Bolile de care nu stiau iesenii

vineri, 24 august 2007, 00:32
3 MIN
 Bolile de care nu stiau iesenii

Multi ieseni au descoperit ca sufera de boli pe care nu le cunosteau inainte de a face investigatiile prevazute in Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei (PNESSP). Cele mai frecvente afectiuni par a fi, pina in acest moment, diabetul, hepatita si afectiunile cardiovasculare. In plus, medicii au descoperit valori mari ale colesterolului in rindul tinerilor. Cauzele sint cunoscute: viata stresanta, dezorganizata, alimentatia nesanatoasa si consumul de alcool.

De la inceputul lunii iulie, toti iesenii nascuti in aceasta perioada a anului au primit taloane din partea Ministerului Sanatatii prin care erau indrumati catre medicul de familie. Acesta, dupa o consultatie, specifica pe unul dintre taloane un anume set de analize medicale pe care pacientul trebuia sa le efectueze in vederea verificarii starii sale de sanatate. „Am avut surprize foarte mari la pacientii tineri. La ei am gasit valori foarte mari ale colesterolului din cauza alimentatiei necorespunzatoare, consum mare de produse bogate in grasimi sau consum de alcool. De asemenea, am descoperit cinci cazuri de diabet zaharat la pacienti neasigurati“, a declarat dr. Cristina Barbu, medic de familie in Cotnari. Dintre pacientii cu diabet, doi au inceput deja sa ia tratament cu insulina. Unul dintre ei fusese plecat trei ani la munca in Italia si cind s-a intors in concediu a primit talonul pentru analize. Acelasi medic a identificat in urma acestor analize si cinci pacienti cu hepatita cronica.
Iesenii fumatori peste 40 de ani sint cei mai predispusi la afectiuni cardiovasculare. „Din cei 85 de pacienti pe care i-am vazut in lunile iulie si august, aproape 30 sint cu risc cardiovascular si le-am recomandat sa faca o electrocardiograma. De asemenea, am gasit foarte multe infectii urinare“, a precizat dr. Simona Codrescu, medic de familie in Iasi.

Multi nu s-au prezentat inca la analize

Medicii de familie se pling totusi ca iesenii nu se grabesc sa-si faca analizele obligatorii. Multi dintre ei sint plecati in concediu, iar altii nu-si primesc taloanele. „Am avut pacienti care au spus ca si-au gasit taloanele la gunoi. De multe ori greseste si postasul care le duce in alta parte. Dar sint si oameni care nu dau importanta acestui program de analize“, a spus dr. Maria Anghel, medic de familie in Popricani. Ea a adaugat ca daca in luna iulie s-au prezentat 100 de pacienti, in august numarul acestora a scazut la 40. Situatia pare a fi aceeasi si in restul judetului. Dintre cei 170 de programati la dr. Barbu in Cotnari in iulie, doar 120 s-au prezentat, iar din cei 190 ce ar trebui sa vina in august, doar 80 si-au facut deja analizele. Multi dintre pacienti refuza sa-si faca aceste analize chiar daca ele sint gratuite. „Am avut oameni care mi-au spus ca le este frica de intepatura sau ca au vene proaste si prefera sa ramina fara analize. Eu nu-i pot obliga“, a adaugat dr. Codrescu.
Medicii se asteapta insa ca numarul celor care vor veni la analize sa creasca simtitor in urmatoarele luni. „Va fi puhoi prin octombrie-noiembrie. Atunci se va termina si perioada concediilor, copiii vor reveni acasa de la bunici, se mai intorc oamenii din strainatate“, spune dr. Barbu. In ciuda problemelor cu care se confrunta, medicii de familie considera ca programul national de analize este o initiativa laudabila. „Ar fi trebuit aplicat acest program de mult timp. Eu prefer sa fac profilaxie decit tratament. Oricum, este si un exercitiu de disciplinare a pacientilor. Ei trebuie sa invete sa se prezinte in mod constant la medic, chiar daca nu au probleme“, a declarat dr. Codrescu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii