Boierie la regii

luni, 05 noiembrie 2007, 00:14
5 MIN
 Boierie la regii

 Timpul trece, leafa merge, pe banii iesenilor. Si inca pe bani buni. Asa s-ar caracteriza multe locuri de munca de la regiile sau societatile aflate in subordinea administratiei publice.

Intr-o economie de piata libera in care societatile cu capital privat isi platesc angajatii in functie de performante si de profitul pe care il inregistreaza, surprinzator, la Iasi exista societati care, chiar daca se afla cu un picior in groapa, isi permit sa cheltuie cu angajatii bani seriosi.

Mai ales ca la fiecare din aceste companii monopoliste lucreaza peste o mie de ieseni. Nimeni nu te ameninta ca vei fi dat afara daca nu reusesti sa faci fata cerintelor societatii si totusi ridici pe luna, in medie, un salariu chiar mai bun ca al unui angajat de la Antibiotice sau Unirea SA.

Printre cei mai fericiti angajati se numara cei de la CET Iasi. Desi societatea merge in pierdere, cheltuielile cu personalul sint chiar mai mari decit cele ale Antibiotice SA, una din cele mai puternice firme din Iasi.

Lefuri mari pentru pierderi de 60 de milioane

Analizind datele oferite de societatile si regiile din subordinea Consiliului Local si a celui Judetean a reiesit ca acestea au cheltuieli cu personalul comparative cu a unor firme care au inregistrat anul trecut profit. Astfel, societati sau regii ca CET, RAJAC si RATP ar putea fi comparate la capitolul cheltuielile cu personalul cu societati ca Tehnoton, Tepro sau Antibiotice SA.

In urma unei analize a datelor privind sumele alocate cheltuielilor cu salarizarea a reiesit ca cel mai bine sint platiti salariatii CET. Pentru cei 1.632 de angajati, unitatea a cheltuit in primele noua luni ale acestui an 42,1 milioane lei, respectiv 4,68 milioane lei lunar. In medie, pentru fiecare angajat al CET, iesenii au platit lunar 2.867 lei.

Dupa plata contributiilor unitatii si ale angajatilor catre stat, fiecare salariat ramine in medie cu cite 1.539 lei, adica o data si jumatate salariul mediu pe tara. Aceasta in conditiile in care CET a incheiat anul trecut cu o pierdere de 60 milioane lei, iar in august E.ON Gaz a debransat centrala de la alimentarea cu combustibil din cauza datoriilor.

Salariile la CET sint comparabile cu cele de la Antibiotice SA. Potrivit raportarilor catre Bursa Romana, in primele sase luni ale acestui an, societatea a cheltuit 24,1 milioane de lei cu cei 1.536 de angajati.

Antibiotice SA a cheltuit cu fiecare angajat 2.615 lei lunar, suma in care intra atit salariul brut, cit si datoriile firmei catre stat. In mina, fiecare angajat a putut ridica lunar in medie aproximativ 1.400 de lei. Mai putin decit la CET, in conditiile in care Antibiotice SA a inregistrat la jumatatea acestui an un profit de 20 milioane lei.

„Nu stiu cine ar veni pentru acesti bani la CET"

Intrebat de nivelul salariilor la CET  in comparatie cu alte unitati economice, Didi Melinte, directorul general, a declarat ca nu pot fi facute comparatii.

„Trebuie sa vorbim in primul rind de conditiile grele de munca. Nu cred ca se poate face comparatie intre cineva care sta intr-un halat si lucreaza cu eprubete sau unul care este vinzator si un om care munceste la descarcatul carbunilor, cind afara este ger sau ploua, este urit si se mai defecteaza si vreun utilaj care trebuie reparat. Parerea mea este ca nu banii trebuie luati in calcul, ci conditiile de lucru. Nu stiu cine ar veni pentru acesti bani la CET in conditiile care sint", a apreciat Melinte.

