Mai bolnavi ca niciodata

vineri, 16 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 Mai bolnavi ca niciodata

Speranta de viata a botosanenilor a inregistrat in 2000 cel mai scazut nivel din ultimii zece ani, statisticile sanitare calculind o durata medie a vietii de numai 66,9 ani pentru locuitorii judetului nostru. Nu are rost sa mai amintim ca guvernantii intentioneaza sa ne trimita la pensie la 62 de ani femeile si 67 de ani barbatii, pentru ca cel putin in cazul barbatilor acest lucru inseamna ca prea putini vor avea sansa sa nu moara inainte de a iesi la pensie. Necazul este altul: scaderea duratei medii de viata vorbeste practic despre o scadere a starii de sanatate a populatiei, adica botosanenii sint mai bolnavi de la un an la altul. Saracia, tensiunile psiho-sociale, educatia sanitara insuficienta si lipsurile grave cu care se confrunta sistemul sanitar au condus anul trecut la o scadere serioasa a starii de sanatate a botosanenilor.
Statisticile intocmite de catre Directia de Sanatate Publica Botosani pun in vedere faptul ca anul trecut botosanenii au fost mai bolnavi fata de 1999 si ca s-au stins din viata mai devreme decit in anul precedent. Din cele 5.605 decese inregistrate la Botosani, aproape 60% s-au datorat bolilor cardio-vasculare, care inregistreaza o crestere a incidentei de an la an. Un sfert dintre decesele pe fond cardio-vascular s-au datorat accidentelor vasculare cerebrale, restul fiind datorate bolilor cardio-vasculare propriu-zise. Cauzele responsabile de decesele cardiacilor se datoreaza pe de o parte saraciei si stresului social si pe de alta parte educatiei sanitare insuficiente si slabei adaptari a structurilor sanitare si a necesarului de medicamente la realitate.
A doua cauza majora de deces a botosanenilor o reprezinta tumorile maligne, care au provocat anul trecut 16% dintre decese. Anul trecut au fost inregistrate 1.161 cazuri noi de tumori maligne, ceea ce da o incidenta a bolii canceroase de 250 la suta de mii de locuitori. A treia mare cauza de deces o reprezinta bolile respiratorii, care se fac responsabile de 9,13% dintre decesele botosanenilor.
Incidenta bolilor respiratorii este de doua ori mai mare la barbati decit la femei si de cinci ori mai mare la persoanele de peste 65 de ani fata de grupa de virsta 16-59 de ani, in majoritatea cazurilor spitalizate pacientii fiind fumatori. Bolile aparatului digestiv, dintre care mai importante ale ficatului si pancreasului, au ucis in 2000 aproape 300 de botosaneni, iar accidentele, traumatismele si otravirile au generat in 2000 4,89% dintre decese. Un capitol aparte in categoria deceselor generale il ocupa decesele infantile, care in 2000 au constituit 2,77% din numarul total de decese. In anul care a trecut dintr-o mie de nascuti vii 27 nu au supravietuit virstei de un an, trei sferturi dintre decesele infantile fiind inregistrate in mediul rural. Mortalitatea infantila a afectat in 2000 mai degraba baietii (55,48% din cazuri) decit fetitele, principalele cauze de deces infantil fiind bolile respiratorii (40% din cazuri), anomaliile congenitale (20%), bolile infectioase (10%) si cauzele perinatale in 20% din cazuri, adica decesul in timpul sau in primele 24 de ore dupa nastere. Aproape jumatate dintre decesele infantile au avut loc la domiciliu, la dispensar, in ambulanta sau in primele 24 de ore dupa internarea in spital, fapt ce inseamna de fapt ca acesti micuti nu au beneficiat de asistenta medicala, pe de o parte din vina parintilor pe de alta parte din vina sistemului de asigurari care permite medicilor de familie sa inscrie pe liste doar persoanele asigurate. Pe linga bolile vinovate direct de decesul pacientilor, in 2000 a fost inregistrata o crestere a cazurilor de tuberculoza si de diabet. Incidenta tuberculozei a fost in 2000 la Botosani de 78 la suta de mii de locuitori, iar cea a diabetulu zaharat de 140 la suta de mii de locuitori, cifre peste media pe tara care subliniaza inca o data ca botosanenii au o sanatate tare subreda. (Dana BEJENARU)

Comentarii