Botosanenii, siliti sa respecte orasul

duminică, 09 septembrie 2001, 23:00
2 MIN
 Botosanenii, siliti sa respecte orasul

Gospodinele care vor mai indrazni sa scuture covoarele de la balcon sau fereastra risca sa fie amendate contraventional cu 250.000 – 500.000 lei de catre primarie. Aceasta este doar una dintre prevederile normelor de gospodarire comunala si protectia mediului in municipiul Botosani aprobate prin hotarire de catre Consiliul Local. Normativul stabileste obligatii si sanctiuni pentru toata lumea. Astfel, agentii economici care executa lucrari de constructii reparatii si demolari cladiri, trebuie "sa ia masuri pentru evitarea producerii prafului la demolarea imobilelor si la manipularea materialelor de constructii". Daca unitatile in cauza produc totusi praf, sint pasibile de sanctiuni banesti intre 15 milioane si 75 milioane lei. Amenzi ceva mai blinde, de la unu la trei milioane lei, vor primi, in cazul in care WC-urile nu sint curate, persoanele juridice, dar si cele fizice autorizate pentru activitati comerciale. Nici conducerile asociatiilor de locatari si proprietari nu au scapat. Intre altele, acestea trebuie "sa efectueze plantari arbori, flori, garduri vii, cu asistenta de specialitate din partea primariei" si sa intreprinda actiuni de "cosit suprafete gazonate", "tuns garduri vii" si "toaletare arbori". In schimb, botosanenii care locuiesc la case nu mai au voie sa isi depuna gunoiul la mai putin de zece metri fata de drum; in caz de ninsoare, sint obligati sa stea mai mult afara, intrucit regulamentul prevede ca trebuie "sa indeparteze zapada imediat dupa depunere".
Pentru nerespectarea prevederilor mentionate, sefii asociatiilor pot primi amenzi de 1,5-sapte milioane lei, iar cetatenii care nu stau la bloc, de unu-sase milioane lei. Normativul interzice, de asemenea, unitatilor sanitare sa arunce tampoanele medicale la containerele de deseuri menjare, incalcarea acestei prevederi "costind" intre cinci si 15 milioane lei. Comerciantilor de casete audio si pasionatilor de muzica nu le este permisa "efectuarea de probe sonore in spatii deschise", vinzatorii de casete fiind pasibili de amenzi cuprinse intre 250.000 lei si un milion lei.
Probleme mari in respectarea regulamentului va avea si societatea care asigura curatenia orasului, normativul specificind faptul ca "nu se vor folosi containere sparte sau fisurate, ruginite, nevopsite si neinscriptionate". Cum pubelele Urban-Serv sint cele care le stim cu totii, in cazul aplicarii stricte a normativului, societatea ar trebui amendata cu trei-sapte milioane lei. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii