Botosanenii sint pe locul doi in tara in topul violentei

duminică, 27 septembrie 1998, 23:00
3 MIN
 Botosanenii sint pe locul doi in tara in topul violentei

Seful Politiei Municipale Botosani, colonelul Costica Holca, a prezentat joi, 24 septembrie, in fata Consiliului Local raportul de informare asupra activitatii din primele opt luni ale anului in curs. Chiar daca au fost mici reprosuri, concluzia generala, exprimata chiar de primarul Ioan Cojocariu, este ca activitatea a fost satisfacatoare.
In total, in primele opt luni, s-au dat 20.989 de sanctiuni, din care s-au adunat 419.222.000 de lei. Numai in opt luni, unul din sapte botosaneni a facut ceva ilegal. Cei mai zelosi au fost agentii de circulatie care au reusit sa aplice peste 75% din amenzile contraventionale, adica 15.862. Numarul imens al acestora a fost sesizat chiar de colonelul Holca, care crede ca sint prea multe. Practic, unul din doi posesori de autoturisme a fost amendat. Consilierii au reprosat politiei ca nu face nimic cu privire la bisnitarii cu valuta si tigari ce au impinzit orasul. Dovada ca politia ii are in vedere si pe acestia este ca s-au confiscat 310 dolari SUA, 540 de marci germane, 260,84 grame de bijuterii de aur, 47.280.000 de lei in numerar si bunuri si marfuri in valoare de 184.601.000 de lei.
Anul acesta au crescut cu 14,8% infractiunile judiciare, 487, in special cele prin violenta, ceea ce situeaza Botosaniul pe locul doi pe tara in topul violentei. Nu a fost nici un omor calificat, dar au fost sapte vatamari corporale grave, 20 de tilharii cu violenta si trei ultraje. De asemenea, a crescut numarul furturilor din autoturisme. Cel mai teribil salt l-au inregistrat infractiunile economico-financiare, in numar de 250, inregistrindu-se o crestere de 133,6%, sutii de buzunare transformindu-se in delapidatori. Printre acestea enumeram 39 de evaziuni fiscale, patru gestiuni frauduloase, patru luari de mita, 50 de falsuri si 23 de abuzuri de serviciu. Problema cea mai mare a politistilor este refuzul de colaborare a victimelor care, cel mai adesea, nu depun marturie.
Pina la urma, tot baietii maiorului Zmau au fost cei mai harnici. Ei au lasat fara permise nu mai putin de 680 de soferi, aproape de doua ori mai mult decit anul trecut. In opt luni, s-au produs 492 de accidente si avarii, care s-au soldat cu sase morti si 17 raniti grav. Tot din datele statistice reiese ca cea mai mare parte a celor cercetati de politisti sint minorii si tinerii.
Seful Politiei municipale a cerut Primariei sa lumineze orasul mai bine, caci majoritatea infractiunilor se produc pe strazile intunecoase. Colonelul Holca a mai cerut semaforizarea a inca patru intersectii foarte aglomerate si reanalizarea autorizatiei de functionare a complexului comercial PARS. Una din conditiile din autorizatia de functionare a fost ca patronii complexului sa construiasca o parcare, lucru care nu s-a realizat nici pina acum. Col. Holca a mai cerut Primariei sa fixeze un spatiu special pentru depunerea cadavrelor aflate in stare de putrefactie, deoarece acestea nu mai sint primite la Morga Spitalului Judetean.
Printre reprosurile ce au fost aduse politistilor sint comportamentul si la tinuta lor. "80% din lucratorii nostri sint incadrati dupa 1990 si ei sint aceia care mai fac probleme. Cit despre tinuta se stie cit de mici sint salariile noastre. Cei drept, faptul ca au doar un singur pantalon la uniforma si pe acela il poarta de citiva ani, sau pantofii scilciati afecteaza imaginea Politiei. Nu mai impui respect imbracat cu pantaloni uzati", a raspuns Costica Holca.
Din punctul de vedere al Politiei Rutiere, cea mai importanta problema a urbei noastre o reprezinta lipsa acuta de locuri de parcare. Politistilor le vine greu sa amendeze soferii ce-si parcheaza masinile pe trotuare sau pe terenul domeniului public, pentru ca pur si simplu acestia nu au alt loc. S-au propus parcari subterane si aeriene, iar primarului Ioan Cojocariu i-a venit o idee mai nastrusnica. El a cerut, pentru facilitarea amendarii celor care isi parcheaza masinile aiurea, ca pe certificatele de inmatriculare sa fie trecut si locul de parcare. Astfel, daca un politist iti gaseste masina parcata pe strada Marchian, iar pe certificat scrie ca locul tau legal de parcare este pe strada Primaverii la numarul 58, te alegi cu o atentie contraventionala pentru parcare ilegala. Noi il intelegem pe primar. El are garaj proprietate personala, iar la serviciu vine cu masina Primariei, in plus nici nu se omoara cu sofatul. (Catalin ALISTARI)

Comentarii