Scandalos!

marți, 26 februarie 2002, 00:00
5 MIN
 Scandalos!

In goana lor de a scapa de afacerile pe care le-au avut inainte, alesii publici si-au vindut cit au putut de repede actiunile sau si-au reziliat contractele pe care le aveau cu firmele din subordinea administratiilor locale si judetene. Numai ca unii dintre ei au uitat sa-si mai ascunda si urmele acestor afaceri. Este si cazul lui Neculai Lupu, presedintele Consiliului Judetean Bacau, si a fratelui acestuia, Ion Lupu, consilier judetean, care, pina deunazi, pare-se ca au facut afaceri serioase cu bani publici, fara ca acest lucru sa-i deranjeze prea tare. Chiar daca legea nu le interzicea sa fie actionari la diverse firme, devine de-a dreptul scandalos sa auzi ca seful Consiliului Judetean si fratele lui au cistigat o licitatie prin nu stiu ce comuna, care isi alimenteaza bugetul chiar de la Consiliul Judetean. Cu alte cuvinte, cei care dirijau fondurile spre comune erau tocmai beneficiarii acestor bani.
Afacerea in care au fost implicati Neculai si Ion Lupu are legatura cu scoala din satul Enachesti, comuna Beresti Tazlau, care a ars in toamna anului 2000. Scoala trebuia reconstruita, asa ca primaria din localitate a organizat o licitatie, la caret s-au prezentat doua firme, ambele din Moinesti: Alcor si Infrarom. Licitatia a fost cistigata de societatea Infrarom, care, desi nu avea obiect de activitate constructia de locuinte, a fost desemnata cistigatoare. Motivul invocat de comisia de licitatie a fost ca Infrarom a venit cu o oferta mai mica cu 800 de milioane de lei decit cealalta firma. In ciuda faptului ca firma Alcor atacase in instanta tocmai licitatia pentru scoala din Enachesti, administratia locala a permis firmei Infrarom sa inceapa lucrarile la scoala distrusa. Graba cu care s-a actionat poate fi justificata de ceea ce urmeaza.
Cine-mparte, parte-si face
Printre actionarii firmei Infrarom din Moinesti, care a cistigat licitatia de la Beresti Tazlau, figureaza chiar Neculai Lupu, presedintele Consiliului Judetean Bacau, si fratele acestuia, consilierul judetean Ion Lupu. La Registrul Comertului cei doi apareau drept actionari alaturi de alte patru persoane. "Nu era firma mea, ci a fratelui meu, si mi-a dat si mie niste actiuni", si-a justificat prezenta in aceasta societate Neculai Lupu. Pina de curind, legea nu le interzicea lui Neculai Lupu si fratelui sau, Ion Lupu, sa fie actionari intr-o firma privata. Si cu siguranta nimeni nu ar fi luat in vizor firma Infrarom, daca sefii ei se orientau spre o afacere care nu avea ca sursa de finantare banii Consiliului Judetean. Insa lucrarea de la Enachesti are repartizate fonduri exprese chiar de la bugetul judetului, asa cum ne-a declarat primarul din Beresti Tazlau, Vasile Neica. "Acesti bani sint repartizati de la Consiliul Judetean special pentru asta. Nu se atinge nici Dumnezeu de ei", ne-a declarat el. Cu alte cuvinte, firma lui Neculai Lupu a cistigat o afacere pentru care Consiliul Judetean, unde tot Neculai Lupu este sef, a dat bani in mod expres. In acest caz nu este deloc surprinzator ca cealalta firma care s-a prezentat la licitatie a pierdut. Chiar daca avea, teoretic, sanse egale, si chiar daca era specializata pe constructia de locuinte. Faptul ca Neculai Lupu a cistigat o afacere intr-o comuna careia tot Consiliul Judetean ii repartizeaza banii e doar unul dintre aspectele pe care le ridica aceasta afacere. Deloc de neglijat este interdictia pe care cei doi frati o au prin lege de a face afaceri cu bani publici.
