Strainii platesc pentru vinarea unui urs 20000 DM

joi, 15 martie 2001, 00:00
2 MIN
 Strainii platesc pentru vinarea unui urs 20000 DM

Incepind de astazi, in mod oficial, s-a deschis sezonul la vinatoarea de ursi. In judetul Bacau, Directia Silvica, ce are in subordine si fostele cabane de vinatoare ale lui Ceausescu de la Pralea si Intarcatoarea, are cel mai mare fond de vinatoare. Inginerul silvic Gheorghe Mantescu ne-a declarat ca in aceasta primavara si-au anuntat participarea la partidele de vinatoare de urs mai multi straini, insa deocamdata nu a primit nici o confirmare oficiala de la Bucuresti. Pentru a vina un urs, un cetatean strain plateste o taxa de peste 20.000 marci germane. Un roman, membru al unei asociatii de vinatoare si pescuit sportiv, plateste pentru vinarea unui urs, o cotizatie suplimentara de cel putin sase milioane de lei. Daca ursul ar fi vinat in perioada prohibita, despagubirile s-ar ridica la 200 de milioane de lei.
Vinatorul poate sa ramina cu trofeul, blana sau capul, iar carnea se valorifica. Din aceasta se prepara, de regula, mezeluri afumate sau pastrama, despre care se spune ca este foarte gustoasa. Exista doua moduri de-a vina un urs: vinatoarea la nada sau prin hartuiala. Dupa parerea vinatorilor, cea mai frumoasa si spectaculoasa este vinatoarea prin hartuiala. Ursul este gonit cu sau fara ciini, iar vinatorul asteapta animalul intr-un loc pe unde acesta obisnuieste sa treaca. De regula, vinatorii ii impusca in zona toracelui, cu arme cu proiectil unic sau carabine cu glont. Este exclusa impuscarea animalelor in cap, deoarece acesta este trofeul. Primavara, padurarii si vinatorii imprastie prin padure nada pentru ursi, mai mult pentru a-i obisnui pe acestia sa vina intr-un anumit loc spre a fi vinati mai usor. (Florin CRACIUN)

Comentarii