Averile alesilor ramin necunoscute

miercuri, 16 ianuarie 2002, 00:00
4 MIN
 Averile alesilor ramin necunoscute

Primarii, viceprimarii si consilierii locali si judeteni se feresc sa isi declare averile. La un an si jumatate de la investirea in functie, doar aproximativ 10% dintre alesii locali si-au depus la Prefectura declaratiile de avere desi, potrivit legii, trebuiau sa faca acest lucru in maxim 15 zile de la inceperea exercitarii mandatului.
Declaratia de avere reprezinta instrumentul legal cel mai eficient pentru a vedea care a fost masura cistigului unei persoane in perioada cit a ocupat o functie publica. Acestea se completeaza atit la inceputul, cit si la sfirsitul mandatului de catre persoanele care au ocupat functii publice prin numire sau prin alegere si se depun la Guvern (pentru sefii Prefecturii) sau la Prefectura (pentru alesii judeteni si cei locali). Datele din declaratii sint confidentiale, iar plicurile in care se depun pot fi deschise doar in cazuri speciale. In cuprinsul declaratiilor de avere, prefectul, subprefectul, presedintele si vicepresedintii Consiliului Judetean, primarii, viceprimarii, consilierii judeteni si cei locali trebuie sa isi declare absolut toate bunurile pe care le detin, de la case si conturi in banca pina la aparatura electronica, colectii filatelice si chiar stupi de albine. In cazul in care Curtea de Apel este sesizata de faptul ca o anumita persoana a dobindit pe timpul mandatului bunuri care nu se pot justifica doar prin cistigurile oficiale, se declanseaza un control al averii respectivului demnitar, una dintre primele operatiuni care se fac intr-o asemenea actiune fiind deschiderea plicurilor cu declaratiile de avere. Astfel, se afla direct de la sursa bunurile care dobindite in cei patru ani in functie publica.
La ora actuala, daca s-ar sesiza Curtea de Apel pentru o imbogatire dubioasa a vreunui ales botosanean, instanta nu ar avea insa in 90% dintre cazuri posibilitatea sa compare averea actuala a demnitarului cu cea detinuta la investirea in functie. Aceasta deoarece, din cele 72 de unitati administrativ-teritoriale din judet, doar primariile din Botosani si Trusesti au depus declaratii de avere complete, adica pentru primari, viceprimari si consilieri. Alte cinci primarii (Darabani, Frumusica, Suharau, Draguseni si Havrina) au adus la Prefectura doar declaratiile primarilor, in timp ce din partea Consiliului Judetean exista la Prefectura doar declaratiile presedintelui si celor doi vicepresedinti. De la toate celelalte primarii si consilii locale nu s-a primit nici o alta declaratie, printre cei care nu si-au depus-o numarindu-se Vasile Gherasim, primarul Dorohoiului si Dumitru Roscaneanu, primarul Saveniului. Cu toate ca a trecut un an si jumatate de la data la care toti acestia trebuiau sa depuna declaratiile amintite si, practic, tot de atit timp ei incalca legea privind declararea si controlul avererilor, nici unul dintre primarii sau consilierii locali care nu si-au depus declaratia de avere, nu pot fi trasi in vreun fel la raspundere. Principala vina o poarta chiar legea declaratiilor de avere, care prevede sanctiuni doar pentru nedepunerea declaratiilor la finalul mandatului, nu si pentru cele de la inceputul acestuia. Astfel, desi este institutia care stringe amintitele declaratii, Prefectura nu poate determina sau sanctiona in vreun fel pe cei care nu le depun, Curtea de Apel, la rindul ei, neputind actiona decit in cazurile nedepunerii declaratiei la finalul mandatului. "Nu avem abilitate de a-i trage la raspundere pe cei care nu depun aceste declaratii, noi doar le stringem. Legile trebuie insa respectate de toti cetatenii tarii, cu atit mai mult de primari si consilieri locali care trebuie sa urmareasca aplicarea legilor si, de aceea, cred ca ar trebui sa isi depuna declaratiile", afirma Violeta Iacob, sef serviciu resurse umane si probleme speciale din cadrul Prefecturii.
Desi este primul reprezentant al Guvernului, prefectul Costica Macaleti nu poate sa dea un ordin sau o dispozitie primarilor si consilierilor sa isi depuna declaratiile de avere. Singurul lucru care l-a putut face a constat in trimiterea unor circulare Primariilor, prin care se reaminteste alesilor locali obligativitatea de aducere a declaratiilor de avere. Acest lucru s-a intimplat saptamina trecuta, insa de atunci nici un primar sau consilier nu si-a depus declaratia de avere. "Nu le putem aplica nici o sanctiune", afirma Gheorghe Munteanu, secretarul general al Prefecturii.
Persoanele implicate in actiunea de declarare a veniturilor resping ideea depunerii acestora pentru evitarea declararii unor bunuri obtinute ilicit. "Nu am nimic de ascuns. Eu si consilierii ne-am intocmit declaratiile si le-am predat unui serviciu din Primarie si probabil ca cei responsabili nu le-au mai trimis la Prefectura. Ce sa declar? Am impreuna cu sotia un apartament cu doua camere, un aragaz, o masina de spalat si un televizor", afirma Vasile Gherasim, primarul Dorohoiului. "Cred ca este vorba de neglijenta", spune prefectul Macaleti. Declaratiile de avere au intrat inclusiv in vizorul premierului Adrian Nastase, vineri, 18 ianuarie, Prefectura trebuind sa ii prezinte situatia existenta la aceasta data in Botosani. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii