Locatarii ar scapa de probleme daca si-ar face asociatii de proprietari

miercuri, 28 octombrie 1998, 00:00
3 MIN
 Locatarii ar scapa de probleme daca si-ar face asociatii de proprietari

Luna aceasta a expirat termenul pina la care se stabilise ca trebuie infiintate asociatiile de proprietari. Din cele 75 de asociatii de locatari, doar sapte au devenit asociatii de proprietari. Lucrul acesta este cauzat si de dezinteresul pe care il arata actualii presedinti de asociatii, deoarece procesul de transformare presupune anumite chestiuni ce ar putea sa-i deranjeze. Activitatea asociatiilor nemultumeste pe toata lumea. Deja furnizorii de energie termica si gaz s-au plins de ineficienta asociatiilor si de faptul ca absolut nimeni nu le poate controla activitatea. Despre practicile obisnuite de a-si mai rotunji veniturile prin depunerea sumelor incasate de la cetateni in conturi bancare cu dobinda, in loc de a face platile catre furnizori, stie toata lumea. Apoi mai exista si dezinteresul manifestat fata de problemele celor pe care ii reprezinta.
Toate acestea pot fi rezolvate foarte simplu. Nu trebuie decit sa infiintati o asociatie de proprietari. Ordinul 139 al Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriale prevede clar conditiile in care se infiinteaza aceste asociatii. In primul rind, pentru a putea fi o asociatie trebuie sa va asociati cu cineva. Experienta de pina acum, arata ca cea mai practica metoda este asocierea cu vecinii de scara. In Botosani exista o singura astfel de asociatie care cuprinde doar locatarii Blocului Turn, numarul 2, de pe strada Octav Onicescu. Toti cei de aici sint multumiti de pasul facut in sensul ca asociatia nu are datorii nicaieri, iar presedintele se ocupa intradevar de problemele ce apar. Nu in ultimul rind, nefiind vorba de prea multi bani, nu exista suspiciunea ca cineva ar incerca sa bage mina in banul public.
Solutia aceasta este agreata si de Vasile Pitorac, presedintele asociatiei nr.39: "Mi se pare cea mai buna solutie, mai ales ca este relativ usor de pus in aplicare. Numai ca cetatenilor nostri le lipseste simtul civic si cred ca vor fi greu de cooptat la o asemenea initiativa". Primul pas spre o asociatie de genul acesta este sa se faca o adunare, la care sa participe toti cei care doresc. Aici se ia hotarirea de constituire, se stabilesc numele si sediul, care poate fi in apartamentul celui care se ocupa de acest lucru. Apoi se semneaza acordul de asociere si se aproba statulul, care este standard, el fiind publicat in Monitorul Oficial. Urmatorul pas este alegerea presedintelui, a comitetului executiv si al comisiei de cenzori. Cu procesul verbal semnat la sfirsitul intrunirii, presedintele trebuie sa mearga la Judecatorie, unde se parcurg etapele normale, pina in momentul in care asociatia primeste personalitate juridica si poate functiona legal. Asociatia de locatari din care facuse parte pina atunci blocul respectiv este obligata sa predea toate actele, inclusiv arhiva ce tin de noua asociatie de proprietari. Tot acest proces costa maxim 500.000 de lei, in care sint incluse taxele juridice si dureaza in jur de doua saptamini. Atributiile asociatiei de proprietari se rezuma la asigurarea, administrarea si intretinerea utilitatilor. Mai clar, presedintele trebuie sa semneze contractele de furnizare a energiei termice si a gazului si tot el trebuie sa deschida un cont in banca prin care sa fie efectuate platile.
Exista unele suspiciuni cu privire la persoana care isi va lua pe cap sarcina de presedinte. Timpul pe care l-ar ocupa zilnic administrarea asociatiei nu ar trece de o ora, iar adunarea generala a asociatilor ii poate stabili o remuneratie. Astfel de asociatii sint agreate de principalii furnizori. Dan Apateanu, director la Termodistributia, spune: "In haosul ce domneste acum in asociatii nu poate fi decit un lucru bun. Fiecare cetatean ar putea fi sigur ca banii sai sint folositi in scopul caruia i-au fost destinati. Sint gata sa acord asistenta tuturor celor care vor sa infiinteze asociatii de proprietari".
In Bucuresti de exemplu, exista foarte multe asociatii "de bloc" si pina acum nu s-a intimplat nimic care sa ne faca sa credem ca sint motive pentru ca ele sa nu apara si in Botosani. Ba dimpotriva, este singura solutie care ar merge la sigur, limpezind ceata care invaluie activitatea anacronicelor asociatii de locatari din prezent. (Catalin ALISTARI)

Comentarii