Falsi demisionari

miercuri, 06 martie 2002, 00:00
4 MIN
 Falsi demisionari

Demisiile consilierilor locali si ale functionarilor publici din consiliile de administratie ale unitatilor subordonate administratiei publice sint pe cale sa se transforme la Botosani intr-o veritabila bataie de joc. Multi dintre ei continua sa participe nestingheriti la sedintele acestor consilii, iar unii dintre ei sa primeasca chiar si indemnizatie.
In urma aparitiei ordonantei de urgenta a Guvernului prin care se instituie alesilor locali si functionarilor publici interdictii in derularea unor afaceri cu Consiliul Judetean si consiliile locale, secretarul judetului si 14 consilieri municipali de Botosani au demisionat din consiliile de administratie sau comisiile de cenzori ale agentilor economici de sub autoritatea CJ si CL. De atunci, directorii generali ai acestor unitati au convocat consiliile de administratie, iar membrii demisionari ai acestora au participat totusi la lucrari si au luat decizii care privesc intregul oras. Consiliul de administratie al SC Eltrans SA s-a reunit pe 25 februarie si a aprobat majorarea cu 1.000 lei a tarifului pentru o calatorie cu tramvaiul. Printre cei care au votat "pentru" scumpire s-a numarat si consilierul municipal Stefan Mihai, cu toate ca acesta isi prezentase cu doua saptamini inainte demisia din postul detinut in CA. "La mine nu a ajuns nici o demisie. Efectiv nu stiu ce sa va spun, pentru ca eu nu stiu la ora actuala care este statutul consilierilor demisionari. Cred totusi ca un consiliu de administratie functioneaza pina ce AGA ia o alta hotarire in privinta lui", ne declara Ioan Comarita, directorul general al Eltrans.
Consiliul de administratie al SC Termica SA s-a intrunit dupa data in care Prefectura a remis Guvernului demisiile celor 14 consilieri locali, insa, cu toate acestea, la respectiva sedinta au luat parte doi din cei trei consilieri care si-au prezentat la renuntarile la posturile din CA. Este vorba de Dumitru Iurea si Constantin Costic care au si votat citeva hotariri. "Chiar ne gindeam ca, daca luam o hotarire, poate ca nu este legala. Demisia este, de fapt, un act de vointa unilateral si se aplica din momentul semnarii ei. Insa, am vorbit si cu alti consilieri care au spus ca, pina se numesc alte persoane pe posturile lasate libere societatea trebuie totusi sa functioneze", afirma Constantin Costic. Acesta spune ca a fost convocat la intrunirea mentionata a CA de catre Bogdan Pantiru, presedintele acestui for si ca, in cazul in care i se va da si indemnizatie, nu o va primi. Unul dintre alesii locali care au demisionat dintr-un consiliu de administratie este si Stelica Fasniuc. Cu toate aceasta, dupa renuntare, el a participat la sedinta CA-ului de la SC Locativa SA si a incasat chiar si o indemnizatie de 1,5 milioane lei brut. "Societatea este a Consiliului Local si ea trebuie totusi sa fie condusa de Consiliul Local, fie prin membrii acestuia, fie prin alte persoane numite in locul celor care au renuntat. Spiritul ordonantei se adreseaza, potrivit juristilor, societatilor particulare si nu celor de stat", explica Fasniuc. La SC Urban Serv SA nu a avut loc nici o sedinta dupa demisiile celor trei consilieri locali, insa situatia este in cazul acesteia chiar mai complicata. La Urban-Serv consiliul de administratie s-a intrunit in sedinta inainte de demisiile din CA ale consilierilor Paul Popa, Albert Tanasa si Valentin Guraliuc, insa aceasta a avut loc tot in luna februarie, iar acum directorul societatii nu stie daca sa le plateasca sau nu indemnizatiile acestor consilieri pe februarie. "Trebuie sa vedem ce precizari mai primim pe aceasta linie", ne spune Mihail Gheorghiu, directorul general al Urban-Serv.
Nicolai Colesniuc, secretarul general al judetului, a demisionat din postul detinut in consiliul de administratie al RAJ"Apa", insa Consiliul Judetean i-a respins demisia pina la proxima sedinta a CJ. Chiar ieri dupa-amiaza trebuia sa se intruneasca in sedinta consiliul de administratie al Regiei de Apa, iar Nicolai Colesniuc era practic constrins sa participe, deoarece, potrivit legii, fara el CA-ul nu poate functiona, intrucit nu intruneste numarul de persoane solicitat de actele normative in vigoare. "Demisia mea este un pas spre eliberarea din functie, actul oficial final este insa hotarirea Consiliului Judetean. Pina voi fi eliberat din functie ma voi duce la sedinte", afirma secretarul general al judetului.
In final trebuie sa va spunem ca orice demisie este un act unilateral si, atit timp cit o persoana si-a prezentat-o, nimeni nu il poate obliga sa isi continue activitatea la respectiva institutie sau societate comerciala. AGA unei societati poate sa numeasca alte persoane pe locurile vacante, dar nu sa si oblige pe cineva sa continue pe un anume post. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii