De ce a murit donatorul Andrusca?

marți, 20 ianuarie 1998, 00:00
4 MIN
 De ce a murit donatorul Andrusca?

Simbata prezentam un incident care a avut loc la Centrul de transfuzii sanguine Botosani, unde un donator in virsta de 48 de ani a decedat dupa ce i s-a recoltat singe. Reamintim cititorilor ca singura institutie care a dat un comunicat oficial presei a fost IPJ Botosani, restul institutiilor direct interesate de acest incident refuzind orice dialog cu reporterii nostri. In comunicatul Politiei se spunea ca "joi 15 ianuarie, Stefan Andrusca, de 48 de ani din Botosani, a decedat in timp ce dona cantitatea de 350 ml singe. Donatorul dupa ce i s-a facut rau, a cazut intr-o stare de colaps urmata imediat de deces"
Directorul Centrului de transfuzii sanguine, ne-a aratat ieri ca, dupa cum prevede Legea singelui din 1994, cantitatea maxima legala, care poate fi recoltata de la un donator este de maxim 450 de mililitri, dar se stabileste in functie de greutatea donatorului, adica se recomanda 5 miligrame pe kilogram. Aceste relatii puteau fi obtinute foarte usor daca unul din lucratorii centrului, inclusiv directoarea, ar fi vorbit cu noi a doua zi dupa incident. De altfel, atitudinea personalului fata de reporterii nostri a ramas neschimbata. Ieri prima reactie a lor la intrarea unui reporter in Centru a fost extrem de dura, una dintre asistente, care avea pe halat initialele M.P., amenintindu-ne: "Sa dea Dumnezeu sa ajungeti pe patul unui spital. Mai vorbim atunci.", iar o alta ni s-a plins ca lucreaza foarte mult pe bani putini: "La noi nu e ca la spital, nu primim nici macar o floare".
Gravitatea evenimentului este palida fata de "supararea" pe reporteri
Reamintim ca pina una alta "la noi" a murit un om, iar florile nu sint trecute pe statul de plata. Dupa cum spuneam dr. Paraschiva Temneanu ne-a aratat documente prin care dovedeste ca recoltarea s-a facut legal. Ea mai spune ca a fost cea care a facut analizele si l-a intrebat verbal pe Andrusca daca sufera de vreo boala cardiaca, la care acesta a raspuns ca nu are probleme decit cu genunchii. In varianta oficiala, Andrusca nu s-a simtit rau in timpul recoltarii, ci dupa ce a stat citeva minute intins si i s-a dat o solutie hidrozaharata pentru a provoca varsaturi. El a fost sub supravegherea unei asistente, iar cind a inceput, brusc, sa prezinte semne de colaps, a intervenit doctorita si a chemat salvarea. I s-a acordat primul ajutor, respiratie gura la gura, masaj cardiac dar fara rezultate. Cit despre faptul ca nu a fost gasita vineri ea spune ca a avut multi pacienti dimineata, iar atunci cind am fost noi era la autopsie, cu medicul legist. Ea motiveaza ca personalul nu a vrut sa ne dea relatii deoarece sint suparati pe cotidianul nostru. Insa oricit de suparati ar fi, faptul ca un om a murit in cladirea centrului, dupa ce i s-a recoltat singe, este foarte grav.
Politistii au stabilit ca Stefan Andrusca era luat ca donator in evidentele Centrului de transfuzii din anul 1994, iar decesul a survenit dupa 35 de minute de la recoltarea cantitatii de singe. Joi, el a declarat in scris ca nu sufera de boli contraindicate transfuziilor. IPJ a comunicat ca in urma necropsiei s-a constatat ca moartea a fost subita si s-a datorat insuficientei cardiace acute prin infarct miocardic acut posteroseptal la un organism cu leziuni cronice (miocardice, hepatice, renale) si embolie pulmonara. Capitanul Tiberiu Furdui, purtatorul de cuvint al IPJ Botosani, a precizat ca ne va tine la curent cu rezultatele anchetei.
Stefan Andrusca, casatorit cu patru copii a fost inmormintat duminica. Georgeta Andrusca, sotia celui decedat ne-a spus ca sotul sau nu mai donase singe de 4 ani si ca saptamina trecuta se hotarise sa doneze din nou singe pentru a-si salva de la moarte o verisoara din comuna Dorobanti. "Initial se pornise miercuri, sa doneze singe, insa s-a intors acasa pentru ca-si uitase buletinul. Eu cred ca a fost un semn de la Dumnezeu. A doua zi, in jur de opt dimineata s-a imbracat si s-a dus. Pe la ora 13.00 am primit un telefon de la circa de care apartinem si m-a luat o asistenta cu ce-mi fac copii, daca ma simt bine, ca apoi sa-mi spuna ca sotul meu este la Spitalul judetean."
Femeia s-a imbracat si s-a dus la spital pentru a-si cauta sotul. "L-am cautat peste tot si cind am vazut ca nu-i inregistrat nicaieri m-am gindit sa merg la Centrul de transfuzii. Cind am intrat erau adunate cam 10 asistente care erau agitate. Imediat mi-am dat sema ca s-a intimplat ceva. Am intrebat daca sotul meu a donat singe si una dintre asistenta mi-a spus sa astept pentru a se uita in registru. A plecat si s-a intors cu o doctorita care parea inspaimintata. Doctorita m-a chemat la ea in cabinet si dupa ce a insistat sa stau pe scaun mi-a spus mai pe ocolite ca s-a intimplat ceva cu sotul meu. Atunci eu am intrebat-o daca a murit si ea a raspuns ca-i la morga. Am crezut ca innebunesc." povesteste Georgeta Andrusca. Ramasa fara sot, ea trebuie sa se ingrijeasca de cei patru copii doar cu doua alocatii pentru copii, hranindu-i cu laptele de la singura vaca pe care o are, deoarece sotul sau a fost mestesugar si nu a avut niciodata loc de munca stabil, cu carte de munca. Ultimele informatii de la Politie spun despre concluziile medicului legist ca sint provizorii, urmind ca zilele urmatoare probele sa fie trimise la institutiile medico-legale centrale. Adjunctul sefului IJP Botosani, col. Constantin Gradinaru a afirmat ca "Deocamdata nu se poate discuta despre o culpa, insa politistii verifica conditiile in care se face recoltarea singelui la noi in oras". (A.S.,C.A.)

Comentarii