Inghesuiala la venitul minim garantat

luni, 24 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 Inghesuiala la venitul minim garantat

Legea privind venitul minim garantat ce urmeaza a fi aplicata de la 1 ianuarie 2002, va conduce in conditiile actuale la falimentul autoritatilor locale. Desi in lege se spune ca primariile, cele care vor trebui sa plateasca sumele respective, vor primi banii necesari la echilibrarea bugetului propriu din sume provenite de la bugetul central, nu se cunosc exact sursele. Asta pentru ca fondurile necesare asigurarii venitului minim garantat sutelor de mii de romani saraci sint o cheltuiala in plus, neexistenta in bugetul actual. Cel mai probabil, se va apela din nou la sursa devenita clasica, adica majorarea impozitelor.
Pentru a va face o imagine asupra sumelor enorme care sint necesare aplicarii legii, vom lua cel mai la indemina exemplu, municipiul Botosani. In esenta, venitul minim garantat va inlocui vechile ajutoare sociale, considerate insuficiente asigurarii unei existente cit de cit normale. Criteriile pe care se dau acestea la ora actuala sint aceleasi ca cele prevazute de lege, adica persoanele respective nu realizeaza nici un fel de venituri. Serviciul social al Primariei municipiului Botosani plateste ajutoare sociale la nu mai putin de 584 de familii, cu un numar total de peste 1.800 de persoane. De asemenea, mai sint in lucru si vor intra in plata, de luna viitoare, inca aproximativ 50 de dosare. La ora actuala, Primaria cheltuieste 111 milioane de lei lunar pentru plata ajutoarelor sociale. Insa cuantumul ajutoarelor sociale este sensibil mai mic decit cel al venitului minim garnatat. De exemplu, o familie cu un copil si fara nici un venit primeste acum 418.500 de lei, din care se scade alocatia copilului, iar o persoana singura primste 166.500 de lei. De la 1 ianuarie, aceeasi familie urmeaza sa primeasca 1.575.000 de lei, din care se scade alocatia, iar aceeasi persoana singura urmeaza sa primeasca 630.000 de lei. Un calcul efectuat pe baza statisticilor Serviciului social, ne arata ca, in conditiile in care numarul asistatilor social nu va creste in lunile ce urmeaza, Primaria Botosani va trebui sa plateasca in luna ianuarie in jur de 710 milioane de lei. Mai mult ca sigur, suma va fi cel putin dubla, dupa estimarile celor din Primarie. "Credem ca numarul celor care se vor inscrie in conditiile noii legii va fi cel putin dublu. Oamenii au inceput deja sa vorbeasca despre noua lege si isi pregatesc de pe acum documentele necesare", dupa cum ne declara Melania Manolache, sefa Serviciului social al primariei. Deci, Primaria municipiului va trebui sa aiba la dispozitie in fiecare luna cel putin 1,5 miliarde de lei pentru a putea aplica legea si a garanta cetatenilor arondati venitul minim.
Cazul municipiului Botosani este unul fericit. In majoritatea comunelor judetului Botosani numarul celor care lucreaza pe baza de contract sau conventie poate fi numarat cu abacul. Cel putin doua treimi din locuitorii oricarui sat din judet, pot demonstra cu acte ca nu primesc nici un ban. Taranii primesc cei mai multi pensii de agricultori, ce se scad din venitul minim garantat, insa de cele mai multe ori acestea sint atit de mici incit diferenta este insesizabila. Legea prevede ca anumite venituri ce se realizeaza in gospodarie vor fi scazute din venit, insa in realitate este aproape imposibil de calculat venitul obtinut, de exemplu, din sase gaini, un godac si zece ari de porumb. Probabil in normele metodologice de aplicare a legii, vor fi stabilite niste baremuri stiintifice, dar nerelevante. Fara indoiala, sint foarte multe comune ale caror buget este mult mai mic decit totalul sumelor ce urmeaza a fi platite. De altfel, majoritatea au sistat plata ajutorului social de multa vreme din cauza lipsei fondurilor.
Un alt obstacol in aplicarea legii il constituie anchetele sociale caci, pentru fiecare din zecile de mii de cazuri in afara de dosarul cu acte, trebuie realizata si o ancheta sociala. In mod normal, o ancheta este realizata de un lucrator specializat si dureaza cel putin doua saptamini. Lucratorii Serviciului social ne dau asigurari ca anchetele vor fi riguroase si nici un caz nu va fi lasat deoparte. Pentru ca acest lucru sa se poata realiza obiectiv ar fi nevoie de sute de lucratori sociali, ca sa nu mai spunem ca la tara nu sint prea mari sanse sa stabileasca absolventi ai studiilor superioare de specialitate care macar sa coordoneze activitatea. (Catalin ALISTARI)

Comentarii