Angajatii "Romarga" sint pusi la "microscop"

vineri, 25 august 2000, 23:00
2 MIN
 Angajatii "Romarga" sint pusi la "microscop"

Investigatiile efectuate de Directia de Sanatate Publica in cazul toxiinfectiei colective cu Salmonella a citorva dintre persoanele care au consumat la sfirsitul saptaminii trecute profiterol "Romarga" au permis formularea primelor concluzii. Dupa cum am mai scris, citeva persoane au fost spitalizate si alte citeva urmeaza tratament la domiciliu, dupa ce s-au prezentat la medic cu simptome de toxiinfectie alimentara: febra, diaree, dureri abdominale, greturi si stare generala proasta. Numarul persoanelor infestate cu Salmonella este deocamdata greu de precizat, sursele dind declaratii contradictorii. DSP declara ca 13 persoane au fost depistate cu Salmonella, in timp ce patronii Romarga sustin ca numarul acestora este mult mai mic. Cert este doar faptul ca in spital au fost internati 6 pacienti, dintre care o parte au fost deja externati. Analizele de laborator au pus in evidenta prezenta Salmonellei in scaunul persoanelor bolnave, iar DSP a pornit la mijlocul saptaminii o ampla ancheta pentru depistarea sursei de Salmonella. Ieri examinarea probelor de laborator prelevate din materiile prime si din produsele finite ale cofetariei a permis formularea primelor concluzii. "Banuiala noastra se indreapta acum asupra manoperei, intrucit in smintina nu a fost gasita Salmonella, ci doar in frisca", explica dr. Dana Ghita, directorul adjunct DSP. Prin urmare DSP a recoltat ieri noi probe, de aceasta data teste de salubritate a cofetariei: spalaturi de pe suprafete si ustensile etc, in speranta ca investigatiile vor depista concret sursa de Salmonella. Aceasta a doua serie de teste a fost solicitata de conducerea cofetariei, care vrea sa spulbere suspiciunile clientilor asupra produselor firmei. "Conducerea cofetariei este foarte deschisa, nu a refuzat controlul, ba chiar s-a aratat foarte interesata sa afle de unde a putut sa apara Salmonella in produsele lor", mai declara dr. Dana Ghita.
Cea mai paluzibila varianta de contaminare cu Salmonella a citorva dintre produsele finite servite simbata si duminica ar fi ca unul dintre angajati sa fie purtator de Salmonella fara sa o stie. "Angajatii mei si-au vizat ultima data carnetele de sanatate pe 5 iunie, conform legii si s-a dovedit ca erau toti sanatosi. Daca vreunul dintre angajati a contactat Salmonella intre timp se va vedea dupa ce vor veni rezultatele," a declarat Romica Aniculaese, patronul cofetariei. Acesta spune ca angajatul depistat a fi purtator pasiv de Salmonella va fi scos din productie pina la vindecarea completa. (Dana BEJENARU)

Comentarii