Comunitarii musca bugetul local

vineri, 18 ianuarie 2002, 00:00
5 MIN
 Comunitarii musca bugetul local

"Muscatura de ciine este foarte periculoasa. Rabia, ca si cancerul, este o boala fara leac". Declaratia apartine dr. Florin Pietraru, seful Circumscriptiei Sanitar-Veterinare Botosani, care, o data la doi ani, se vaccineaza antirabic. Anul trecut, 663 de botosaneni, din care 80% locuitori ai municipiului, au fost muscati de ciini. Toti acestia au trebuit sa suporte inoculari cu cinci fiole de verorab si o fiola de antitetanos, tratament care costa 724.787 lei. Aproape un sfert dintre cele 663 de persoane care au avut de suferit din cauza maidanezilor au fost muscate de fata, git sau organe genitale, necesitind ingrijiri suplimentare. O fetita si alte doua femei au fost atit de puternic muscate de ciine, incit au avut nevoie de o operatie de transplant de piele. O batrina de 85 ani a fost muscata de doua ori in aceeasi zi, un director din Prefectura si un salariat al Primariei au fost muscati de acelasi ciine, iar Petru Fostea, functionar al Primariei, care a lucrat la conceperea regulamentului de prindere a ciinilor, a fost muscat tocmai in perioada sarbatorilor de iarna. Efectuind un simplu calcul, ar reiesi ca, in 2001, Sectia de Boli Infectioase a Spitalului de Specialitate a cheltuit in jurul a 480 milioane lei numai cu inocularile de verorab si antitetanos pentru persoanele muscate de ciini, fara a mai pune la socoteala fondurile consumate pentru cazurile in care a fost necesara spitalizarea.
Anul trecut, Primaria a declansat cea mai mare campanie postrevolutionara de stirpire a ciinilor vagabonzi. Campania demarata in luna iunie a avut ca rezultat, la sfirsitul anului, prinderea a 300 de ciini, sterilizarea a 35 dintre ei si eutanasierea altor 75. Campania s-a sistat la sfirsitul lunii noiembrie.
Initial, a fost luata in calcul varianta prinderii ciinilor cu ajutorul unor pistoale cu tranchilizante, insa pretul ridicat al "cartuselor", de aproximativ 50 dolari, a facut ca aceasta metoda sa fie abandonata. La inceputul lunii mai, Consiliul Local a adoptat un regulament de prindere si sterilizare a ciinilor fara stapin. Prima societate desemnata sa aplice normativul a fost SC Urban Serv SA. Aceasta a incercat tot felul de metode, de la capturarea cu latul si pina la prinderea cu navodul pescaresc a ciinilor, dar, la capatul a doua luni de activitate, nu a reusit sa prinda decit 112 ciini vagabonzi. "Am avut nopti in care am prins doar un singur ciine. Alergau oamenii kilometri intregi dupa un ciine. Noaptea nu poti sa ii prinzi pentru ca sint fricosi, iar ziua, cind dorm sub masina, intervin oamenii care intreaba: «Ati terminat toate treburile in oras de v-ati apucat de prins ciini?». Doi angajati chiar au luat bataie la blocurile 135 si 140 din Parcul Tineretului, iar in zona Garii s-a aruncat cu pietre in masina noastra", ne declara Mihail Gheorghiu, directorul general al Urban Serv.
In cele 60 de zile in care s-a ocupat de aceasta activitate, societatea s-a confruntat cu tot felul de probleme. Ciinii care erau prinsi au fost eliberati noaptea de oameni din oras, dupa citeva zile de munca opt din cei noua hingheri au refuzat sa mai captureze maidanezi, in timp ce ciinii aflati la padocuri au fost hraniti cu piine de la groapa de gunoi inmuiata in zar, deoarece macelarii din hala au refuzat sa mai dea gratis oase unitatii. "Cred ca cel mai indicat ar fi sa se instituie o taxa pe ciine. Sa dam 50.000 lei la fiecare persoana care aduce un ciine vagabond. In schimb, daca se doreste o actiune occidentala trebuie fonduri serioase, in jurul a doua miliarde lei", mai spune Gheorghiu. Citi bani a primit societatea pentru aceasta activitate nu se poate preciza. Nu s-a semnat nici un contract cu Primaria pentru prinderea ciinilor, ci a fost platita in virtutea contractului de salubritate.
