Parlamentarii PDSR cauta solutii pentru recuperarea banilor de la firmele datoare la CAS

luni, 12 februarie 2001, 00:00
2 MIN
 Parlamentarii PDSR cauta solutii pentru recuperarea banilor de la firmele datoare la CAS

Datoriile societatilor comerciale din judetul Botosani la fondurile administrate de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale insumeaza 235 de miliarde de lei. Este vorba despre banii pe care societatile ar fi trebuit sa-i vireze in contul CAS, a fondului de somaj si celelalte obligatii pe care angajatorii le platesc Directiei Muncii. Cele 235 de miliarde de lei nu contin datoriile societatilor aflate in lichidare judiciara, datorii care nu se pot recupera decit cu greutate.
Cum situatia este asemanatoare si in celelalte judete ale tarii, neachitarea obligatiilor respective este una din cauzele principale ale deficitului bugetar actual al Romaniei, apreciat a fi undeva intre 10 si 15%, mult mai mare decit cel programat de guvern si negociat cu organismele financiare internationale. Una din prioritatile administratiei centrale este in aceste conditii recuperarea datoriilor. Deputatul Gheorghe Marcu, membru al comisiei economice a Camerei deputatilor crede ca situatia se datoreaza in principal societatilor cu potential financiar care intentionat nu-si platesc darile. "Vom incerca sa initiem un act normativ prin care sa interzicem societatilor datoare sa participe la licitatiile de achizitii sau de servicii. Este incorect ca aceste societati sa fie concurente cu altele care se chinuie din greu sa fie la zi cu toate platile. Concurenta neloiala trebuie pedepsita sau macar stopata", spune Gheorghe Marcu. De asemenea, spune deputatul, creditorii, in cazul nostru Directia muncii, trebuie sa poata executa silit datornicii. Este nevoie insa de un cadru legislativ care sa faca executarea silita mai clara si mult mai rapida.
Relevant este faptul ca aproximativ 60% din cele 235 de miliarde sint reprezentate de penalitati si majorari de intirziere. Doar prin prisma datelor financiare ale societatilor respective este greu a discerne care dintre acestea nu au platit intentionat si care au fost fortate. "Pentru multi agenti economici ar fi o gura de aer proaspat scutirea de penalitati", ne declara membrul comisiei economice. Asta ar insemna in cazul mai multor societati o reducere a debitului total cu aproximativ 40%, adica un nivel suportabil. De altfel, anularea penalitatilor este cuprinsa in planul de masuri speciale pentru Botosani, pachetul de facilitati promis inca inainte de campania electorala urmind a opera efectiv peste citeva saptamini, cel putin asa sustin parlamentarii PDSR. Pina atunci, parlamentarii botosaneni cer autoritatilor statului indrituite, asa cum ne declara senatorul Nelu Pujina: "Aplicarea stricta a legii asa cum este".
Sub acoperirea neputintei sau greutatii achitarii datoriilor catre stat incepe sa se manifeste un fenomen mult mai periculos. Cea mai simpla exemplificare este cu societatile de confectii italiene. Deja cu "traditie" la Botosani, majoritatea figureaza cu debite importante la bugetul asigurarilor sociale, principala obligatie financiara a societatilor care lucreaza in sistem lohn. Investitorii din confectii inchiriaza spatii si tehnologie, folosesc citiva ani mina de lucru ieftina si apoi abandoneaza locul respectiv, din care au recuperat in prealabil tot ce se putea recupera. Prin lucrurile abandonate sint bineinteles si datoriile catre statul roman de obicei miliarde de lei. (Catalin ALISTARI)

Comentarii