Carierele fostilor parlamentari sint condamnate la anonimat

marți, 12 decembrie 2000, 00:00
4 MIN
 Carierele fostilor parlamentari sint condamnate la anonimat

Chiar daca este foarte posibil ca istoria sa nu-i consemneze, noi a trebuit sa ne facem o datorie de onoare si sa aruncam o privire asupra viitoarelor cariere ale parlamentarilor botosaneni din mandatul 1996-2000. Asa cum stiti, trei dintre fosti sint inca actuali, senatorul Octav Cozminca si deputata Viorica Afrasinei, ambii pe la al treilea mandat si deputatul Stefan Baban, care de data asta a cistigat pe bune, direct din alegeri. Restul de sapte fosti, ori nu au mai prins loc pe lista ori s-au retras neacoperiti de glorie. Pentru ca a nu mai fi parlamentar dupa ce ai apucat un mandat este ca si cum ai fi nevoit sa bei doar apa dupa ce ai gustat ambrozia. Imunitate, salariu barosan, sume forfetare la discretie, camera la hotel, vacante peste vacante si un program de prescolar insa fara o educatoare care sa faca prezenta, toate sint lucruri dupa care sa-ti para rau. Plus ca din cind in cind iti mai apare si figura personala prin ziare sau la televizor.
Desi la prima vedere toti cei sapte care nu au mai avut onoarea de a fi parlamentari de Botosani par a fi pierzatori, exista si exceptii. Ba chiar fostului deputat Serban Mihailescu, cei patru ani de naveta la Botosani si Dorohoi, i-au purtat noroc. Povestea avansarii sale incepe cu frictiunile din interiorul organizatiei PDSR Botosani, care se pare ca nu prea l-a mai dorit pe liste, in fruntea celor care au protestat fiind primarul Dorohoiului si organizatia oraseneasca de aici. Dupa noile evenimente pedeseristii botosaneni au mici regrete, caci Serban Mihailescu a plecat de la un prezumtiv loc trei pe lista de candidati la Camera Deputatilor la noi in judet, tocmai pe locul intii al aceleiasi liste dar in Prahova. Apoi in componenta noului guvern, Serban Mihailescu va ocupa postul de secretar general al guvernului, o functie la fel de importanta, daca nu chiar mai importanta, ca aceea de ministru. "Este adevarat, voi merge la secretariatul general al guvernului. Imi pare rau totusi, pentru ca ultimii patru ani m-au legat intr-un fel de Botosani. Din noua mea functie voi ajuta cit pot de mult acest judet si chiar daca au existat neintelegeri cu unele persoane, de exemplu primarul Dorohoiului, nu voi tine cont de acest lucru", ne declara telefonic deputatul Serban Mihailescu, evident multumit si el de intorsatura placuta a lucrurilor.
Situatia fericita de mai sus este singulara, desi nimeni nu vede in faptul ca nu mai este parlamentar un esec. Senatorul Gheorghe Avram, de exemplu, ne declara ca isi va relua cu placere vechea meserie. "Sint medic si mai am cam cinci ani pina la pensie. Voi lucra la spitalul TBC din municipiu", spune fostul senator, care in plus vrea sa profite de experienta acumulata si sa incerce o noua abordare a problemelor cetatenilor si a atitudinii civice in general, dar nu am inteles exact cum, cind si mai ales pentru ce. Si el tot medic, fostul deputat Nicu Ionita are postul asigurat el fiind directorul spitalului din Trusesti. Politica nu a insemnat mare lucru pentru Nicu Ionita si nici el nu a insemnat mare lucru pentru politica. Singura schimbare este aceea ca de acum va putea sa-si practice meseria si in timpul saptaminii nu doar in week-end ca pe timpul mandatului si ca nu il va vedea atit de des pe nasul sau, senatorul Ioan Solcanu, care de altfel il promovase initial in Parlament.
Dinu Secrieru, fost senator PNL este cu siguranta un politician pentru care alegerile au insemnat un esec. El a candidat pe primul loc la Camera Deputatilor insa soarta si cea mai mare parte a alegatorilor nu au fost de partea sa. Imediat urmatoarea perioada din cariera sa, zdrucinata cum spuneam de alegeri, se va materializa intr-o mica vacanta, ce va dura exact cit luna decembrie. Apoi, Dinu Secrieru, pe care l-am prins tocmai cind preda camera de la hotelul din Bucuresti, va lua viata de civil in serios: "Inca nu sint foarte hotarit ce voi face, oricum imi voi face meseria de jurist. Poate un birou notarial, poate unul de avocatura sau de expertiza, ma gindesc si la ceva pe la Parchet ori poate ma voi angaja jurist la vreo firma, in functie de oferte. Oricum voi incerca sa-mi cistig independenta financiara si personala". De asemenea, el se va ocupa in continuare de politica. Liberala, bineinteles.
Fostii deputati ai fostei puteri din partea fostei CDR s-au retras la fel de pasnic de la putere cum au venit. Eugen Hiloti, pe care nu am reusit sa-l gasim, o obisnuinta din vechiul mandat, va iesi la pensie sau isi va relua postul de director al Casei Corpului Didactic, care i-a fost pastrat. Celalalt deputat, ultra-taranistul Emil Popescu auzisem ca-si aranjase un loc in fruntea listei intr-un alt judet. Campania anti-electorala asidua a CDR din anii de dupa preluarea puterii, la care Emil Popescu a contribuit din plin i-a rapit bucuria inca unui aranjament reusit. Nu va grabiti nici dumneavoastra sa va bucurati, caci colegii nostri de la publicatiile centrale apucasera sa dea prin ziare poze cu vilele acestuia, de la Bucuresti si de la Azuga. Deci urmeaza ani de opozitie relativ linistiti si confortabili pentru fostul nostru reprezentant, cu singura conditie ca vreunui pedeserist mai hotarit sa nu-i treaca prin minte sa-i sune la usa in prezenta citorva comisari de la Finante.
In fine, Dumitru Sandu, deputat independent in ultima vreme, a luat decizia clara de a iesi la pensie direct din salariul de deputat. Rezolvarea problemelor de sanatate care l-au tinut departe de lucrarile Camerei vor fi principala sa activitate. Nici el nu este o mare pierdere pentru politica in general. Problema este ca odata cu dezimunizarea celor de mai sus in Botosani va creste nivelul somajului. Pe linga slujbele lor, a unora vrem sa spunem, se mai pierd cel putin alti douazeci si ceva de platitori de asigurari sociale, adica sefii de cabinet, secretarele si soferii parlamentarilor. Si ei chiar nu aveau nici o vina. (Catalin ALISTARI)

Comentarii