Botosaniul ramine copilul neintarcat al statului

marți, 18 aprilie 2000, 23:00
3 MIN
 Botosaniul ramine copilul neintarcat al statului

Municipiul Botosani subzista datorita subventiilor masive pe care statul roman le acorda in fiecare an si asta nu este un secret pentru nimeni. Daca in anii trecuti ponderea subventiilor in totalul veniturilor primariei s-a mentinut la un nivel decent, adica in jurul a 50%, in 2000 Botosaniul bate toate recordurile in materie de neputinta. Din suma totala cuprinsa in proiectul de buget al primariei, 325 de miliarde de lei, 73% reprezinta subventii, sau surse de la bugetul statului pentru echilibrare, cum se numesc ele mai nou. Cu acesti bani considera executivul primariei ca s-ar putea descurca anul acesta, nu ne indoim ca ar face-o, numai ca nimeni nu poate sa spuna daca Guvernul va face din nou jocul botosanenilor. Cum cresterea fata de ce s-a primit anul trecut este de peste 300%, este foarte putin probabil ca minunea sa se mai intimple. Nu stim exact ce vrea sa faca executivul cu 236 de miliarde, cel mai probabil banii urmind sa fie arsi in cazanele Termica pentru ca sa avem si la iarna caldura in case. Ca sa va faceti o imagine, statul roman ar trebui sa plateasca la iarna cite 7 milioane de lei pentru fiecare apartament din Botosani. Probabil v-ati gindit si dumneavoastra ca mai bine ar fi ca statul sa faca un mic efort si sa mai puna citeva milioane ca sa ne cumpere la toti centrale termice de apartament.
Prinsi in exaltarea dinaintea alegerilor, candidatii la posturile edilitare nu se gindesc prea mult la ce o sa faca cind o sa ajunga pe respectivele posturi. La ultima intilnire a Federatiei municipiilor din Romania, la care este afiliat si Botosaniul, s-au intocmit citeva materiale statistice asupra chestiunilor de buget. Intr-un oras normal, cea mai mare parte a fondurilor primariei ar trebui sa provina din veniturile proprii, mai exact din taxele si impozitele locale platite de populatie si agenti economici. Lucrul acesta chiar se intimpla in mai toate orasele Romaniei, insa nu si la Botosani. Banii pentru taxe si impozite locale sint bani pe care, daca nu direct, prin intermediul agentilor economici, fiecare cetatean ii plateste din propriul buzunar. Fiecare botosanean a contribuit la bugetul primariei in anul 1999 cu suma de 258.530 de lei. Fara o comparatie cu alte municipii, despre suma respectiva nu s-ar putea spune daca este mare sau daca este mica. Oradenii, de exemplu, au dat primariei cite 717.000 de lei, focsanenii 762.000 de lei, iar bacauanii cite 595.000 de lei. La acest indicator, relevant spunem noi, Botosaniul ocupa de foarte departe ultimul loc intre orasele de aceeasi categorie. In mod firesc cu banii strinsi din veniturile proprii este finantata activitatea curenta a primariei, adica salubrizare, curatenie si tot ce tine de administratie. Strazile orasului nostru vor arata exact de 260.000 de lei, iar cele ale Focsaniului de 760.000 de lei, cam aceasta este realitatea. In afara subventiilor si a veniturilor proprii, primaria a mai primit anul trecut o cota de 35% din impozitele pe salarii adunate de la cetatenii orasului, iar de anul acesta cota este de 40%, de aceasta data din impozitul pe venit global. Si aici, Botosaniul ocupa un loc in coada clasamentului, nici nu se putea altfel intr-un oras in care nu mai munceste aproape nimeni. Ca sa pastram comparatia de mai sus, primaria ia din salariul unui botosanean putin peste 200.000 pe an, iar primaria Focsani ia din salariile focsanenilor cite aproape 400.000 de lei.
Pentru edilii Botosaniului nu sint prea multe solutii. In primul rind ar trebui sa faca cumva sa scape de bolovanul legat de git, care este CET si care consuma toti banii primariei. Apoi, sumele modeste care mai ramin trebuiesc sporite, asta fara noi biruri pe cetateni si cheltuite cu mare grija. Nu o fi aratind tirgul nostru ca un oras in care se baga sute de miliarde, insa nu arata nici macar de cele 50 de miliarde care s-au bagat de exemplu anul trecut.
Ca un fel de concluzie, cum lucrurile nu se vor schimba prea curind, pentru ca orasul sa supravietuiasca el trebuie condus de cineva care sa aiba capacitatea de a obtine de la Guvern in fiecare an acele sume de reechilibrare. Fara acestea, in intregime, Botosaniul se va transforma foarte curind si nu in ceva bun. (Catalin ALISTARI)

Comentarii