Cultura si religie in sedinta Consiliului Local

miercuri, 10 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 Cultura si religie in sedinta Consiliului Local

Prima intrunire a consilierilor locali din mileniul trei, care a avut loc luni dupa-amiaza, a fost
una de pomina. In doar aproximativ 60 de minute alesii orasului au fost la un pas de a supune votarii "Tatal nostru", s-a propus schimbarea denumirii municipiului in "Botosani-Eminescu", punindu-se pe tapet alte doua probleme: participarea municipalitatii la un simpozion pe teme de ortopedie al Spitalului Judetean si reimprejmuirea cu lant a bustului lui Ion Pillat.
La orele 14.00, cind trebuia sa inceapa sedinta, in sala nu erau decit vreo patru consilieri si doi membri ai executivului primariei. Dupa ce s-au numarat intre ei si s-au asigurat ca lucrarile pot debuta, consilierii s-au lovit de prima problema "de interes" a comunitatii. Val Guraliuc, presedintele comisiei juridice, a propus ca inainte de fiecare sedinta sa se difuzeze in sala "Tatal nostru". Initiativa a produs tot felul de reactii, unii membri ai CL spunind ca mai intii trebuie "sa ne invatam cu inotatul", iar altii ca rugaciunea "este ceva mai de intimitate". In momentul in care alesii nostri erau la un pas de a vota, a intervenit primarul Florin Egner care a propus sa fie consultata Biserica Ortodoxa Romana in aceasta chestiune.
Astfel, punctele de pe ordinea de zi au inceput sa fie discutate abia pe la 14.30. S-a aprobat rapid hotarirea de acordare a titlului de "Cetatean de onoare al municipiului Botosani" si finantarea acestuia. Urmatorul proiect propus de executivul primariei a fost acela de acordare, in co-finantare cu doua societati comerciale, a premiilor "Teiul de aur" si "Teiul de argint". Cum aceste distinctii ar fi urmat sa fie acordate tot in cadrul manifestarilor prilejuite de Zilele Eminescu, fara a se preciza daca ele revin unor societati comerciale, edituri sau persoane fizice, proiectul a iscat discutii peste discutii. "Premiile acestea mi se par o trasnaie. Pe mine ma duce cu gindul mai curind la silvicultura decit la agricultura. Nu trebuie sa aprobam orice trasnai ale unor societati comerciale si sa le trecem sub egida noastra", a spus Val Guraliuc.
In timp ce consilierii se dadeau de ceasul mortii daca sa aprobe sau nu hotarirea, aparind si opinii precum ca premiile ar fi fost mai nimerit sa se cheme "Nufarul de aur" sau "Crizantema de aur", Gheorghe Ciubotaru a amintit executivului primariei ca trebuie repuse la loc lanturile dimprejurul bustului lui Ion Pillat din parcul Junior, propunind totodata si participarea institutiei la un simpozion pe teme de ortopedie ce va avea loc la Spitalul Judetean peste citeva saptamini. In ciuda afirmatiei primarului ca "nu ar trebui sa respingem astfel de initiative", proiectul nu a fost aprobat. Discutiile pe teme eminesciene nu s-au terminat insa aici. Consilierul Constantin Iacob a propus sa se trimita guvernului o scrisoare prin care sa se solicite schimbarea actualei denumiri a municipiului in "Botosani-Eminescu", iar un anume procent al veniturilor editurilor din intreaga tara sa fie directionat spre complexul de la Ipotesti. "Trebuie sa ne aducem aminte de Eminescu in fiecare zi, nu numai de 15 ianuarie sau 15 iunie", si-a motivat consilierul initiativa. Dupa interventia lui Ioan Anitei care a considerat ca "cinstea este a lui Eminescu ca s-a nascut la Botosani", cele doua propuneri nu au mai fost discutate.
Parasind sfera eminesciana s-a aprobat utlizarea a 1,58 miliarde lei de catre primarie, din fondul de rulment, decizia nefiind luata, cum s-a crezut initial, din cauza situatiei financiare precare a institutiei, ci pentru ca "banii din acest fond sint fara dobinda si este bine ca ei sa fie folositi chiar daca nevoia nu este una stringenta", dupa cum a aratat Florin Egner. In final s-a aprobat acordarea unui nou spatiu arhivei municipale si documentele tehnico-economice pentru doua blocuri. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii