A inceput marea migratie spre PDSR

marți, 05 decembrie 2000, 00:00
5 MIN
 A inceput marea migratie spre PDSR

Rezultatele alegerilor parlamentare de saptamina trecuta au drept cistigatori oficiali doua partide, PDSR si PRM, ambele venind dupa patru ani de opozitie. Perioada de opozitie, mai ales in partea de inceput, imediat dupa esecul din 1996, a fost una nu chiar foarte linistita, cel putin in ceea ce priveste numarul membrilor. Daca va amintiti, in prima parte a anului 1997, PDSR a fost macinat de conflicte interne ce au dus la o mica schisma in partid prin plecarea aripii Melescanu, iar la nivel local organizatiile judetene au fost lovite de un val de demisii. La fel s-a intimplat si la Botosani, unde o parte din membrii marcanti ai PDSR, care ocupau functii in administratia descentralizata a statului, pentru a-si pastra functiile au intrat in partidele noii puteri de atunci. Exemple sint suficiente, insa nu vrem sa deschidem rani mai vechi, si apreciem doar ca aproximativ o treime din sefii de acum au fost membri PDSR.
Imediat dupa alegerile locale, cind deja se contura o victorie zdrobitoare a PDSR, pe la usile acestui partid au inceput sa dea tircoale fostii membri, care si-au dat brusc seama de greseala din 1996, si restul sefuletilor din judet, numiti de fosta putere si care se gindesc ca daca tot si-au obtinut functiile pe baza de carnet de membru de partid, tot pe baza unui carnet de partid si le por pastra. Ca asa stau lucrurile o dovedeste aglomeratia de la usile PDSR, ce a inceput inca inaintea alegerilor locale si a continuat toata vara. Confruntati cu acest val de "simpatie", sefii PDSR Botosani au luat decizia ca incepind cu data de 1 septembrie sa suspende activitatea de eliberare de noi carnete de partid pina dupa turul al doilea al alegerilor. "Aveam foarte multe cereri si nu aveam timp sa le mai verificam si sa le discutam pe toate, de aceea am luat aceasta masura. Nu cred ca asta impiedica pe nimeni sa-si depuna adeziunea la noi daca vrea neaparat, noi sintem deschisi pentru toata lumea", ne declara deputatul Mihai Balta, presedintele organizatiei judetene a PDSR.
Intre a depune adeziunea si a fi chiar membru de partid este insa o diferenta, la fel cum diferente sint si intre cei care doresc sa devina pedeseristi. Daca va amintiti, nu demult, Mihai Balta declara public ca dezertorilor de dupa 1996 le va fi aproape imposibil sa revina in PDSR si se pare ca aceasta stare de fapt de mentine si acum. Chiar si in conditiile in care de la 1 septembrie nu au mai fost facuti noi membri, in cele citeva luni dinaintea acestui termen, in PDSR au intrat peste o mie de noi membri, desi un numar oficial nu a fost facut public, iar alte citeva sute de adeziuni asteapta girul Biroului Judetean. Cea mai cunoscuta si una din putinele aderari de pe acum oficiale la PDSR este cea a fostului presedinte al organizatiei Partidului Moldovenilor, Constantin Contac. Drumul acestuia spre PDSR a inceput odata cu alegerile locale din iunie, cind el a fost ales in functia de vicepresedinte a Consiliului Judetean si cind se pare ca unul din obiectele negocierii a fost si intrarea sa in PDSR. Oficial, Constantin Contac este membru al PDSR de prin luna august. "Constantin Contac a fost un caz exceptional, el este o personalitate cunoscuta in judet si este un om de care avem nevoie. L-am primit fara probleme si pe el si pe ceilalti fosti membri ai PM care l-au insotit", mai spune Mihai Balta. Alte nume sint inca neoficiale, cum este cazul managerului RAJ Apa Botosani, demisionar din PNL si care si-a depus adeziune la PDSR insa trebuie sa astepte sa treaca turul doi al alegerilor pentru ca situatia sa sa fie discutata. De asemenea, cam tot ce inseamna director de societate sau institutie in care statul este inca patron a avut cel putin o discutie cu cei de la PDSR privind adeziunea. "Trebuie sa va spun ca a fi membru PDSR nu inseamna neaparat a deveni sef si nu inseamna nici macar sa ramii sef. Criteriul nostru este totusi competenta si numirile vor tine mai intii cont de competenta si apoi de calitatea de membru de partid. De asemenea, oricine vine de la alt partid va fi mai intii verificat cu atentie si apoi primit in partid", explica seful PDSR Botosani. Acestea fiind datele, probabil principala activitate a staff-ului organizatiei judetene imediat dupa numirea guvernului va fi sortarea adeziunilor care sint adunate deja, ceea ce pentru o formatiune politica nu este cea mai neplacuta sarcina din lume. Mai ales ca exista posibilitatea acum de a si refuza pe unii dintre doritori.
Cum spuneam, inca un partid poate fi trecut in categoria cistigatorilor, desi in afara unui numar mare de mandate in Parlament nu stim exact ce altceva a mai cistigat PRM, caci la guvernare nu vor fi primiti, iar sansele candidatului la presedintie in turul doi, Corneliu Vadim Tudor nu sint dintre cele mai extraordinare. Insa la fel cum cetatenii au votat un partid pe ai caruia candidati nu ii cunosteau, tot asa vreo 500 de simpatizanti s-au facut membri cu carnet in ultima perioada. "In general sint oameni foarte buni, caci noi sintem foarte atenti cu membrii nostri. Apoi in PRM se intra de bunavoie si nu te aduce nimeni in partid, asa ca nu avem de ce sa refuzam doritorii decit in cazuri exceptionale", ne declara vicepresedintele PRM Botosani, Valentin Guraliuc. Printre noile nume de peremisti el ni i-a spus pe Marin Tauteanu, un fost pedeserist care in acest an a candidat independent la toate functiile posibile si care a tinut mortis sa fie introdus in PRM fix pe data de 1 decembrie si pe fostul director de la UPSS, Nistor Racnea. In rest oameni de calitate, dar oameni obisnuiti, cum ar fi membrii unor filiale PSM de la tara. Mai interesant la PRM este ca desi ii accepta pe majoritatea celor care au "un comportament si o conduita morala de exceptie", exista si un fel de perioada de carantina. Este de fapt un lucru specific PRM, exemple de peremisti ultra-moralisti de fatada exista nenumarate si ati putut citi despre ele si in "Monitorul" iar credem noi ca pentru un membru de partid, deci prezumtiv candidat la voturile noastre, carantina nu ar trebui sa inceteze niciodata. Adica, daca trei luni esti cuminte si curat din punct de vedere etic, dupa aia poti face orice ca tot esti membru PRM, cu toate drepturile si beneficiile care vin de aici. Seamana un pic cam tare cu perioada de proba la eliberare din penitenciar a detinutilor, mai ales ca si aici dupa expirarea ei majoritatea recidiveaza. Dar asta este alta problema si in loc de incheiere, cindva in viitorul apropiat veti putea citi un material si despre valul de demisii din partidele care nu au cistigat alegerile, continuare fireasca a celui de astazi. (Catalin ALISTARI)

Comentarii