Criza de medicamente fara precedent in spitalele Botosaniului

miercuri, 04 octombrie 2000, 23:00
4 MIN
 Criza de medicamente fara precedent in spitalele Botosaniului

Spitalele botosanene se confrunta cu o criza a medicamentelor fara precedent in istoria ultimelor citeva zeci de ani. Medicii cu vechime in unitatile spitalicesti declara ca nu isi amintesc sa fi traversat o astfel de penurie de medicamente si considera ca in citeva zile farmaciile spitalelor vor ramine cu rafturile pustii. Datoriile uriase pe care le au spitalele catre furnizorii de medicamente si materiale sanitare, in jur de 25 de miliarde la nivelul judetului, ii fac pe acestia din urma sa refuze sa mai aprovizioneze unitatile sanitare pe datorie. Medicii asista neputinciosi la suferinta pacientilor carora nu le mai pot asigura tratamentele necesare. Bolnavii care isi permit isi cumpara medicamentele din farmaciile cu circuit deschis, cei care nu dispun insa de posibilitati financiare sint externati incomplet vindecati. "In curind vom ajunge in situatia spitalelor din Basarabia, unde bolnavul este obligat sa vina cu medicamente, alimente si lenjerie de acasa. Pacientii nostri sufera si nu este drept, pentru ca acesti oameni contribuie atita cit pot la fondul de asigurari, adica ar trebui sa beneficieze de servicii medicale de calitate", spune dr. Cornel Enache, directorul Spitalului Judetean "Mavromati".
In farmacia Spitalului Judetean se mai gaseau ieri medicamente doar pentru trei-patru zile
De citeva saptamini in unitatea-fanion a asistentei medicale botosanene nu mai exista banalele analgezice, adica medicii nu au posibilitatea sa aline durerea fizica a pacientilor, nu mai exista antispastice pentru domolirea colicilor renale si hepatice, nu exista antibiotice, antidiabetice, medicamente pentru hemodializati sau pentru cei bolnavi de cancer. Extrem de grav, spitalul nu are heparina, adica pacientii cu probleme circulatorii pot oricind sa sufere un blocaj al unei artere sau vene importante si sa moara. Spitalul Judetean nu mai are medicatie pentru cei noua pacienti cu transplant renal, adica organismul lor poate respinge oricind rinichiul grefat, chirurgii nu mai au suficiente manusi chirurgicale, fese sterile si vata pentru a opera normal, nu mai exista stupefiante, iar pe sectia de Reanimare "e jale" dupa spusele dr. Enache.
Parca in ciuda crizei profunde de medicamente, spitalele se confrunta cu o crestere continua a numarului bolnavilor, cu cazuri din ce in ce mai grave, cu afectiuni care necesita perioade de spitalizare peste limitele admise de criteriile medicale. In farmacia Spitalului Judetean se mai gaseau ieri medicamente in valoare de 300 milioane de lei, adica un necesar pentru trei-patru zile. "De opt saptamini nu am mai putut realiza o aprovizionare serioasa cu medicamente a spitalului. Pentru cantitatile insuficiente de medicamente pe care le-am obtinut in ultimele saptamini pe datorie de la furnizori a trebuit sa stam in genunchi. Pentru ca nu avem posibilitatea sa ne onoram datoriile la medicamente, furnizorii au ajuns sa refuze orice dialog cu noi, ne trintesc telefonul in nas, ori daca accepta dialogul ne ameninta cu instanta", mai spune dr. Enache.
La Spitalul de Pediatrie abia se mai reuseste asigurarea hranei copiilor internati
Si in restul spitalelor botosanene se resimte la fel de acut criza de medicamente. In Spitalul de Specialitate se fac eforturi uriase pentru asigurarea tratamentului bolnavilor cu leptospiroza, hepatita, boala diareica acuta din Sectia de Boli Infectioase, pentru ca in celelate sectii medicamentele sint la fel de rare ca si la Judetean. "Pentru a putea asigura cit de cit medicatia pacientilor gravi de la Contagioase am redus drastc ratia de hrana a bolnavilor. Ne descurcam extrem de greu, avem datorii inca de anul trecut pe care nu le recunoaste nici Casa de Asigurari, nici Directia de Sanatate Publica", explica dr. Ioan Hidveghi, directorul spitalului. Unitatea sanitara a fost data deja in judecata de un furnizor de medicamente care a si cistigat in instanta. La Dorohoi medicii au pus mina de la mina si au cumparat medicamente pentru trusa de urgenta a spitalului, iar la Spitalul de Pediatrie abia se mai reuseste asigurarea hranei copiilor internati, pentru sutele de copii aflati in sectiile spitalului fiind alocate doar 1,5 kilograme de carne zilnic. Medicii din spitale considera ca in actualele conditii nu pot sa isi practice meseria, pentru ca fara medicamente si materiale sanitare nu se pot lupta cu boala. Culmea este ca bani exista, Casa Nationala de Asigurari straduindu-se de citeva luni sa recupereze cele 5 000 de miliarde de lei blocate in Trezorerie de Ministerul Finantelor. "Speram ca in aceasta saptamina sa fie deblocata macar o parte a banilor, pentru ca spitalele si bolnavii nu mai pot astepta", declara dr. Ovidiu Mimor, presedintele CASS Botosani. Daca spitalele nu vor primi in zilele imediat urmatoare banii necesari stingerii datoriilor la medicamente, internarea in spital va deveni un soi de vacanta de odihna extrem de saracacioasa insa, singurele arme ale spitalelor in lupta cu boala raminind un pat, un blid de mincare si multa liniste. (Dana BEJENARU)

Comentarii