Grecea sfarima imperiul sticlei

sâmbătă, 10 martie 2001, 00:00
4 MIN
 Grecea sfarima imperiul sticlei

Desi nu s-a zguduit prea tare asfaltul Botosaniului ieri prin oras a trecut Ovidiu Grecea, seful Departamentului de control si anticoruptie al guvernului. Leit-motivul vizitei corpolentului demnitar a fost un mic control al privatizarii de la Stipo Dorohoi, caz prezentat pe larg in cotidianul nostru. De fapt este al doilea control in aceeasi calitate a lui Ovidiu Grecea la Stipo, primul petrecindu-se in 1999, fara urmari notabile. Nu acelasi lucru il putem spune acum. Mai intii, daca tot era la Dorohoi, Grecea s-a abatut si pe la Portelanul, intreprindere privatizata de omul de afaceri galatean Cristian Chelu, patron al firmei Megagrup. "Dupa doua ore si jumatate am concluzionat ca incepind de astazi Directia de finante si Garda financiara declanseaza verificarea constituirii capitalului social la Megagrup Galati. Raportul l-am dat si politistilor", a spus Grecea.
Cit despre Stipo aici lucrurile sint ceva mai complicate. "Ne-am permis sa sensibilizam unele institutii ale statului in chestiunile cu aspect penal, pentru a putea prezenta Parchetului necesitatea solutionarii in timp foarte scurt a acestor cazuri si oportunitatea rezilierii unor contracte de privatizare. Sint cel putin cinci elemente clare care s-ar putea constitui in motivatii pentru rezilierea contractului de la Stipo. Sindicatul de la Stipo va face un memoriu catre Autoritatea pentru privatizare in care se va solicita rezilierea contractului", a declarat Ovidiu Grecea.
Incercind sa descilceasca privatizarea Stipo, inspectorii departamentului de control au descoperit un fel de monopol al sticlei in Romania, majoritatea fabricilor din domeniu, de la Cluj, Gherla, Falticeni, Brasov sau Suceava fiind privatizate in diverse combinatii de acelasi Corneliu Pietreanu. "Nu-l cunosc pe acest om si cred ca a venit momentul sa ne intilnim. Se pare ca a aparut un fel de centrala a sticlei in Romania, din moment ce o intreaga ramura industriala a fost privatizata de acelasi personaj, prin sistem suveica, actiuni cumparate de nevasta, verisori sau vecini. Am sesizat si Oficiul Concurentei privind aparitia acestui monopol si cum este o structura paralela cu Guvernul am dispus extinderea verificarilor sub coordonarea directa a Inspectoratului General al Politiei si cu raportarea imediata catre noi", a spus seful Departamentului de control si anticoruptie. Cum era normal, avind in vedere particula "anticoruptie" din titulatura, vizita celor 28 de inspectori citi a purtat Grecea dupa el in teritoriu s-a lasat si cu victime. "Am tras un semnal de alarma fata de Oficiul Comertului de pe linga Camera de comert si industrie Botosani privind felul in care s-au facut grave ilegalitati cu privire la modificarile din statutul si din actionariatul societatii Stipo. Lucrurile astea te fac sa stai sa te gindesti cum se preteaza unii oameni, respectabili si cu un anumit statut, la grosolanii din astea. Cazul este in lucru la politia Botosani care face cercetari penale, iar saptamina viitoare va fi trimis la Parchet. Nici nu stiu prea bine cum il cheama pe directorul Oficiul, Duduc mi se pare", a spus Ovidiu Grecea, adaugind totusi ca pina ce justitia nu-si spune cuvintul respectivii implicati au dreptul la prezumtia de nevinovatie.
Vizita de la Botosani este incheierea unui turneu in toate judetele Moldovei, prilej numai bun pentru ca sa se poata trage concluzii. In primul rind, am aflat cu stupoare ca Ovidiu Grecea si ai lui au fost urmariti, ascultati, inregistrati si restul tacimului de "anumite institutii specializate ale statului". Treaba asta l-a enervat pe buna dreptate pe ministru, caci functia de sef al Departamentului de control are rang de ministru, care nu putea sa inteleaga de ce respectivii il urmaresc pe el si nu fac ce face el, adica nu ii urmaresc pe cei pe care ii urmareste el. "Este penibil ca se ajunge la tertipuri atit de ieftine, cind cea mai inalta institutie de control din Romania stirneste atitea pasiuni. Este penibil din partea altor institutii si servicii ale statului sa faca asta", spunea Grecea.
Tot ca o concluzie il lasam din nou pe Ovidiu Grecea, care a vorbit cursiv o ora fara intrerupere, de unde multimea declaratii consemnate de noi, sa va spuna ce le-ar face el celor care au facut privatizarile oneroase din Romania: "Pedeapsa ar fi sa-i urc pe toti intr-o duba cu mine si sa-i duc in fata muncitorilor care fac foamea impreuna cu familiile lor pentru ca ei au luat niste ciubucuri mirsave. Astia nu au inteles ca nu distrug doar o fabrica, o ramura industriala sau economia ci distrug vietile oamenilor. Oricum pentru atentat la siguranta nationala, caci despre asta este vorba, pedeapsa este de la 20 de ani in sus de puscarie". Si aici s-a facut o mica referire la fostul sef al fostului FPS Botosani, Emilian Popa, care urmeaza sa raspunda "in conditiile legii" pentru unele privatizari.
In fine, la inceputul saptaminii viitoare prefectul Costica Macaleti, care vorbeste aceeasi limba ca Ovidiu Grecea va trimite Departamentului de control si anticoruptie o lista cu cinci privatizari dubioase din Botosani, cele mai cele dintre toate. Prefectul nu a vrut sa spuna care sint acelea pe motiv ca nu stie inca nici el insa avem o banuiala ca nu pot lipsi de pe lista privatizarile de la Prolacom, Moldopan sau Hotel Parc. (Catalin ALISTARI)

Comentarii