Batrinii internati la Caminul-spital Agafton vor trebui sa se mute

luni, 23 martie 1998, 00:00
3 MIN
 Batrinii internati la Caminul-spital Agafton vor trebui sa se mute

Cei 180 de batrini asistati la Caminul-spital Agafton vor fi mutati din actualele spatii, care au fost revendicate si cistigate de maicutele de la Manastirea Agafton. Deocamdata nici una dintre cele doua destinatii posibile, la Bucecea si la Calinesti, nu este sigura, Prefectura Botosani lucrind la proiectul final.
Dupa parerea directorului caminului, Toader Jacota, ar fi mai bine daca institutia pe care o conduce s-ar muta la Bucecea, unde este necesara o investitie mai mica pentru amenajarea spatiului existent. Acesta apartine fostei societati "Suinprod". Pentru ca batrinii sa fie mutati este nevoie doar de aprobarea forurilor superioare ale conducerii judetului. Cealalta destinatie posibila, in satul Calinesti, este fostul conac Miclescu, care este deja trecut in administrarea caminului Agafton. Cele cinci corpuri de cladire si terenul aferent, cinci hectare, din care 1,5 teren arabil si restul parc dendrologic, au nevoie de reparatii si amenajari costisitoare. Dar se pare ca nu aceasta este problema. Intregul domeniul este revendicat de unul dintre nepotii boierului, Radu Alexandru Miclescu. Cererea mostenitorului, care pina de curind a stat in strainatate, a fost respinsa de catre Comisia de aplicare a legii 112, in 1996. De atunci, Miclescu a mai depus o plingere la Judecatoria Botosani, a facut recurs la Curtea de apel din Suceava si a intentat un proces la Curtea suprema din Bucuresti pentru a anula o Hotarire guvernamentala, care nu ii innapoia domeniul. Directorul caminului spune ca ar renunta cu bucurie la conacul din Calinesti si la toate procesele pe care este nevoit sa le poarte, daca Prefectura ar aproba mutarea caminului la Bucecea.
In alta ordine de idei, pe data de 4 martie, Guvernul a dat un ordin prin care s-a majorat costul mediu lunar de intretinere, pe baza caruia se calculeaza contributia de intretinere pentru persoanele asistate. Cei 110 de bolnavi cronici irecuperabili internati la Agafton vor trebui sa plateasca pentru intretinere 326.029 de lei lunar, iar cei 70 internati in caminul de batrini 283.078 de lei pe luna. Acesti bani provin din pensiile batrinilor sau din contributiile pe care le platesc sustinatorii legali, adica rudele de gradul intii. Din cei 180 de batrini de la Agafton, doar 10 reusesc sa plateasca contributia in intregime din veniturile personale, iar alti 10 platesc doar partial, restul sumei fiind achitata de sustinatori. Pe linga acestia mai sint 10 persoane a caror contributie este achitata integral de sustinatori. Restul de 150 de batrini, fara nici un venit si nici un alt sprijin, sint asistati gratuit, singura lor pierdere fiind modesta suma de 15.000 de lei pe care ceilalti ii primesc drept bani de buzunar.
Directorul caminului mai precizeaza ca cele 160 de milioane de lei pe care Consiliul local Bucecea ii imprumutase din fondul de tezaur, cu destinatia Agafton, nu au mai ajuns niciodata in bugetul caminului. In urma demersurilor pe care conducerea unitatii le-a facut la Presedentie, Guvern, organizatii caritabile din strainatate, Consiliul judetean a alocat in cele din urma 218 milioane de lei pentru scoaterea din impas a caminului. Tot in acea perioada, factori de raspundere din conducerea judetului faceau presiuni pentru autodesfiintarea caminului care consuma, in opinia lor, prea multi bani din bugetul si asa sarac. (Catalin ALISTARI)

Comentarii