Ce au facut deputatii nostri in ultimii patru ani

luni, 09 octombrie 2000, 23:00
4 MIN
 Ce au facut deputatii nostri in ultimii patru ani

Cu doar citeva saptamini inainte de expirarea mandatelor parlamentarilor botosaneni, logistica moderna a Parlamentului ne permite sa putem face un bilant cit de cit realist al activitatii alesilor nostri din ultimii ani. Pe linga sistemele de votare, masinile de protocol si telefoanele celulare, Parlamentul si-a realizat si propriul site pe Internet in care sint cuprinse printre altele si detalii privitoare la activitatea alesilor. Astazi vom face o trecere in revista a activitatii celor sapte deputati botosaneni, adica a modului in care aceasta se reflecta in registrele Camerei Deputatilor. Asta pentru ca activitatea de parlamentar inseamna in primul rind activitate in Parlament, propuneri, initiative, luari de cuvint sau interpelari. Bineinteles conteaza la fel de mult si activitatea in teritoriu, insa pe aceasta nu o contabilizam, pentru ca este foarte simplu pentru dumneavoastra, cei care i-ati ales, sa va dati seama cit au facut ei pentru dumneavoastra si pentru judet in general.
Singura femeie parlamentar a Botosaniului, deputata PDSR Viorica Afrasinei, este si campioana detasata a topului nostru. Aflata la sfirsitul celui de-al doilea mandat si probabil la inceputul celui de-al treilea Viorica Afrasinei este membra a Comsiei parlamentare pentru Administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic. De asemenea, este vicelidera grupului parlamentar PDSR din Camera Deputatilor, ceea ce, credeti-ne pe cuvint, este mare lucru. Ea a avut sase propuneri legislative, din care unele interesante, mai ales cele legate de amendarea legii functionarului public. Ajutata si de calitatea de vicelider, caci in mod obisnuit sustinerea punctelor de vedere ale partidelor de la tribuna parlamentului se face de catre liderii si viceliderii grupurilor parlamentare, un fel de purtatori de cuvint, ea a vorbit in plen de nu mai putin de 201 ori. Fara a avea pretentia ca este un calcul exact, Viorica Afrasinei a vorbit la aproximativ una din doua sedinte ale Camerei. Ce a vorbit nu va putem spune cu exactitate, doar ca este destul de vehementa in toate argumentatiile sale. Cit despre interpelari, nici acestea nu sint putine, 34. Interpelarile sint facute la adresa guvernului sau a ministrilor, prin intermediul lor parlamentarii avind posibilitatea sa-si lamureasca diverse chestiuni, adica felul in care sint cheltuiti sau distribuiti banii de la buget ori se aduc la cunostinta guvernului diverse probleme. Din cite retinem noi, interpelarile deputatei au avut in mare parte legatura cu probleme ale Botosaniului si mai ales ale Consiliului Judetean.
Cu totul neasteptat, pe locul doi al topului se afla anonimul pentru noi botosanenii, deputat Emil Teodor Popescu, de la PNT-CD, aflat si el la al doilea mandat. Acesta a vorbit de 165 de ori in parlament, el fiind membru al Comisie juridice a camerei. Cel putin o data, vorbele rostite la tribuna l-au facut cunoscut, de curind el erijindu-se intr-un sustinator fervent al legii prin care se reglementa libertatea homosexualitatii. Mai multe din pacate nu putem spune, taranistul neavind nici in clin nici in mineca cu Botosaniul.
Un deputat activ s-a dovedit a fi si Stefan Baban, din partea PRM. El a avut 51 de luari de cuvint, si 35 de interpelari in calitatea sa de membru al Comisiei pentru finante si banci. Cel putin una din interpelari a fost pe marginea subventiei pentru caldura botosanenilor, interpelare care se pare ca a avut o oarecare trecere. In rest, Stefan Baban s-a aratat a fi un fel de sustinator al precaritatii vietii de deputat, el vorbind deseori pe conferintele de presa despre salariul mic, cheltuielile mari sau meniul de la cantina parlamentului.
Urmeaza deputatul PDSR, Serban Mihailescu, care a reprezentat de fapt Dorohoiul in Parlament si este membru al Comisiei pentru politica externa. El a avut doua propuneri legislative, 36 de luari de cuvint si 11 interpelari, aratind un oarecare interes fata de problemele botosanenilor, implicindu-se printre altele in rezolvarea problemelor copiilor internati in Centrele de plasament.
Celalalt deputat taranist, Eugen Hilote este membru al Comisiei pentru invatamint, stiinta, tineret si sport, calitate in care a avut sapte propuneri legislative, destul de substantiale chiar. De asemenea, el a vorbit de 10 ori in parlament, de fiecare data sustinindu-si initiativele legislative.
In cazul sau, la fel ca celalale deputat PNT-CD, nu au fost deloc interpelari, cum era si normal de altfel pentru doi membri ai unui partid aflat la guvernare care nu ar fi avut sens sa-si ia la rost proprii ministri, interpelarile fiind armele cele mai uzitate ale opozitiei.
La celalalt pol al topului se afla deputatii Nicu Ionita, de la PDSR si Dumitru Sandu, fost PSDR, acum deputat indepedent. Primul, membru al Comisiei pentru sanatate a avut doua initiative legislative si trei luari de cuvint, iar al doilea, membru in Comisia de politica economica, reforma si privatizare a avut o singura propunere legislative, ce-i drept importanta, legea Camerelor de comert si sapte luari de cuvint. Cauzele lipsei de activitate sint in cazul lui Nicu Ionita, acela ca si-a pastrat postul de medic la Spitalul Saveni si a profesat intre timp, iar Dumitru Sandu, din pacate a fost foarte bolnav pe durata a jumatate de mandat, problemele de sanatate tinindu-l deoparte de Cladirea parlamentului.
Cam pe aici pe undeva este munca de zi cu zi a parlamentarilor, adica munca din primele patru zile ale saptaminii, cit lucreaza un deputat. Este insa important de stiut pentru ca in aproape toti, cu exceptia lui Nicu Ionita, a lui Dumitru Sandu si probabil a lui Eugen Hilote, care nu are loc eligibil la Botosani, vor candida din nou. Nu toti la Botosani, caci Serban Mihailescu este pe lista de candidati a judetului Prahova, iar Emil Popescu si el va candida in alta circumscriptie electorala. Vorica Afrasinei si Stefan Baban sint insa pe locuri eligibile la Botosani.
Ca o ultima consideratie activitatea generala a deputatilor botosaneni nu este prea stralucita, cum de altfel era si greu, reprezentantii Botosaniului fiind doar sapte intre 343 de deputati, citi are in total Camera. Oricit de tare ar fi strigat ei, tara nu prea avea cum sa-i auda din harmalaia restului deputatilor. (Catalin ALISTARI)

Comentarii