Imediat ce a aparut Ordonanta 5, prin care consilierilor locali, judeteni si celorlalti demnitari li se interzice sa fie actionari sau membri in Consiliile de Administratie ale societatilor sau regiilor din subordinea administratiilor locale si judetene, Neculai si Ion Lupu au plecat din firma Infrarom. Neculai Lupu ne-a declarat ca si-a cesionat actiunile fratelui sau, iar Ion Lupu ne-a asigurat ca ar fi vindut toate actiunile unui anume inginer Nicolae Rednic, din Ploiesti. Lucru care, dupa cum afirma consilierul judetean Lupu, s-ar fi produs imediat ce a aparut ordonanta.
Cei doi inca mai figureaza la Registrul Comertului ca actionari, scuza fiind ca trebuie urmate procedurile legale, care dureaza cel putin o luna. Numai ca, interesant, ieri dimineata, cind am sunat la firma Infrarom si am cerut cu patronul societatii, la telefon ne-a fost dat consilierul Ion Lupu. E greu de crezut insa ca cineva, care a vindut altcuiva toate actiunile pe care le avea intr-o firma, raspunde dupa citeva saptamini la telefon in calitate de patron, daca nu are si ceva implicatii in toata treaba aceasta.
Consilierii pot face nestingheriti afaceri pe bani publici
Toata aceasta poveste dovedeste, pe linga faptul ca Neculai Lupu a facut afaceri cu macar o primarie la care tot el repartizeaza banii publici, si ca legea care-i obliga pe consilieri sa nu mai faca afaceri cu fonduri de la stat e strimba. Consilierul judetean Ion Lupu zice ca a iesit din firma Infrarom. Dar, si daca ar fi ramas actionar, el ar fi putut face nestingherit afaceri cu o primarie dintr-o comuna, fiindca n-ar fi fost in afara legii. Si asta, deoarece Ordonanta nr. 5 spune ca un consilier judetean nu are voie sa faca afaceri cu societatile sau regiile din subordinea institutiei din care el face parte. Cu alte cuvinte, Ion Lupu, consilier judetean, nu putea face afaceri cu Consiliul Judetean sau o firma a acestuia. Legea nu spune insa ca Ion Lupu nu putea incheia contracte cu orice alta primarie de la tara.
Aceasta scapare a legii le permite practic consilierilor sa bage mina in banii publici cit vor, fara ca cineva sa-i poata trage de urechi. Astfel de cazuri ar putea sa apara cit de curind, iar cei mandatati sa ia masuri sa ridice ca si pina acum din umeri si sa acuze inca o lege strimba. Consilierii sa ramina cu banii, iar presa doar sa semnaleze un lucru cusut cu ata alba, dar legal pina la urma. Astfel s-ar fi intimplat si in cazul lui Ion Lupu. Traian Milon, secretarul general al Consiliului judetean, fara sa stie despre cine este vorba si raspunzind de principiu la intrebarea noastra daca afacerea e legala, a spus ca, dupa el, astfel de situatii ar trebui evitate. "Eu, dac-as fi consilier judetean, m-as abtine de la asa ceva. Nu-i firesc ca un consilier judetean sa faca afaceri cu primariile de la tara. Pentru ca, desi teoretic nu poti influenta direct lucrurile, poate aparea suspiciunea ca respectivul consilier ar putea dirija niste bani acolo tocmai pentru a lua el banii", ne-a spus Traian Milon.
In ultima perioada, tot mai multa lume a acuzat ziaristii ca sint prea suspiciosi si incearca sa descopere peste tot aspecte negative. Este suficient sa descopperi un astfel de caz, in care ditamai presedintele consiliului judetean s-a dedulcit cu banul public, pentru a fi teribil de rezervat cind reprezentantul unei institutii incearca sa-ti demonstreze bunele sale intentii. Si asta, mai ales in conditiile in care, de aproape un an, PSD a pus stapinire pe tot. Cine sa-l controleze pe Neculai Lupu si compania? Tot un membru al PSD, care nu are nici un interes sa recunoasca vina colegului de partid. Si, cine stie, cite or mai fi facut, cu banii publici, membrii partidului aflat la guvernare, care dorm linistiti, pentru ca sint convinsi ca disciplina de partid functioneaza: corb la corb nu-si scoate ochii. (Eduard ADAM)

Comentarii