Munca pentru venitul minim garantat

joi, 17 ianuarie 2002, 00:00
4 MIN
 Munca pentru venitul minim garantat

Primarul Florin Egner se gindeste sa-i transforme pe botosanenii beneficiari ai venitului minim garantat in muncitori sezonieri. ”Deja ne gindim foarte serios la modalitatea prin care beneficiarii venitului minim garantat vor presta lunar cele 72 de ore in folosul comunitatii. Ideea este ca aceste persoane sa presteze consecutiv 4-5 luni de munca, avind un statut asemanator cu cel al unui angajat permanent. In felul acesta cuantificarea muncii prestate va fi facuta la fel ca la un angajat permanent si va exista si responsabilitatea persoanelor respective fata de activitatea depusa", a spus primarul. Primaria face deja pregatiri pentru punerea in practica a acestei intentii, in prezent fiind inaintata deja o comanda pentru achizitionarea de unelte agricole care vor constitui obiectul muncii celor care vor primi ajutorul banesc. Activitatile care urmeaza a fi acoperite cu aceste persoane sunt sapat, intretinere spatii verzi, curatenia orasului, cantina de ajutor social si munci pe terenurile agricole pe care primaria le va concesiona. Cele citeva luni de munca vor da prilejul unor adevarate selectii, cei care se vor tine de treaba urmind a fi angajati pe o perioada nedeterminata chiar de catre primarie.
Munca sezoniera nu este insa singura intentie a primariei legata de venitul minim garantat. Botosanenii care se incadreaza in prevederile legii nu vor primi bani lunar, ci le vor fi sterse treptat datoriile pe care le au la diferiti furnizori de servicii, in paralel cu mentinerea sistemului de protectie sociala prin cantina de ajutor social, sau prin efectuarea unor reparatii la locuintele din proprietatea Consiliului Local detinute de oamenii saraci. Potrivit datelor centralizate, pina ieri 1.400 de botosaneni si-au depus dosarele la biroul care functioneaza in incinta Casei Cartii, dar numai 500 dosare sunt complete. Toti functionarii primariei sunt angrenati in activitati legate de aplicarea legii privind venitul minim garantat. "Apreciem ca vor fi 11.000 de beneficiari ai acestei forme de ajutor. Daca s-ar efectua anchete sociale pentru fiecare dintre ele, am avea nevoie de 300 de functionari care sa se ocupe de asa ceva. La aceasta data personalul primariei este mai mic de 150 de oameni, pentru ca atit prevede legea" – mai spune primarul Egner.
Din aceasta cauza anchetele sociale se fac prin sondaj, iar botosanenii care depun dosare dau declaratii pe proprie raspundere sint atentionati ca sint pasibili de pedepse privative de libertate. Aglomeratia de la biroul situat in aceeasi cladire cu Serviciul de stare civila se mentine in continuare. Costel Gabur, seful serviciului, ne-a declarat ca aglomeratia a devenit deja cronica. Tot ieri, un gardian public a fost putin zgiltiit si injurat de o femeie care si-a pierdut rabdarea de atita stat la rind. Si seful Serviciului de fond funciar din cadrul primariei ne-a spus ca volumul de munca este unul imens.
Beneficiarii de venit minim garantat vor primi probabil doar 80% din banii cuveniti. Prim-ministrul Adrian Nastase a atras atentia conducerilor primariilor ca statul va achita doar 80% din ceea ce solicita localitatile pentru plata ajutoarelor sociale, restul de 20% trebuind sa se completeze de la bugetul local. Pentru majoritatea unitatilor administrativ-teritoriale din judet, repartizarea unei cote de 20% din buget in vederea achitarii venitului minim garantat este insa aproape imposibila. Potrivit estimarilor trimise de primarii la Consiliul Judetean, in medie, fiecare primarie de comuna are nevoie de 3,8 miliarde lei pentru plata ajutorului social in 2002. Aceasta inseamna ca fiecare localitate din mediul rural va trebui sa disponibilizeze din buget circa 0,76 miliarde lei pentru venitul minim garantat. Cum majoritatea comunelor au insa un buget total de circa 1,5 miliarde lei, alocarea unei jumatati din aceste fonduri doar pentru ajutoarele sociale ar devaliza bugetul local.
Situatia este si mai grava in cazul oraselor, Dorohoiul, de exemplu, trebuind sa repartizeze de la bugetul local circa 3,3 miliarde lei, lucru imposibil in opinia sefului urbei. "Acei 20% nu se vor putea asigura. Daca se lasa plata venitului minim pe spatele bugetului local, care este destul de sarac de la inceputul anului, am terminat-o", ne declara Vasile Gherasim, primarul Dorohoiului. Nici in cazul primariei Botosani situatia nu este una foarte buna. Institutia estimeaza ca va avea nevoie pentru plata venitului minim garantat de 110 miliarde lei, ceea ce inseamna ca, de la bugetul local, vor trebui repartizate 22 miliarde lei. Aceasta suma nu este insa prevazuta in bugetul pe 2002, mai mult, la capitolul asistenta sociala, fiind acoperite doar 30% din cheltuielile necesare. "Vom face o rectificare de buget, vom lua bani de la alte capitole si ii vom directiona spre venitul minim garantat", afirma primarul Florin Egner.
In ciuda imposibilitatii unor localitati de a acoperi cota de 20%, conducerea CJ nu va modifica procentul de bani pe care il va aloca primariilor pentru achitarea ajutorelor sociale. "Vom da 80% din necesarul fiecarei localitati", afirma Ioan Aniculaese, presedintele CJ. (Sergiu BALASCAU, Virginia CONSTANTINIU)

Comentarii