12 PDSR-isti in Consiliul Judetean

miercuri, 07 iunie 2000, 23:00
4 MIN
 12 PDSR-isti in Consiliul Judetean

Spre deosebire de municipiul Botosani, unde prezenta la vot a fost de doar 38,7%, in judet s-au prezentat duminica la urne 52,8% dintre cele 378.290 de persoane cu drept de vot. Asa cum era de asteptat, PDSR a dominat si alegerile pentru Consiliul Judetean, obtinind 12 mandate, aproape o treime din cele 39 posibile, totalizind 44.656 de voturi. Consilierii judeteni ai PDSR in urmatorii patru ani sint: Ioan Aniculaese, Costica Macalet, Constantin Manolache, Elena Lupu, Victor Poplauski, Eugen Mirauta, Gheorghe Marcu, Doina Murariu, Adrian Haidautu, Ioan Toma, Aurel Murariu si Ioan Brinzei.
Pe locul doi, la mare distanta, s-a situat PNL, care a obtinut 14.199 de voturi, adica patru mandate de consilier, persoanele nominalizate fiind Corneliu Popescu, Mircea Calistru, Gheorghe Tudose si Mircea Danuta, ultimul obtinindu-si locul de consilier in urma distribuirii mandatelor nerepartizate. Daca pina acum, poate cu exceptia rezultatului destul de slab obtinut de PNL, nu putem vorbi de surprize, urmatoarele formatiuni politice care au intrat in Consiliu Judetean ne-au lasat cu gura cascata. Teodor Melescanu, de exemplu, a cistigat patru mandate de consilier pentru ApR, caci nu se poate vorbi despre o campanie electorala deosebita a filialei locale sau despre o prestanta iesita din comun a candidatilor ApR. Ioan Petrescu, Paul Ostaci, Gheorghe Grigoras si Lacramioara Hrinciuc sint consilierii judeteni ai ApR la Botosani. De fapt, secretara personala a lui Paul Ostaci, studenta Lacramioara Hrinciuc, este cel mai tare politician local, ea fiind alaturi de consacratul Constantin Contac, singura care a reusit sa obtina mandat de consilier si la municipiu si la judet. In cazul ei putem vorbi despre o ascensiune absolut fulminanta, la doar 27 de ani, dupa ce nu cu multa vreme in urma raspundea la telefonul de la biroul senatorial al PDSR, in calitate de simpla secretara, a ajuns acum la o performanta a care nici politicienii rasati ai judetului nu spera. Ramine de vazut unde ii va place sa fie consiliera, cel mai probabil Paul Ostaci urmind sa-si pastreze asistenta personala tot aproape de el, adica la Consiliul Judetean.
CDR a reusit destul de surprinzator sa obtina trei posturi de consilier judetean, dupa ce nu a reusit nici macar sa intre in consiliul municipal. Consilierii CDR sint Ovidiu Mimor, Gheorghe Cirimpei si Gheorghe Aghinitei. Desi a obtinut un rezultat mai slab in judetul Botosani decit in restul tarii, PD a obtinut trei mandate de consilier, Ioan Ciobanu, Petronela Vizitiu si Gabriel Petrovici fiind reprezentantii PD in conducerea judetului. O adevarata lovitura au dat cei de la PSDR, partid macinat de conflicte si din care se parea ca nu mai ramasese aproape nimic. Mihai Jitarasu, Nicolai Ureche si Lucian Feodorov sint viitorii consilieri judeteni ai PSDR. Nu acelasi lucru se poate spune despre PRM, care nu a reusit sa obtina decit trei mandate de consilier, Dorin Ciustea, Dumitru Codreanu si Marian Dimancea, desi partidul parea mult mai bine situat. Tot trei consilieri, Constantin Contac, Grigoras Muraru si Elena Lazaruc, a obtinut si Partidul Moldovenilor.
Adevarata supriza au produs-o cei de la Partidul National Roman, care au obtinut doua mandate de consilier judetean, Gheorghe Groza si Dan Radu Popovici, cu 4428 de voturi, foarte aproape de pragul electoral de 4.207 de voturi. Ultimul partid care are reprezentare este PS, Constantin Hutu si Verginel Vacariu fiind consilieri judeteni.
Faptul ca au ajuns in Consiliul Judetean zece partide este in sine o surpriza. PDSR care are cele mai multe mandate, 12, la mare distanta de urmatorul partid, va trebui sa se alieze la votarea conducerii CJ cu cel putin doua partide, pentru a obtine cele 8 voturi de care mai are nevoie pentru a fi in control. Deja ieri dimineata, la putin timp dupa anuntarea rezultatelor, citiva dintre liderii partidelor care au patruns in consiliu incercau sa negocieze cu PDSR, exprimindu-si disponibilitatea pentru eventuale aliante. Bineinteles ca in schimbul voturilor, toti vor cel putin o functie de vicepresedinte, concesia maxima pe care o poate face PDSR fiind un post de vicepresedinte. Problema este ca PDSR trebuie sa se alieze cu doua partide pentru a putea numi presedintele CJ, caz in care negocierile vor fi foarte dure. Pretendenti la functiile din conducerea CJ par a fi multi. In primul rind fostul presedinte al CJ, Ioan Aniculaese si fostul vicepresedinte, Constantin Manolache, membri ai PDSR, vor dori cu siguranta sa-si pastreze functiile. Ba chiar, se pare ca mai exista si varianta propulsarii intr-o functie de conducere a lui Costica Macalet. Mai mult decit sigur, PNL si PD nu vor renunta la nici un vot fara a obtine ceva in schimb. Mircea Danuta, Ioan Ciobanu sau Corneliu Popescu ar dori sa ocupe una dintre functiile mentionate mai sus. Cum este putin posibil ca PDSR sa renunte la ambele functii de vicepresedinte, in negocieri ar putea cintari greu rezultatul turului doi al alegerilor din municipiul Botosani. Daca ar iesi primar Florin Egner, PDSR ar putea renunta chiar la ambele posturi de viceprimar, pentru a obtine la CJ postul de presedinte si cel putin unul de vicepresedinte.
Deocamdata negocierile oficiale nu au inceput, primii care au cerut discutii fiind reprezentantii PD. PRM si PM se pare ca au ajuns la un fel de intelegere, probabil de sustinere a PDSR. Singurul lucru cert este ca nu se poate face nici un fel de alianta care sa aiba cistig de cauza si care sa nu contina si PDSR. Nu trebuie exclusa nici posibilitatea ca votul sa fie hotarit de "mercenari", adica de consilieri care in schimbul unor avantaje, chiar sume de bani, sa voteze impotriva partidului din care fac parte. Nu este ilegal, insa este total imoral si odata cunoscuti, tradatorii cu greu reusesc sa se mai reabiliteze in fata partidului. Dar s-a mai intimplat si se mai poate intimpla desi nimeni nu vrea sa o recunoasca. (Catalin ALISTARI)

Comentarii