Epidemia de meningita poate exploda daca nu va fi reluata furnizarea apei calde

miercuri, 25 august 1999, 23:00
3 MIN
 Epidemia de meningita poate exploda daca nu va fi reluata furnizarea apei calde

Perspectiva ca municipiul Botosani sa nu poata beneficia de apa calda la sfirsitul acestei luni poate avea drept efect scaparea de sub control a imbolnavirilor de meningita virala acuta. Cele 411 cazuri confirmate de meningita virala inregistrate pina ieri la Sectia de Boli Contagioase situeaza Botosaniul pe locul doi in "topul" judetelor afectate de epidemie, insa daca raportam numarul de cazuri la numarul locuitorilor judetului, putem spune fara sa gresim ca Botosaniul este in tara judetul cel mai lovit de meningita.
In opinia dr. Ecaterina Chihaia, epidemiolog-sef al Directiei de Sanatate Publica "nu avem semne ca epidemia a intrat in declin. De la inceputul lunii august morbiditatea se mentine la acelasi nivel ridicat, numarul confirmarilor cu meningita fiind, cu mici fluctuatii, aproximativ acelasi de la o zi la alta. Epidemia afecteaza zona municipiului Botosani si comunele limitrofe, cu precadere cele din zona Siretului, mai putin sau chiar deloc pe cele din zona Prutului. Din pacate, autoritatile locale nu se implica destul de mult in stoparea extinderii epidemiei si avem semnale ca boala evolueaza de la cazuri clinice usoare inspre cazuri de gravitate medie". Responsabila de propagarea epidemiei se face lipsa de igiena a populatiei care este generata, fara nici un dubiu, de nivelul scazut de trai. Fara bani, botosanenii maninca prost, fapt ce creste vulnerabilitatea organismului in fata bolilor, iar limitarea accesului la facilitatile unui trai decent (apa calda, apa rece, gaz metan) il transforma pe botosanean intr-o gazda perfecta a virusilor si a microbilor de tot felul.
Directorul interimar al CET, Bogdan Pantiru, a explicat in cadrul Comisiei Consultative de Dialog Social de miercuri ca sansele ca botosanenii sa beneficieze de apa calda in aceasta iarna sint extrem de reduse. "Pentru a pune in functiune sistemul de alimentare cu energie termica CET are nevoie de 6 miliarde lei, bani cu care sa-si plateasca ratele din graficele de reesalonare catre Conel, Romgaz si RAJ Apa. In acest moment apa si gazul ne sint furnizate la cota de avarie, iar luni este posibil sa fim debransati de Conel. La aceasta ora in casieria CET nu se gaseste nici un leu, nu avem nici macar bani pentru plata salariilor angajatilor. Bietii oameni au ajuns sa se bucure de faptul ca epidemia de meningita a aminat scoala cu doua saptamini, pentru ca nu au cu ce sa-si trimita copiii la scoala". Pantiru a explicat ca nici macar primirea subventiei de 53 de milioane de lei de la buget (in cazul in care ar fi obtinuta la rectificare) nu garanteaza botosanenilor apa calda la iarna, intrucit acesti bani sint folositi pentru achitarea datoriilor, nicidecum pentru procurarea pacurii necesare producerii agentului termic. Directorul CET considera ca actuala criza finaciara pe care o traverseaza societatea in cauza se datoreaza in mare masura asociatiilor de locatari care, in opinia sa, "sint scapate de sub control. Este inadmisibil ca facturile restante la energie termica sa dateze din martie 1998, intrucit o parte a populatiei continua sa fie bun-platnica, ori acesti bani nu ajung la CET".
De luna viitoare exista posibilitatea ca o parte din populatie sa nu mai beneficieze nici de apa rece. Dan Apateanu, directorul SC "Termodistributie" a avertizat ca, datorita neincasarii datoriilor de la asociatiile de locatari, societatea este pusa in imposibilitatea de a-si plati factura catre Conel. "Daca pina pe 31 august nu platim rata din datoria reesalonata catre Conel, 20 de statii de hidrofor vor fi oprite. Fara apa, epidemia de meningita ma tem ca se va extinde" a spus Apateanu. Discutia s-a focalizat pe o concluzie care ar trebui sa ne puna pe ginduri pe toti: sanatatea noastra se afla in miinile unor presedinti de asociatii de locatari carora legea le-a acordat o libertate totala si extrem de periculoasa. In lipsa unui organism caruia sa ii dea socoteala, exista suspiciunea ca cea mai mare parte dintre acesti presedinti de asociatii de locatari stocheaza in banci contributiile cetatenilor, pentru obtinerea de dobinzi pe care sa si le insuseasca, periclitind prin aceasta furnizarea apei calde si chiar pe a celei reci catre populatie. Membrii Comisiei Consultative de Dialog Social au insistat pe necesitatea organizarii unei intilniri cu presedintii de asociatii de locatari, insa nu s-a stabilit o data si un loc cert de intilnire. (Dana BEJENARU)

Comentarii