Ex-deputatul Eugen Hilote – securist

miercuri, 25 aprilie 2001, 23:00
4 MIN
 Ex-deputatul Eugen Hilote – securist

Intre numele aflate pe lista data publicitatii de catre Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii la inceputul acestei saptamini se afla si cel al fostului deputat de Botosani, Eugen Hilote. Fara nici o indoiala este o surpriza de proportii pentru toti botosanenii si mai ales pentru lumea politica a Botosaniului. Profesorul Eugen Hilote a ajuns in parlament pe listele PNT-CD, in urma protocolului pe care aceasta formatiune politica il avea cu Asociatia Fostilor Detinuti Politici. Spunem asta pentru ca Eugen Hilote era si este inca presedintele acestei asociatii din care faceau parte si erau selectionate foarte strict persoanele care au avut de suferit din cauza comunistilor mai mult decit cetatenii normali, adica doar aceia care au facut puscarie din ratiuni politice.
In comunicatul CNSAS se precizeaza foarte clar ca nu este vorba doar de o simpla colaborare cu Securitatea, de genul turnator, sau cineva care din cind in cind daca activa intr-un domeniu mai interesant era nevoit sa dea cite o declaratie, ci este vorba despre persoane care au desfasurat activitati de politie politica. Ori, noi stim ca cei de la CNSAS sint de obicei foarte atenti la alegerea cuvintelor tocmai pentru a se feri de eventuale interpretari gresite si de aceea trebuie sa luam cuvintele exact asa cum suna: politie politica. Gheorghe Onisoru, presedintele colegiului CNSAS, sustine ca este exclus un rezultat gresit in privinta vreunei persoane.
Ieri am incercat sa-l contactam pe Eugen Hilote insa sotia sa ne-a transmis ca o perioada, citeva zile, nu poate fi gasit deoarece este plecat din oras. Ar fi fost interesanta si pina la urma o sa aflam si varianta sa despre activitatile de politie politica. Noi stiam ca Eugen Hilote a ajuns la puscarie pentru ca pe vremea cind era elev la liceul AT Laurian, in urma cu peste 50 de ani, impreuna cu citiva colegi au facut un manifest pro-Bucovina si din aceasta cauza au ajuns in puscarie. Aici i-a cunoscut indeaproape pe Corneliu Coposu si pe Ion Diaconescu, aceasta apropiere fiind unul din motivele propulsarii sale in politica post-revolutionara.
Vestea ca Eugen Hilote, unul din cei mai ferventi anticomunisti ai Botosaniului, a facut parte din structurile Securitatii a fost un soc pentru toti oamenii politici botosaneni, chiar si pentru adversarii politici. In PNT-CD Botosani nimeni nu avea habar ca deputatul Hilote este un fost colaborator al Securitatii. In anumite cercuri se stia totusi ceva. "Banuiam ceva. Nu mi-a spus-o mie direct, dar a spus altora ca ar fi fost fortat si el sa dea unele declaratii. Insa parea ceva inofensiv", ne declara Alexandru Simionovici, presedintele organizatiei botosanene a PNT-CD, recunoscind si el ca totusi informator nu este acelasi lucru cu a fi desfasurat activitati de politie politica. "In primul rind Eugen Hilote a fost parlamentar din partea Asociatiei si nu a PNT-CD. Apoi, trebuie sa repet ceea ce am spus intotdeauna, este greu sa judeci din afara sistemului ceea ce se intimpla cu adevarat acolo, ma refer la inchisorile comuniste. Adevaratul caracter se masoara prin activitatile din libertate. Nu voi alimenta niciodata aceasta atitudine de vinatoare de fosti colaboratori", mai spune Alexandru Simionovici. El este de parere ca este gresita chiar legea care prevede accesul liber la dosare pentru ca principial este condamnata unealta si nu sint condamnati cei care au folosit-o, adica Securitatea si securistii sau activistii comunisti care o conduceau.
O parere putin diferita are deputatul Mihai Balta, presedintele organizatiei botosanene a PDSR. "Este o mare surpriza pentru mine. Tocmai el care intotdeauna s-a aratat anticomunist si gasea comunisti peste tot sa fie un fost colaborator al Securitatii si, mai grav, in politia politica. Noi, ca oameni politici, avem o responsabilitate in fata celor care ne aleg. Atunci cind te apuci de politica trebuie sa-ti asumi si trecutul, indiferent care este acesta. Era mai onorabil pentru el sa spuna primul ce era de spus si era si mai onorabil sa nu fi candidat deloc", spune deputatul PDSR Mihai Balta. Parerea aceasta, ca stiindu-te cu musca pe caciula mai bine stai deoparte, este impartasita de majoritatea politicienilor botosaneni.
Trebuie sa va mai spunem ca faptul de a fi fost deputat nu i-a adus mare lucru lui Eugen Hilote. Pe tot parcursul mandatului 1996-2000 el nu a facut nici o interpelare si nu a avut decit o singura initiativa legislativa. A mai contribuit decisiv si la votarea legii cu privire la pensionarea parlamentarilor si alaturi de alti colegi ai sai primeste o pensie de aproximativ 6 milioane de lei. Din pacate, majoritatea membrilor filialei judetene a Asociatiei Fostilor Detinuti Politici nu mai sint printre noi si aproape ca nu mai este nimeni care sa ne spuna ce crede despre trecutul presedintelui Hilote. Oricum este mai bine pentru colegii de celula ai lui Eugen Hilote, Constantin Silion, mort in puscariile comuniste pentru ca nu a vrut sa semneze angajamentul sau Dorin Glavan, impreuna cu care a fost arestat, ca nu au apucat sa primeasca aceasta veste. (Catalin ALISTARI)

Comentarii