Credit nebulos la RAJ Apa

luni, 04 iunie 2001, 23:00
4 MIN
 Credit nebulos la RAJ Apa

Reteaua de apa a judetului Botosani ar putea pierde o finantare de peste 500 miliarde lei. Firma OCT din Statele Unite ale Americii si-a aratat disponibilitatea de a acorda regiei de apa un credit de 21 milioane euro pentru reabilitarea liniei apei din statia de epurare Rachiti. Intre reprezentantii firmei si cei ai unitatii botosanene au existat o serie de discutii in urma carora conducerea RAJ"Apa" a propus spre finantare o serie de lucrari, precum modernizarea si retehnologizarea statiei de tratare Catamarasti, o operatiune asemanatoare pentru statia din Bucecea, reabilitarea conductei de aductiune de 1.200 mm si reabilitarea liniei apei din statia de epurare Rachiti, dintre toate aceste programe firma straina alegind pentru finantare ultima propunere. Pentru accesarea sumei mentionate este necesar insa acordul Consiliului Judetean, care trebuie sa garanteze returnarea unei parti a banilor si al guvernului Romaniei.
Exista insa posibilitatea, avansata chiar si de catre conducerea CJ, ca institutia judetului ar putea refuza sa isi de-a acordul in vederea accesarii imprumutului. Presedintele CJ, Ioan Aniculaese afirma ca din totalul sumei oferite de americani, 80% este rambursabila si doar 20% nerambursabila. Perioada de gratie este de 3 ani de zile, dupa expirarea acestui interval de timp, in zece ani de zile, CJ si RAJ"Apa" trebuind sa inapoieze cei 80%, adica 16,08 milioane euro. Acest lucru ar duce la o rata anuala de circa 1,6 milioane euro care nu ar putea fi sustinuta de regie in conditiile in care aceasta suma nu se incaseaza de la populatie intr-un an de zile. Si in eventualitatea pur teoretica in care s-ar renunta la orice alta cheltuiala tot nu s-ar putea returna acesti bani. Data fiind aceasta situatie si tinindu-se cont de faptul ca RAJ"Apa" are de inapoiat ani pina in 2011 sume importante Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), presedintele CJ afirma ca este posibil ca finantarea sa fie refuzata. "Pozitia executivului Consiliului Judetean este clara: vom accepta orice program cu conditia sa poata fi dati banii inapoi fara sa creasca semnificativ pretul apei. Daca banii acordati de ar fi nerambursabili nu ar fi nici o problema. Un lucru este foarte clar: Consiliul Judetan nu va accepta nici un program care va duce la falimentarea regiei. Nu poti angaja o cheltuiala daca nu poti da banii inapoi. In acest caz este vorba de 700 miliarde lei, nu de un leu-doi", ne declara Ioan Aniculaese.
Conducerea RAJ"Apa" doreste sa acceseze creditul si sustine ca derularea acestuia este alta, avansind o varianta exact inversa, potrivit careia, din totalul sumei de 21 milioane euro, 80% este nerambursabila si doar 20% rambursabila. "Noi am depus la Consiliul Judetean o nota de fundamentare privind oportunitatea lucrarii. Ea va fi discutata in comisiile de specialitate, in delegatia permanenta si la final in plenul consiliului unde se va lua o hotarire in acest sens", afirma Daniel Afrasinei, directorul general interimar al RAJ"Apa". Potrivit calculelor efectuate de compartimentele economice ale unitatii, la trei ani dupa inceperea derularii imprumutului, CJ si regia de apa ar trebui sa plateasca creditorului un miliard de lei pe luna. "Aici este problemea. Noi facem calcule, discutam pentru ca mai avem de inapoiat bani si la BERD", mai spune Afrasinei. Directorul tehnic al RAJ"Apa", Constantin Iacob sustine o varianta aproape similara cu cea a directorului general, diferenta fiind ca, potrivit afirmatiilor sale, perioada de gratie de la accesarea fondului este de patru si nu de trei ani. "Este vorba de un grant si banii se inapoiaza timp de zece ani fara dobinda", declara Iacob.
Efectiv, creditul s-ar derula prin firma germana "Technip" si sigur la aceasta data este ca suma returnabila, indiferent de procentul ei, trebuie inapoiata sub forma unui fond de dezvoltare pe care CJ trebuie sa il creeze la o banca botosaneana. "Noi vom analiza orice program de finantare in parte si, daca nu putem da banii inapoi, nu il accesam. Nu putem face 20.000 – 30.000 lei metrul cub de apa doar ca sa returnam imprumuturi. Programe vor mai fi, nu este acesta ultimul", mai afirma presedintele CJ.
In jurul datei de 20 iunie reprezentantii firmei creditoare vor sosi la Botosani. Pina la urma intregul program va fi supus dezbaterii plenului CJ iar consilierii judeteani vor fi cei care vor decide daca este cazul sa se acceseze impumutul. Chiar si in cazul in care consilierii isi dau acordul este necesara insa si emiterea unei hotariri de guvern prin care, dupa CJ si statul roman sa garanteze la rindul sau inapoierea banilor imprumutati de la OPC. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii