Moastele Sfintului Gheorghe vor poposi o saptamina si la Botosani

joi, 27 aprilie 2000, 23:00
3 MIN
 Moastele Sfintului Gheorghe vor poposi o saptamina si la Botosani

Duminica 30 aprilie, prima zi de Paste credinciosii ortodocsi ai Botosaniului vor avea parte de o mare surpriza. Pentru prima oara, in Botosani va ajunge o procesiune religioasa ce insoteste moastele Sfintului Mare Mucenic Gheorghe. Moastele vor poposi la biserica "Sfintul Gheorghe" pe toata perioada saptaminii luminate, urmind ca duminica, 7 mai, procesiunea sa-si continuie drumul. "Asteptam pe toti drept credinciosii Botosaniului sa se adune in fata bisericii pentru a primi cum se cuvine sfintele moaste. In jurul orelor 14, inainte de slujba de vecernie, va avea loc o slujba religioasa oficiata de un sobor de preoti condus de Prea Sfintitul Calinic Botosaneanul. La slujba si-au anuntat deja participarea si multi demnitari ai judetului. De asemenea, saptamina ce urmeaza moastele vor putea fi sarutate de credinciosii pe care ii asteptam in fiecare zi" ne declara preotul paroh al Bisercii "Sfintul Gheorghe", Dumitru Mateciuc. Trecind peste importanta deosebita a evenimentului, moastele "Sfintului Gheorghe", protectorul tirgului nostru, au o poveste ce merita spusa, pe care am aflat-o de la preotul Meteciuc.
In fapt, procesiunea poarta doar o particica a moastelor marelui sfint, o bucatica de coasta si ceea ce pare a fi un capat de os femur, ce sint adapostite intr-o caseta din aur masiv, placata cu argint. Moastele au fost descoperita de abia anul trecut, dupa peste 200 de ani de anonimat total, intre giuvaierele unei biserici amarite de tara, ce poarta hramul Adormirii Maicii Domnului, din satul Feredeni, undeva in imprejurimile Hirlaului. Ar mai fi trecut 200 de ani si moastele ar fi ramas departe de atentia publicului, daca anul trecut, dupa un sir lung de preoti, nu ar fi ajuns ca paroh un erudit, parintele Pislaru. In timp ce cerceta odoarele bisericii pe care tocmai o preluase, parintele a deslusit pe capacul casetei din aur, scris in greaca veche, inscriptia "Marele Martir Gheorghe", alaturi de numele celui care a facut bisericii donatia, vel-logofatul Andrei Ruset. Pe acest fir, arhivistii Mitropoliei au descoperit cum si cind au ajuns la Feredeni singurele moaste ale Sfintului Gheorghe din aceasta parte a Europei. Inainte de a derula povestea, trebuie sa va spunem ca mormintul Sfintului Gheorghe, aprigul luptator al crestinismului se afla la Lida, un orasel din Palestina, in biserica omonima de acolo aflindu-se si restul moastelor.
Vel-logofatul Andrei Ruset, demnitate importanta a Moldovei, a fost numit pe la inceputul secolului XVIII, capuchihaia sau ambasadorul Moldovei pe linga Inalta Poarta, la Constantinopol. Din importanta sa functie diplomatica, vel-logofatul a ajutat un staret grec Mihai Psaltul, sa ajunga patriarh al Alexandriei. Conform uzantelor vremii, impartirea moastelor pe bucatele pentru a fi vindute sau oferite cadou nefiind tocmai neobisnuit, noul patriarh al Alexandriei si-a rasplatit sustinatorii. In anul 1748, patriarhul daruieste personal lui Andrei Ruset, in semn de recunostinta, o particica din moastele Sfintului Gheorghe ca dar de familie. Data este certificata chiar pe inscriptia de pe caseta de care vorbeam mai sus. Vel-logofatul, intors in tara, daruieste moastele fiicei sale Safta, care la rindul ei le daruieste fiicei sale, Mariuta. Aceasta din urma se casatoreste cu boierul Iordache Crupenschi, care va ajunge mare hatman al Portii Sucevei. Devenit hatman, ca orice boier care se respecta, Iordache Crupenschi ctitoreste biserica "Adormirea Maicii Domnului" de la Feredeni si in anul 1791 o inzestreaza cu moastele Sfintului Gheorghe. De atunci pina anul trecut moastele au zacut la Feredeni fara ca nimeni sa le bage in seama si doar providenta a facut ca in sat sa fie numit un preot care cunoaste greaca veche. (Catalin ALISTARI)

Comentarii