Lovitura de teatru la CET

marți, 10 august 1999, 23:00
4 MIN
 Lovitura de teatru la CET

Dupa valul de demisii a persoanelor din conducerea CET, cea mai recenta fiind cea a inginerului sef Constantin Pinzaru, la inceputul acestei saptamini, presedintele Consiliului de Administratie si directorul executiv al CET SA, Mihai Miler si-a dat si el demisia din functiile pe care le ocupa. O copie a cererii de demisie a fost inaintata celorlalti membri ai CA intruniti luni, 9.08, intr-o sedinta de lucru. Motivul demisiei, cel putin cel inscris in cerere este starea sanatatii lui Mihai Miler. Motivul real este inca o necunoscuta pentru toata lumea, Miler neputind fi contactat nici macar de membrii CA.
Demisia lui Mihai Miler este surprinzatoare cu atit mai mult cu cit ea vine intr-un moment foarte dificil pentru societate. Programul de remont este periclitat, banii in conturile societatii sint la fel de rari ca apa in Sahara, iar, mai nou, sindicatele au intrat intr-un fel de greva spontana. Odata Miler plecat, responsabilitatea rezolvarii acestor probleme grave ramine in sarcina membrilor CA. Practic la ora actuala, neoficial, "haturile" societatii au fost preluate de catre Henrieta Podcoval numita in CA la CET de citeva saptamini. Ea a fost cea care a convocat sedinta CA de luni si a luat la cunostinta de demisia lui Miler, in plus ea preluat si noua lista de revendicari a sindicalistilor, care contine 15 puncte.
In primul rind sindicalistii cer negocierea contractului colectiv de munca, cresterea grilei de salarizare in conformitate cu cresterea pretului gigacaloriei, adica cu 80% si respectarea graficului de reesalonare a datoriilor restante ale Termodistributie. Apoi, foarte interesant si din nou surprinzator, sindicalistii au cerut ei demisia lui Mihai Miler, pe motiv ca au facut un referendum in rindul angajatilor si 87% dintre acestia cer acest lucru. Am spus ca este surprinzator deoarece pina acum sindicatul era sustinatorul cel mai fervent al fostului director. In continuarea revendicarilor transpare si motivul real al cererii. Astfel, sindicalistii cer: modificarea coeficientilor de salarizare in acelasi fel la toti oamenii si nu asa cum doreste conducerea, distribuirea profitului si la angajati sub forma de premii, clarificarea raportului dintre conducere si inventatorii si inovatorii de la CET ale caror inventii nu au fost sustinute la OSIM de conducere si dreptul angajatilor la petitii si audiente la director. Cea mai uimitoare dintre toate, socanta chiar, este revendicarea care se cere promovarea "luptei impotriva clientelismului politic, a rubedenismului si lichelismului" existente la CET. Toate acestea denota foarte clar modul in care intelegea Miler sa conduca CET: marea sau micsora salariile dupa cum avea chef, nu il interesau realizarile subalternilor, iar relatiile cu acestia erau foarte reci sau nu existau deloc. Cit despre ultimele chestiuni, daca tot au fost spuse este de asteptat atit de la fosta si actuala conducere, dar si din partea sindicalistilor sa specifice exact ce inseamna clientelism politic, rubedenism si lichelism, toate fiind acuzatii grave pentru care cineva trebuie sa raspunda.
Henrieta Podcoval, ne-a explicat mai in detaliu in ce situatie se afla CET: "Ieri era scadenta la 177 de milioane, rata si dobinda unui imprumut la BCR, pe linga care trebuie sa mai platim 50 de milioane restante la concedii de odihna si 400 de milioane lichidarea pe luna iulie. Incasarile sint de doar 75 de milioane de la Termodistributie, plus ceva ce ne va da Primaria. Apoi trebuie musai sa respectam programul de remont, iar sindicalistii trebuie sa inteleaga ca o parte din revendicarile lor pur si simplu nu pot fi rezolvate". O parere interesanta are si in privinta demisiei lui Mihai Miler: "Eu sint in CA de putina vreme si nu il cunosc prea bine pe Miler, insa pot spune ca demisia sa este facuta cu cap, caci il scuteste intr-un fel de responsabilitati. Insa nu va fi chiar asa. Cit despre motivul demisiei nu pot sa ma pronunt daca este sau nu bolnav. Cert este ca am dat aici la CET peste un cuib de viespii, adica diverse grupuri si gasti care incearca sa se impuna, ceea ce nu este normal avind in vedere situatia intreprinderii. De asemenea, cred ca actualul CA nu este bun. In locul meu si al colegilor mei ar trebui sa fie persoane cu greutate, specialisti. Eu voi propune Consiliului Local la urmatoarea sedinta sa fiu inlocuita cu unul din directorii de la Raj Apa, Romgaz sau Electrica".
Pina una alta, la CET a fost numit director cu mandat, inginerul sef Vasile Costiuc. De fapt, Vasile Costiuc era inginer-sef tot cu mandat, caci Constantin Pinzaru si-a dat demisia de curind. Noul director are ca sarcini organizarea unei comisii care sa negocieze contractul colectiv de munca, pregatirea intregii documentatii pentru fuzionarea CET si a Termodistrutiei, precum si, impreuna cu comisia de cenzori, inventarierea totala a CET si descarcarea de gestiune. (Catalin ALISTARI)

Comentarii