Nemultumita de activitatea de ecarisaj a SC Urban Serv SA, la inceputul lunii august, Primaria a renuntat la serviciile societatii si a angajat doi hingheri cu care a incheiat o conventie prin care le-a platit 25.000 lei pentru fiecare maidanez capturat. Cei doi au prins cite sapte-opt ciini pe noapte in primele saptamini de activitate, insa, dupa ce si-au primit drepturile salariale, au refuzat sa se mai prezinte la lucru. Primaria a angajat alte persoane in loc, insa toate eforturile hingherilor au fost date peste cap de salariatul insarcinat sa pazeasca padocurile, acesta fiind depistat de catre viceprimarul Ilie Ion ca elibera frecvent patrupezii adusi din oras.
Dupa ce s-au prins aproximativ 150 de ciini in patru luni de zile, Primaria a renuntat sa se mai ocupe de acest lucru, lasind actiunea in seama Directiei de Servicii Publice din subordine. Desi inca din decembrie s-a convenit ca aceasta unitate sa preia activitatea, pina in momentul de fata nu s-a capturat nici un maidanez. Directia avea printre obiectele de activitate administrarea pietelor si a cimitirelor, dar nu si prinderea ciinilor vagabonzi, astfel incit citeva zile au trecut numai pina la introducerea acestei actiuni intre profilele de activitate. Acum, chiar daca acest lucru s-a indeplinit, nu se poate trece la treaba deoarece trebuie adoptata o noua hotarire de CL, conform unei Ordonante de Guvern aparute in luna noiembrie.
Primarul Florin Egner crede totusi ca la Botosani problema ciinilor comunitari va fi rezolvata inaintea celorlalte orase din tara. "Mai mult de jumatate din persoanele muscate de ciini sint venite de la tara. Regulamentul adoptat prin hotarirea Consiliului Local nu a fost unul esuat, aplicarea lui a fost mai inceata intrucit avem putini medici veterinari care sint dispusi sa presteze activitate de sterilizare si eutanasiere a ciinilor. Noi nu abandonam rezolvarea acestei probleme. Vom adopta o Hotarire de Consiliu si, treptat, vom gasi si alte metode pentru aceasta problema, care nu se rezolva chiar atit de usor", ne declara primarul Florin Egner.
Prindere ciinilor vagabonzi se va relua, cel mai devreme, la mijlocul lunii februarie. Directia de Servicii Publice a reparat tarcurile, a trimis adresele catre circumscriptiile sanitar-veterinar pentru a afla tarifele de sterilizare si eutanasiere si a angajat un tehnician veterinar. Ciinii vor fi prinsi cu ajutorul unor crose din aluminiu si vor fi sortati de medici. Cei batrini si bolnavi cronici vor fi eutanasiati, iar in cazul celorlalti se va astepta o saptamina. Daca nu vor fi ceruti de nimeni, vor fi omoriti si acestia. "Actiunea va dura atit timp cit ne vor permite fondurile. Este foarte greu de spus acum citi ciini vom putea prinde cu banii care ni s-au alocat, intrucit nu cunoastem tarifele practicate de veterinari. Cert este ca la actiune vor trebui sa conlucreze si cetatenii si asociatiile de locatari, daca oamenii vor ca aceasta campanie sa aiba un rezultat", ne spune Viorel Negru, directorul Directiei de Servicii Publice. Primaria a prevazut in bugetul pe 2002 o suma de 300 milioane lei pentru rezolvarea problemei ciinilor vagabonzi. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii