Solutie finala la CET Borzesti

marți, 09 iulie 2002, 23:00
3 MIN
 Solutie finala la CET Borzesti

Autoritatile din Onesti, Bacau si cele de la Bucuresti au purtat discutii luni seara, la Onesti, pe marginea preluarii CET Borzesti de catre Consiliul local Onesti. Desi problema parea pina de curind fara iesire, se pare ca de aceasta data s-a ajuns la o intelegere.
La masa tratativelor s-au aflat Emil Lemnaru, primarul din Onesti, prefectul Radu Catalin Mardare, deputatul Viorel Hrebenciuc, Ilie Stefan, secretar de stat in Ministerul Administratiei Publice, Iulian Iancu, secretar de stat in Ministerul Industriilor, si Radu Balasoiu, director economic la Termoelectrica Bucuresti.
In urma negocierilor, Consiliul local din Onesti incepe din acest an programul de montare a centralelor termice in oras, proiectul urmind sa fie finalizat pina la inceputul iernii 2003. Pina atunci, insa, pentru asigurarea agentului termic catre populatie si, partial, pentru platforma industriala, administratia locala va prelua din acest an o parte din CET Borzesti. In linii mari, cam aceasta a fost solutia de compromis, pe care au agreat-o si cei de la Bucuresti, dar si sefii administratiei locale din Onesti.
Consiliu local Onesti intentioneaza sa monteze 38 de centrale termice in oras. Conform intelegerii de ieri, pentru aceasta investitie, administratia locala ar urma sa primeasca sprijin de la Guvern. Desi nu s-a stabilit cu certitudine in ce va consta acest ajutor, cel mai probabil va fi vorba despre posibilitatea contractarii un credit cu garantii guvernamentale. "Plata s-ar putea face esalonat, dar cel mai mare avantaj ar fi ca montarea centralelor termice ar duce la scaderea costurilor agentului termic", ne-a declarat primarul Emil Lemnaru, care sustine ca, intr-o prima etapa, investitiile vor costa circa 200 de miliarde de lei.
Insa aceasta varianta nu va rezolva problema imediat. Consiliul local Onesti va trebui sa preia si o parte din CET Borzesti. "Este vorba despre CET1, cu un grup de 50 de MW, care va asigura agent termic pentru populatie in aceasta iarna si aburi pentru industrie", a mai spus primarul din Onesti. Prefectul Radu Catalin Mardare ne-a declarat ca si pentru preluarea CET Borzesti Guvernul ar putea oferi sprijin autoritatilor onestene, in aceasta problema urmeaza a sa fie din nou discutata in detaliu.
Ce se va intimpla, insa, din iarna viitoare, dupa ce onestenii vor avea pus la punct noul sistem de centrale termice si nu vor mai avea nevoie de CET1? Prefectul Mardare nu a exclus posibilitatea ca administratia din Onesti sa inchida efectiv termocentrala, in cazul in care nu se gaseste nici o alta solutie viabila. "Daca ar avea incarcarea optima si s-ar face lucrari de modernizare, CET ar putea merge pe profit. Intre timp se poate gasi un investitor", a afirmat Radu Catalin Mardare.
Cu alte cuvinte, de principiu, problema preluarii, fie si temporare, a CET Borzesti, a fost rezolvata. Primarul Emil Lemnaru va convoca o sedinta extraordinara pentru vineri, 12 iulie, special pentru acest subiect. Ramine de vazut ce decizie vor lua consilierii onesteni de aceasta data. Daca vor fi sau nu de acord sa preia CET Borzesti. "Era singura solutie pe care o aveam", este de parere primarul Lemnaru. "Eu cred ca de aceasta data primarul si viceprimarul vor reusi sa-i convinga pe consilieri", a spus optimist prefectul de Bacau. (Eduard ADAM)

Comentarii