Noua lege a administratiei locale se aplica din urmatorul mandat

marți, 01 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Noua lege a administratiei locale se aplica din urmatorul mandat

In urma cu o saptamina in Monitorul Oficial a fost publicata noua lege a administratiei locale, care inlocuieste vechea lege nr.69 pe baza careia au functionat pina acum institutiile administratiei publice locale, adica prefecturile, consiliile judetene si locale si primariile. Noua lege, ce a trecut ca fulgerul prin Parlament, nu aduce schimbari importante in fond, ci doar in ceea ce proveste componenta consiliilor despre care vom vorbi mai jos. Din pacate, in articolul 152 este stipulat foarte clar ca prevederile legii nu se aplica asupra actualelor consilii. Dar pentru ca este o lege adoptata, normal si firesc ar fi ca lucrurile scrise in ea sa fie cele corecte si drepte chiar daca se vor aplica peste 3 ani, la incheierea acestui mandat. Daca s-ar fi aplicat de la data promulgarii, la Botosani cel putin jumatate dintre membrii Consiliului Municipal si jumatate din Consiliul Judetean ar fi fost intr-una din situatiile de incompatibilitate.
O schimbare foarte importanta este aceea ca din anul 2004, Botosaniul va avea doar 23 de consilieri si nu 25 ca pina acum. Apoi cum spuneam legea prevede o serie importanta de incompatibilitati. Astfel nu poate fi consilier un functionar public in aparatul propriu de specialitate al autoritatilor administratiei publice centrale sau locale, un functionar public in aparatul propriu de specialitate al consiliului judetea, al prefectului, al serviciilor publice de interes judetean, al serviciilor descentralizate ale ministerelor si ale celorlalte autoritati ale administratiei publice centrale. De asemenea, nu pot fi consilieri angajatii administratiilor publice locale, managerii sau membrii in consiliile de administratie a regiilor autonome sau conducatorii societatilor comerciale infiintate de consiliile locale sau de consiliile judetene.
In categoriile de mai sus se regasesc mai bine consilierii judeteni botosaneni. Acestia sint seful ISJ, Constantin Manolache, inspectorul guvernamental Victor Poplauski, sefele de cabinet Elena Lupu si Doina Murariu, seful Directiei Agricole, Ioan Toma, directorul Societatii de drumuri si poduri, Ioan Brinzei si inca alti citiva care fac parte din CA-uri. La consiliul municipal situatia este aceeasi. Theodor Clocotici, inspector sef adjunct la ISJ, Daniel Afrasinei si Constantin Iacob, din conducerea regiei judetene de apa si probabil multimea de angajati ai unor regii sau societati de interes local, in masura in care acestia vor deveni functionari publici prin preluarea unor servicii de catre primarie. Oricum, toti sint norocosi pentru ca mai pot lua indemnizatie si urmatorii trei ani.
Singura modificare importanta este aceea ca printr-un act normativ suplimentar, viceprimarii Botosaniului isi vor pierde calitatea de consilierii. Ei oricum nu primeau indemnizatie de sedinta, insa de acum nu vor mai putea vota in sedinte si vor fi prezenti doar in calitate de invitati sau inlocuindu-l dupa caz pe primar. Schimbarea este destul de importanta pentru ca viceprimarii sint adusi la conditia de simpli angajati ai primariei, la dispozitia totala a primarului si a consiliului.
"Cele mai multe prevederi din aceasta lege sint copiate la virgula dupa vechea lege. In principiu, aparitia sa este benefica insa in mod obligatoriu trebuie completata cu alte acte normative", ne declara primarul municipiului Botosani, Florin Egner. Sensul declaratiilor primarului este acela ca in unele aspecte, cum ar fi de exemplu prevederea ca politia, gardienii si prompierii prezinta rapoarte de activitate consiliului local si asculta de recomandarile primarului, legea este neclara din articol nerezultind gradul de subordonare pe care organele de ordine il au fata de autoritatea locala. (Catalin ALISTARI)

Comentarii