Ce va faceti daca nu veti fi realesi?

sâmbătă, 25 martie 2000, 00:00
4 MIN
 Ce va faceti daca nu veti fi realesi?

Este foarte adevarat ca nu toti oamenii politici reusesc sa-si asigure existenta din politica. Mare parte insa sint platiti pentru ca ocupa functii prin excelenta politice, adica nu ar avea slujbele respective daca nu ar face politica. Evident locurile de munca "politice" nu sint dintre cele prost platite, ca sa nu mai spunem de restul beneficiilor care tin de orgoliul personajelor respective. Dezavantajul imens al posturilor politice este acela ca sint trecatoare, speranta lor de viata nedepasind decit rareori durata unui mandat, functie de prestanta politicianului si mai ales de cea a partidului din care face parte.
Fara a avea pretentia ca insiruirea celor de mai jos este o ordine determinata de un criteriu sau altul, incercam sa va prezentam gindurile de viitor ale politicienilor botosaneni. Inevitabil, toti se gindesc la asta si de obicei nu se feresc sa o spuna, ba chiar, dupa cum veti vedea, unii se si mindresc cu asta.
Senatorul Dinu Secrieru, are chiar si o maxima pe aceasta tema: "Nu haina politica ma hraneste". El se gindeste, in eventualitatea in care nu va reusi sa convinga suficient de multi botosaneni ca ii reprezinta cu adevarat, sa continue sa-si exercite profesiunea, in cazul sau cea de jurist. De fapt, jurist este putin spus: "Probabil imi voi deschide un cabinet de avocatura sau un notariat public. Nu se pune problema sa ma apuc de afaceri, experientele trecute aratindu-mi suficient de bine ca nu sint facut pentru asta" spune Dinu Secrieru despre viitorul sau.
In ceea ce il priveste pe Alexandru Simionovici, prefectul judetului Botosani, nu trebuie sa va faceti prea mari griji in legatura cu viitorul sau si al familiei sale. Prefectul crede ca nu ar fi exclus sa intre in afaceri, in conditiile in care vechea sa slujba, retinuta de opt ani de zile, acea de director la RAIF, nu il va satisface pe deplin. "In mod sigur nu am sa vin in fata Prefecturii sa cer loc de munca, voi face ceva din care sa traiesc. Sint expert tehnic autorizat, unul din putinii din zona si ma si pricep la asta si pot oricind sa deschid un cabinet de expertiza din care se poate trai onorabil" spune Alexandru Simionovici. Oricum de prea multe lucruri nu mai are nevoie, cel putin nu trebuie sa-si puna problema locuintei, a masinii si restul grijilor obisnuite a romanilor. O alta varianta nementionata insa foarte posibila este ca el sa se apuce de agricultura, in cazul in care posesiunile sale nu se vor avea mare succes pe piata imobiliara.
Deputata Viorica Afrasinei isi va relua si ea vechiul loc de munca. De aceasta data, avind in vedere ca ea este platita de aproape un deceniu de Parlamentul Romaniei, sansele ca Viorica Afarsinei sa redevina un salariat normal sint destul de reduse. "Imi voi relua locul de munca, cel de inspector la Inspectoratul de mediu din Botosani. Nu am in vedere nici o afacere, pentru ca nu ma pricep la asta" ne declara deputata.
La rindul lor, autoritatile locale, care reprezinta tot posturi politice, se gindesc intens la perspectivele viitorului. Mai putin primarul Ioan Cojocariu a carui viitoare cariera, daca se poate vorbi de asa ceva, CV-ul sau fiind impresionant cel putin la sonoritatea slujbelor anterioare, este destul de clara. Daca nu va cistiga un nou post politic, primarul va fi beneficiarul unei frumoase pensii, pe masura inaltelor functii pe care le-a ocupat in ultimile zeci de ani.
In floarea virstei, viceprimarii municipiului au locuri de munca asigurate. Ioan Ciobanu isi poate relua vechiul loc de munca, inspector la Inspectoratul de stat in constructii, postul sau fiind blocat, asa cum prevede legea. Romulus Eram va redeveni si el angajatul societatii de proiectare Agora srl, unde este actionar sau al Nord Proiect SA, unde de asemenea detine actiuni. Moda cu revenitul pe vechiul loc de munca nu ocoleste nici conducerea judetului.
Vicepresedintele CJ Gheorghe Ciobanu va redeveni inspector al Inspectoratului concurentei, fostul oficiu de preturi si tarife, iar Constantin Manolache isi va relua munca la catedra, el fiind profesor de biologie la liceul "A.T.Laurian".
Din pacate nu am reusit sa-l contactam pe Ioan Aniculaese, presedintele CJ, care este plecat din localitate. O varianta plauzibila, in caz ca nu va reusi sa ocupe un post politic, este reintoarcerea la Firmelbo, vechiul loc de munca, unde de altfel este si membru al Consiliului de administratie. Am fi vrut foarte mult sa va putem spune care sint planurile de viitor ale lui Emilian Popa, seful FPS Botosani, functie politica prin excelenta, insa din cauze obiective nu l-am putut contacta ca sa va putem satisface mica curiozitate. Ultima sa slujba a fost cea de inginer la Electrocontact si este putin posibil ca dupa patru ani de mega-sef al industriei judetului sa accepte sa fie simplu inginer.
O categorie cu totul aparte este cea a celor care traiesc tot din politica, insa ca sursa unica de supravietuire. Exemplul cel mai concret este cel al consilierului municipal Vasile Cojocariu, care pina a reusi sa se pensioneze, a trait o perioada din indemnizatia de consilier. Mai nou el vrea sa-si rotunjeasca veniturile candidind la functia de primar, cel mai tare atu al sau in cursa electorala fiind asemanarea propriului nume cu cel al actualului primar.
Ca un fel de concluzie, nici unul din cei pomeniti mai sus, cu exceptia bizarului omonim al primarului, nu are un viitor de plins. Mandatul este vremelnic, iar politicienii stiu asta cel mai bine. Cei patru ani devin astfel o perioada de acumulari. Unii acumuleaza experiente frumoase, altii acumuleaza informatii, iar toti, fara exceptie, acumuleaza venituri sau surse de venituri pentru zilele negre, adica pentru atunci cind "mama politica" isi va lua miinile de pe ei. (Catalin ALISTARI)

Comentarii