Anotimpul obositilor

sâmbătă, 06 martie 1999, 00:00
3 MIN
 Anotimpul obositilor

Nu toata lumea se poate bucura cum se cuvine de incalzirea vremii, in locul unei infuzii de energie, multi dintre noi procopsindu-se cu o astenie de primavara. Departe de a fi un moft, astenia afecteaza la fiecare schimbare de sezon circa jumatate din populatie, cu precadere persoane cu o constitutie mai firava: femei, copii si batrini. Astenicul este usor de recunoscut, este melancolic, mai mult taciturn, lipsit de vlaga, "simptome" care ii indeamna pe cei din jur sa traga concluzia "e clar: s-a indragostit". De aici si renumele primaverii de "anotimp al indragostitilor", cind mai potrivita ar fi titulatura de "anotimp al obositilor". "Simptomul definitoriu al astenicului este oboseala cronica, persoana afectata reusind cu greu sa faca fata sarcinilor zilnice de la serviciu si acasa. In plus, astenicul acuza dureri de cap, dureri musculare si osoase, putere slaba de concentrare, chiar usoare depresii. Debutul asteniei se manifesta prin somnolenta, ce lasa loc dupa o perioada insomniilor, mai mult sau mai putin severe" ne informeaza dr. Camelia Filipoaia, medic de familie.
Putini dintre astenici ajung la medic, pe de o parte fiindca li se pare ridicol sa deranjeze specialistul pentru o simpla "nostalgie de primavara", pe de alta parte fiindca nu sint constienti ca li se intimpla cu adevarat ceva. De multe ori starea de sfirseala indusa de astenie este asociata de suferind cu necazurile zilnice: un divort, betiile nesfirsite ale partenerului, notele proaste ale copilului, lipsa unui loc de munca sau lipsa banilor. Adevarata cauza pentru care organismul traverseaza primavara o scadere de tonus este proasta alimentatie din timpul iernii. Imbuibat de carnuri, grasimi si conserve, privat de vitamine si minerale, afectat de lipsa luminii naturale in zilele scurte de iarna, omul ajunge in prag de primavara sleit de puteri. "Este drept ca la medic ajung doar cazurile severe de astenie, asociate mai intotdeauna cu alte afectiuni specifice sezonului: gripa, viroze, crize reumatice. Pentru revitalizarea organismului (astenia nefiind propriu-zis o boala, ci mai degraba un proces de adaptare a organismului la schimbarea de anotimp) pacientului i se prescrie o cura de vitamine, fier si magneziu, din pacate necompensabile", spune dr. Filipoaia. Pina sa se inventeze insa vitaminele si mineralele de sinteza, batrinii nostri luptau cu astenia purificindu-si organismul prin post. Prin renuntarea benevola la produse animale, alcool si tutun, organismul se debaraseaza de zgurile acumulate pe perioada iernii, pregatindu-se sa intimpine primavara asa cum se cuvine, cu forte proaspete si chef de viata. Biserica nu oboseste sa propovaduiasca virtutile postului, privit in primul rind ca o purificare spirituala si doar in plan secund ca una trupeasca pentru ca, se stie, "trupul este templul sufletului".
Din ce in ce mai multi slujitori ai lui Hipocrat recomanda pacientilor perioade de post la schimbarea anotimpurilor, nu atit din considerente religioase, cit medicale. "Postul este, cu adevarat, o terapie, pe care insa nu toata lumea si-o poate permite. Copiilor, bolnavilor cronici, femeilor gravide ori care alapteaza postul nu li se recomanda, iar celor care se hotarasc sa posteasca medicii le recomanda completarea dietei cu vitamine, minerale si diverse produse energizante pe baza de plante" incheie dr. Camelia Filipoaia. Se pare ca, pentru a iesi plini de vitalitate din iarna, merita sa sacrificam petrecerile copioase de 8 martie si de "40 de sfinti", sa redescoperim savoarea urzicilor, a spanacului si steviei si, daca bugetul ne-o permite sa ne cumparam un tub de multivitamine. (Dana BEJENARU)

Comentarii