante, humus, muguri etc., in scopul comercializarii, fara autorizatia unitatilor silvice sau a proprietarilor.
Legea sanctioneaza atit RNP, cit si proprietarii de paduri pentru nerespectarea regimului silvic, neexecutarea, in termen, de catre proprietari, a lucrarilor de regenerare a padurilor, precum si neefectuarea celorlalte lucrari care rezulta din amenajamentele silvice, necuratarea resturilor dupa exploatare, cu amenzi cuprinse intre 800.000 de lei si 1.200.000 de lei. Aparitia acestei legi este salutata de silvicultori. "Vom manifesta mai multa exigenta si seriozitate in respectarea legilor in vigoare. E bine sa stie si cei care au fost certati cu legea ca faptele ilegale sint mult mai drastic sanctionate in noua reglementare", ne-a declarat domnul Gheorghe Flutur, directorul Directiei Silvice Suceava, cea mai mare unitate silvica din tara.Mai trebuie spus ca neachitarea in termen de 30 de zile a amenzilor va transforma contraventia in inchisoare de la 2 la 6 luni. Procesele-verbale de contraventie vor fi intocmite de organele silvice, reprezentantii MAPPM, ofiterii si subofiterii de politie, primarii localitatilor. Contravenientul poate depune plingere la ocolul silvic in termen de 15 zile. Savirsirea contraventiilor poate determina si masura de confiscare a bunurilor produse sau rezultate din comiterea lor.Una dintre legile foarte asteptate de silvicultori este cea care stabileste statutul personalului silvic in care este reglementat si uzul de arma. (Dumitru Manolache)

Comentarii