Botosanenii sint datori vinduti

sâmbătă, 19 decembrie 1998, 00:00
3 MIN
 Botosanenii sint datori vinduti

32 de miliarde de lei este suma pe care botosanenii o datoreaza societatilor care presteaza servicii catre populatie, caldura, apa rece si calda, gaz metan, salubrizare si energie electrica. Pe baza acestei cifre se pot face diverse calcule, relevante pentru starea economica in care se afla cetatenii Botosaniului.
In medie, fiecare botosanean datoreaza aproape 300.000 de lei pentru plata serviciilor, adica mai mult de 1.000.000 de lei pe familie. Cele cinci societati comerciale care au de incasat banii acestia, Termodistributia, Raj Apa, Romgaz, Urban-Serv si Conel, nu stau cu miinile in sin asteptind vreo minune care sa determine botosanenii sa-si plateasca datoriile. Despre implicatiile acestei acumulari uriase de debite, am scris pe larg in numerele anterioare, in principal fiind vorba despre pericolul care planeaza asupra unora dintre societatile amintite mai sus, de a-si inceta activitatea.
Campioana detasata a debitelor este fara indoiala Termodistributia. Doar aceasta societate care livreaza in casele botosanenilor apa calda si caldura produse de CET are de incasat nu mai putin de 20.280.000.000 de lei, suma in care este inclusa si productia de pe luna noiembrie. Cazul este unul cu totul special, avind in vedere ca de incasarile zilnice ale Termodistributiei depinde si societatea care produce gigacaloriile, CET. Asa cum spuneam, s-au adoptat citeva masuri drastice pentru a mai mari ritmul incasarilor. In primul rind de la 1 septembrie se calculeaza penalitati de 0,2% pe zi, ceea ce in unele cazuri a dus la dublarea debitelor datornicilor. Apoi, in ultima sedinta a Consiliului de administratie, conducerea societatii a hotarit inceperea campaniei de debransare de la reteaua de incalzire a orasului a blocurilor in care datoria medie pe apartament depaseste 1.000.000 de lei. Deocamdata, au fost debransate 17 scari de bloc, ale caror locatari aveau de platit in medie peste 8.000.000 de lei. Urmatoarea masura adoptata este aceea de a incasa direct platile, fara a mai apela la serviciile asociatiilor de locatari.
Urmatoarea societate in topul prestatorilor de servicii catre populatie este Raj Apa. Botosanenii datoreaza aici 9,4 miliarde lei. Si aici regia impune penalizari pentru datoriile restante tot de 0,2 la suta pe zi. In plus, Raj Apa a intocmit anul acesta 670 de dosare de trimitere in judecata a datornicilor din care 450 au fost deja solutionate in favoarea regiei. Pasul urmator in aceste cazuri este executarea silita a datornicilor, adica vinzarea mijloacelor fixe din proprietatea acestora, in special apartamentele. "Noi nu procedam la intreruperea furnizarii de apa pentru ca din cauza sistemului actual ar insemna sa le oprim apa si celor care au platit si nu este corect" ne declara Florin Nicolau, seful serviciului de incasare al Raj Apa.
Cu doar 1,1 miliarde lei, Romgazul este pe locul trei in topul nostru. Mihai Sutacu, directorul filialei judetene al regiei, ne declara ca "La noi este mai usor sa intrerupem furnizarea de gaz. Insa in ciuda datoriilor nu vom apela la aceasta masura pina dupa sarbatori. Primele debransari le vom face de abia dupa 10 ianuarie".
Trebuie remarcat ca societatile sau regiile care au posibilitatea de a intrerupe imediat furnizarea serviciilor si aplica masuri dure impotriva datornicilor au cele mai putine datorii. Astfel, CONEL-ul, care furnizeaza energie electrica are debite la populatie de numai 570.000.000 de lei si acestea vechi de numai o luna sau doua. Este practic imposibil sa ai restante mai mari, pentru ca in termen scurt se sisteaza alimentarea cu energie electrica, regia avind posibilitatile tehnice de a face acest lucru pentru fiecare datornic in parte.
Un caz special este al Urban Serv-ului. Societatea are de incasat de la populatie 850.000.000 de lei, in conditiile in care taxa lunara pentru ridicarea gunoiului este de doar 2.900 de lei de persoana. Conducatorii societatii spun ca acest lucru nu este din vina populatiei, ci din a asociatiilor de locatri, care nu isi fac datoria.
Cert este ca in prag de an nou, botosanenii se vad inglodati intr-un noian de datorii, fiecare datorind cel putin 300.000 de mii de lei pentru serviciile incasate. Majoritatea vor avea de suferit si mai mult in conditiile in care printre prestatorii de servicii s-a lansat moda darii in judecata. Pentru citeva milioane amarite, botosanenii sint in pericol de a-si pierde casele, ce valoreaza mult mai mult. (Catalin ALISTARI)

Comentarii