Nici banii nu-i mai conving pe botosaneni sa doneze singe

joi, 18 februarie 1999, 00:00
2 MIN
 Nici banii nu-i mai conving pe botosaneni sa doneze singe

Scaderea alarmanta a interesului romanilor pentru soarta aproapelui se traduce in ultimii ani si prin scaderea numarului de donatori de singe. Cei care mai doneaza o fac fie pentru a-si ajuta o ruda in suferinta, fie din disperare, pentru ca bonul valoric de 93.000 lei ce se acorda la o donare reprezinta unica sursa de venit. Cele mai mari consumatoare de singe sint sectiile de chirurgie, reanimare si Maternitatea.
In 1998, 5000 de donatori (fiecare contribuind cu cite 350-400 ml.) au asigurat necesarul de singe al bolnavilor din spitalele botosanene doar in proportie de 70%. Restul cantitatii de singe a fost "importata", in limita posibilitatilor, din celelalte judete ale tarii. Cea mai ceruta grupa sanguina este A II, Rh pozitiv si negativ, posesorii acestei grupe sanguine dovedind, se pare, un spirit caritabil mai scazut decit al posesorilor celorlalte grupe de singe. Un lucru imbucurator este ca in luna ianuarie a acestui an donatorii de singe s-au prezentat la Centrul de Recoltare a Singelui Botosani in numar de aproximativ 500, situatie ce a facut ca cererea de singe sa fie acoperita in proportie de 80-90%. Am fi vrut sa oferim cititorilor mai multe argumente care sa-i convinga asupra faptului ca sistemul sanitar traverseaza, pe linga alte crize, si una a singelui, insa conducerea Centrului de Transfuzii Sanguine a refuzat orice comentariu.
Dezinteresul populatiei vizavi de donarea singelui incearca a fi contracarat de legiuitor prin acordarea de stimulente materiale donatorilor. In Botosani bonurile valorice de 93 000 lei pot fi preschimbate in alimente prin intermediul magazinelor SC "Comaliment" SA, iar dupa cinci donari consecutive se acorda un bonus de 231.000 lei. Se pare insa ca aceste stimulente nu sint suficient de consistente pentru a convinge populatia sa isi doneze singele in folosul celor aflati in suferinta. Faptul ca intervalul dintre doua donari trebuie sa fie de minimum trei luni face ca cei doua sute si ceva de mii de lei obtinuti dupa circa un an si jumatate de catre donator sa nu mai reprezinte mare lucru. (Dana BEJENARU)

Comentarii