Mai mult, directorul general al furnizorului de apa calda si caldura a adaugat faptul ca si in strainatate, energeticienii cistiga bine. „In strainatate au salarii mari avocatii, medicii si cei care lucreaza in domeniul energetic. Este si normal pentru ca este si multa responsabilitate. O manevra gresita sau o procedura prost aplicata poate duce la catastrofe", a argumentat Didi Melinte.

RAJAC: Cheltuieli cu personalul mai mari decit cele materiale

O alta regie a carei angajati s-ar putea numara printre cei favorizati este RAJAC. Astfel, pentru cei aproximativ 1.300 de angajati, regia a estimat in bugetul pe 2007 cheltuieli cu personalul care se ridica la 29,7 milioane de lei, cu tot cu tichete de masa. In medie, pe luna, regia cheltuie cu fiecare salariat in jur de 1.900 de lei, suma in care intra atit salariul brut al angajatului, cit si contributiile la stat ale RAJAC.

„Ce ia omul in mina conteaza, nu si ceea ce dam la stat. La RAJAC nu avem salarii mai mari decit media pe tara", a spus managerul regiei, Ion Toma. Practic, un salariu brut, mediu la RAJAC, ajunge la 1.378 de lei, iar in mina salariatul ar putea primi in jur de 1.100 lei, plus 130 lei in tichete de masa. „Ce ati vrea, sa fie mai mic sau mai mare? E un salariu normal. Stiti ca eu nu gasesc instalatori?", a spus managerul RAJAC. La aceasta suma trebuie adaugate insa si tichetele de masa, care in bugetul RAJAC nu au fost incluse la cheltuieli salariale.

Potrivit bugetului estimat pe 2007 aprobat de plenul CJ, regia ieseana aloca fonduri mai mari cheltuielilor cu personalul decit celor materiale, care se ridica la 27 de milioane de lei. Cu alte cuvinte, RAJAC cheltuie pe lefuri mai mult decit pe reparatii, achizitia de echipamente sau carburanti sau intretinerea utilajelor.

Suma alocata de RAJAC cheltuielilor cu personalul este comparabila cu cea distribuita de Tepro Iasi pentru acelasi capitol bugetar. Astfel, societatea ieseana a alocat pentru primele sase luni ale acestui an in jur de 9,7 milioane de lei pentru cheltuielile cu personalul, ceea ce reprezinta la cei 870 de angajati in jur de 1.860 de lei alocati costurilor pe fiecare salariat.

La RATP, salarii mai bune ca la Tehnoton

Cea mai modesta regie in privinta cheltuielilor cu salariile este RATP. Situatia financiara precara a regiei a facut ca si cheltuielile cu personalul sa fie destul de mici. Regia de transport in comun are in total un numar de 1.520 angajati.

Conform datelor puse la dispozitie de oficialii unitatii, pe primele sapte luni ale acestui an, cheltuielile totale cu angajatii s-au ridicat la circa 15,9 milioane lei. Astfel, intr-o luna de zile, RATP inregistreaza cheltuieli totale cu salariatii de 2,27 milioane lei. Conform celor declarate de sefii regiei, salariul mediu brut pe unitate este de aproximativ 1.143 lei.

„In mina, un angajat ia in medie circa 800 de lei. Acesta este insa un salariu mediu, existind diferente intre angajati, in functie de o serie de factori, cum ar fi vechimea, pregatirea si sporurile pe care le ia", a declarat Maricel Gherca, directorul RATP.

Situatia de la RATP este similara celei de la Tehnoton Iasi. Astfel, Tehnoton a cheltuit anul trecut cu personalul, potrivit datelor trimise catre Bursa Romana, 4,5 milioane de lei. Pentru cei 332 angajati de la Tehnoton, salariile brute anul trecut au ajuns la 3,4 milioane de lei. Practic, in medie, fiecare angajat a avut un salariu brut de aproximativ 860 de lei, in mina acesta ajungind in jur de 720 de lei.

Comentarii