Afacerile cu terenuri iau amploare

miercuri, 17 februarie 1999, 00:00
2 MIN
 Afacerile cu terenuri iau amploare

Piata imobiliara din Botosani este mult mai activa in ceea ce priveste terenurile decit restul investitiilor. Siguranta investitiei in terenuri este data si de preturile relativ mari cu care se vind acestea, precum si de faptul ca, paradoxal, exista inca suficienti cumparatori. Cele mai scumpe terenuri sint cele din intravilanul orasului, care costa in jur de 150-200 de mii de lei metrul patrat. Pretul poate creste sau scade in functie de facilitati, adica daca terenul este racordat la retelele de gaz, apa si energie electrica si, bineinteles, el variaza in functie de zona.
O mutatie importanta pe piata s-a produs atunci cind Primaria Botosani a anuntat ca va extinde intravilanul. Astfel, majoritatea proprietarilor terenurilor din ceea ce era considerat pina acum extravilan, adica terenurile de pe platoul de la iesirile orasului spre comuna Roma, spre Iasi sau spre Suceava au decis sa-si retraga momentan ofertele de vinzare de pe piata in asteptarea cresterii preturilor. "Pina acum, acestea se vindeau la aproximativ 8-10 mii de lei metrul patrat, dar de cind a Primaria a anuntat extinderea intravilanului toti si-au retras ofertele", ne spunea Cornel Timofte, patronul agentiei imobiliare Unitcom. Se asteapta o crestere de cel putin 10 ori a preturilor pe metru patrat a acestor suprafete.
Cotatii foarte bune au si terenurile din jurul padurii Baisa, ca de altfel toate cele care au iesire la portiunea de sosea Botosani-Baisa. De curind, pentru o suprafata de teren de aici, s-a incheiat o tranzactie la nu mai putin de 8 dolari americani pentru metrul patrat. Deja majoritatea terenurilor sint ocupate, firme mari si persoane cu dare de mina cumparind teren in zona. Singura problema este aceea ca terenurile tin de consiliile locale din comunele Mihai Eminescu si Stincesti, iar tratativele se poarta cu mai mare greutate.
Diferita este situatia terenurilor agricole propriu-zise. In general, pe un hectar de teren agricol bun nu se pot lua mai mult de 2-3 milioane lei. Numarul tranzactiilor este limitat, desi oferta este bogata si de lipsa unei legislatii corespunzatoare, sau mai bine zis de harababura existenta. O vinzare-cumparare de teren agricol nu se poate face ca o tranzactie obisnuita. Conform legislatiei actuale, au prioritate vecinii, adica proprietarii terenurilor invecinate, apoi rudele si tot asa, un eventual cumparator avind de asteptat cel putin 2-3 luni pina cind poate semna efectiv contractul. Ca sa nu mai spunem ca situatia juridica a terenurilor respective este de obicei incerta. (Catalin ALISTARI)

Comentarii