Angajati la negru la viceprimar

marți, 09 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Angajati la negru la viceprimar

Afacerea cu Internetul Cafe a viceprimarului Florin Ghiorghita se bazeaza, intr-o buna masura, pe munca la negru. Sala "Gif", inaugurata in vara acestui an de catre al treilea om din Primarie, este deschisa zilnic intre orele 8.00 – 24.00 si este deservita in doua schimburi de Costel Becheanu si Cristian Ojog, care nu au nici carte de munca, nici contract de munca si nici macar conventie civila. Acestia lucreaza cite opt ore pe zi, incaseaza banii pe care ii platesc amatorii de internet si mirc, inchid si deschid sala, gestioneaza cu alte cuvinte activitatea salii, fara a avea insa vreo legatura contractuala cu societatea patronata de viceprimar. In evidentele Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) persoanele mentionate nu figureaza ca avind carte de munca sau conventie civila, mai mult decit atit, din arhiva electronica a ITM lipsind chiar firma viceprimarului, lucru care inseamna ca nu are nici un salariat cu forme legale.
Potrivit legii 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca, Florin Ghiorghita, in calitate de patron al unitatii, comite o contraventie. "Fapta angajatorului de a primi la munca o persoana pentru care nu au fost intocmite contracte individuale de munca sau, dupa caz, conventii civile de prestari servicii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000.000 lei la 10.000.000 lei", se arata in actul normativ amintit. Mai mult decit atit, dat fiind faptul ca sala de internet pe care o administreaza a fost deschisa de mai multe saptamini si, de la data inaugurarii, nici o persoana care a lucrat aici nu a facut-o cu forme legale, potrivit aceleiasi legi, societatea ar putea ajunge in situatia de fi radiata de la registrul comertului la cererea inspectorilor ITM. De altfel, o buna bucata de timp de la deschidere, aceasta a functionat in regim non-stop, Internetul Cafe avind o a treia persoana care activa aici si care, de asemenea, a lucrat fara forme legale. Prin neintocmirea unor forme legale de angajare viceprimarul a reusit sa "dribleze" si impozitele aferente, fond de somaj, contributia de asigurari sociale, desi proprietarul este la rindul sau platit din bani publici; ca sa nu mai vorbim de faptul ca Primaria cere mereu oamenilor sa isi plateasca taxele si impozitele.
Viceprimarul Florin Ghiorghita considera totusi ca nu se foloseste de munca negru in afacerea pe care o desfasoara. "Cei doi sint neamuri ale mele si stau acolo fara sa primeasca bani", spune Ghiorghita. Lasind la o parte diferenta de nume dintre viceprimar si cele doua persoane, legile din domeniul relatiilor de munca stabilesc clar faptul ca o persoana care lucreaza la o societate sau institutie, chiar daca este ruda, fie si de gradul intii cu directorul sau patronul respectivei unitati, trebuie sa aiba intocmite forme legale de angajare, adica o conventie civila sau o carte de munca. "Legea nu prevede reglementari aparte pentru copil, frate, amant si asa mai departe", ne declara unul dintre inspectorii ITM care a dorit sa isi pastreze anonimatul.
"Control se poate face oriunde", afirma Ioan Vieru, inspectorul sef-adjunct al ITM, in timp ce reprezentantii serviciului de control relatii de munca al Inspectoratului sustin ca nu se vor crampona de functia importanta detinuta de Florin Ghioerghita si ca, in cazul in care vor dovedi ca acesta foloseste munca la negru, va fi sanctionat cu amenda contraventionala. Aceasta nu ar fi insa prima afacere mai putin oneroasa care ar intreprinde-o oamenii care administreaza municipiul, precedentul fiind creat de barul si terasa consilierului Stefan Mihai, lucru care ne face sa credem ca administratorii orasului se considera scutiti de legile pe care noi cu totii trebuie sa le respectam. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii