Anularea datoriilor – cacealma electorala

luni, 22 ianuarie 2001, 00:00
4 MIN
 Anularea datoriilor – cacealma electorala

Promulgata pe 7 decembrie 2000, ordonanta de urgenta 270 a cabinetului Isarescu, privitoare la unele inlesniri acordate la plata obligatiilor restante catre asociatii pentru perioada noiembrie 2000-martie 2001, tinde sa devina o mare cacealma electorala. In cazul in care normele metodologice ce vor fi publicate nu vor schimba fondul actului normativ, un numar extrem de redus din totalul celor circa 33.000 de familii din municipiu vor putea beneficia de prevederile OU 270.
In primul rind nu se va anula nici macar un leu din datoria de 27,6 miliarde pe care populatia orasului o are la plata apei reci. "Prin furnizorii de utilitati publice se intelege persoanele juridice, precum si sucursalele sau asimilatele acestora in judete si in municipiul Bucuresti, care incheie direct contracte cu asociatia de locatari/proprietari", se arata in art.2 al ordonantei. Dupa cum bine se stie, la Botosani furnizorul de apa nu are incheiate contracte cu asociatiile, ci direct cu locatarii. "RAJ«Apa» este printre putinele unitati de acest tip din tara care are contract direct cu populatia. Prevederile ordonantei nu cuprinde si unitatile de acest fel cu toate ca si noi am fi indreptatiti sa beneficiem de prevederile ei. Eu insa ma intreb care este situatia celor de la case, care beneficiaza de servicii publice si care sint tot saraci, dar nu sint arondati la asociatii", ne declara Florin Nicolau, sef serviciu contractare in cadrul RAJ"Apa". Din acest motiv conducerea Regiei a trimis o adresa Consiliului Judetean prin care solicita ca in normele metodologice ale OU 270 sa fie introduse si unitatile care au semnate contracte cu populatia.
Lasind la o parte RAJ"Apa", trebuie sa spunem ca nici in cazul serviciilor contractate prin asociatie situatia nu este mai buna. Pentru stergerea unei parti din datorii trebuie achitat intregul consum din aceasta iarna si intre 25%-100% cel din perioada 1 aprilie – 31 octombrie 2000. Pentru familiile sarace respectarea acestor conditii este aproape imposibila. Exemplificind, populatia Botosaniului inregistra la 31 martie anul precedent o datorie de 3,5 miliarde de lei la Distrigaz. Pentru ca aceasta sa fie stearsa in intregime trebuie sa se plateasca circa sapte miliarde lei reprezentind consumul din aceasta iarna (factura lunara la populatie este de 1,5 miliarde lei), la care se adauga diferenta de 2,5 miliarde lei provenita din facturile neachitate in intervalul 1 aprilie-31 octombrie. Astfel, reiese ca pentru anularea a 3,5 miliarde lei populatia trebuie sa achite circa 9,5 miliarde lei. "Noi nu am primit deocamdata nimic concret referitor la anularea unei parti a datoriilor si pina nu primim ceva de la factorii de decizie nu putem comenta. Eu cred totusi ca ordonanta se refera doar la furnizorii de energie termica", afirma Mihai Sutacu, seful Sectorului de Dsitributie Botosani a gazului metan.
Situatia este asemanatoare si in cazul facturilor la gunoi. La 31 martie 2000, debitul populatiei la Urban Serv era de 3 miliarde de lei. Acum el este de 7 miliarde de lei, suma la care, adunind inca circa 1,5 miliarde lei reprezentind facturile pina la sfirsitul iernii, rezulta ca, pentru anularea a 3 miliarde lei, trebuie achitate circa 8,5 miliarde lei. "Parerea mea este ca ordonanta a fost data in scop electoral si ca ii incurajeaza pe cei care nu platesc", ne spune Mihail Gheorghiu, director tehnic-productie al societatii.
Cu toate ca statul subventioneaza prin cupoane consumul de energie termica al populatiei la fel stau lucrurile si in ceea ce priveste furnizorii de apa calda si caldura. La 31 martie anul trecut debitul total al populatiei era de circa 40 miliarde lei, iar in prezent el este de 60 miliarde lei. Cum factura pe o luna de iarna la intreaga populatie a orasului este de circa 17,5 miliarde lei inseamna ca, pina la 1 aprilie a.c., in afara celor 60 miliarde lei, ar trebui sa se mai plateasca inca 52,5 miliarde lei, adica, in total 112,5 miliarde lei. Avind in vedere ca statul va suporta la Botosani in aceasta iarna o suma de 35 miliarde lei din cheltuiala populatiei cu energia termica inseamna ca, pentru stergerea a 40 miliarde, trebuie platite 83 miliarde lei. "Eu cred ca orodonanta va iesi in forma actuala. Ar fi normal pentru ca persoanele care au achitat ceva nu trebuie afectate. Este vorba de oameni care au inteles ca trebuie sa isi plateasca serviciile. In schimb, cei care nu au achitat nimic, nu li se poate sterge ceva. Lumea trebuie sa inteleaga ca, daca nu platesc o anumita suma, nu li se compenseaza nimic", ne declara Bogdan Pantiru, administrator al SC Termica SA.
Tragind linia si adunind rezulta in final ca, pentru a se anula circa 47 miliarde lei, populatia orasului trebuie sa plateasca 101 miliarde de lei. Sintetizind, in medie, o familie trebuie sa plateasca societatilor de utilitati publice trei milioane lei pentru a i se sterge 1,5 milioane lei, sumele scazind proportional in functie de nivelul datoriilor platite pentru perioada 1 aprilie-31 octombrie 2000. Cum actul normativ se adreseaza familiilor cu venitul per membru de maxim un milion de lei este clar ca acestea nu vor avea de unde sa scoata milioanele necesare pentru a li se sterge datorii de prin 1999-2000.
Calculele cabinetului Isarescu au fost clare. In plina campanie electorala s-a raspindit in toate mijloacele de informare vestea ca se vor anula datoriile la asociatie fara ca lumea sa cunoasca in amanunt textul ordonantei. Apoi, chiar daca populatia afla prevederile acesteia, guvernul nu avea decit de cistigat pentru ca avea de incasat o suma de doua ori mai mare in comparatie cu cea anulata, in plus stimulind si incasarile pentru actualul sezon rece. Deocamdata insa, singurele efecte ale OU 270 sint reprezentate de scaderea drastica a incasarilor, toate unitatile de servici publice din Botosani avind dificultati financiare cauzate de faptul ca oamenii platesc tot mai putin din datoriile la asociatie intrucit asteapta sa le achite statul consumurile. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii