Patronii incalca drepturile femeilor gravide

joi, 19 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 Patronii incalca drepturile femeilor gravide

Pentru o botosaneanca obisnuita, aducerea pe lume a unui copil se poate dovedi o decizie extrem de paguboasa. Legea romaneasca prevede faptul ca femeile trebuie sa se bucure de masuri deosebite de protectie sociala si salariala pe perioada in care sint gravide ori au copii in virsta de pina la doi ani. Concret, Codul Muncii stipuleaza ca o femeie nu poate fi concediata cu nici un chip atit timp cit este gravida si nici doi ani dupa ce naste. Mai mult, angajatorul este obligat sa ii retina femeii locul de munca pina ce se intoarce din concediul de crestere a copilului si sa ii asigure pe toata durata concediului o indemnizatie de 85% din media salariilor pe ultimele sase luni lucrate. Cum va imaginati deja, protejarea femeilor care se straduie sa creasca sporul natural al romanilor e o chestiune care ii preocupa prea putin pe patronii botosaneni, care si-au facut un hobby din a nu respecta mai nimic din ce inseamna legislatia muncii. Inspectia Teritoriala de Munca Botosani primeste in permanenta reclamatii de la femei pe care patronii fie ca le-au dat afara cind au aflat ca sint gravide, fie nu le platesc drepturile banesti cuvenite pe perioada concediului de maternitate si in continuare pe perioada ingrijirii copilului pina la doi ani, fie nu le mai primesc la munca dupa cei doi ani regulamentari.
"Cele mai multe sesizari se leaga de faptul ca femeilor aflate in concediu de maternitare sau pentru ingrijirea copilului nu li se plateste indemnizatia in cuantumul cuvenit ori, mai grav, nu li se plateste deloc. Nu am facut o statistica a reclamatiilor de acest gen, dar sint din pacate destule", explica unul dintre inspectorii ITM. Trebuie spus ca angajatorul nu face vreun efort financiar suplimentar pentru plata indemnizatiei femeii aflate in concediu pentru cresterea copilului intrucit deduce suma din cea pe care trebuie sa o vireze lunar Bugetului Asigurarilor Sociale de Stat. Mai grav este cind angajatorul nu ii pastreaza femeii locul de munca si o concediaza in prima zi cind aceasta se intoarce din concediu, sub pretextul ca firma s-a reorganizat si postul ei a fost desfiintat. "ITM nu poate acorda amenzi in aceste cazuri, legea nu prevede vreo metoda coercitiva care sa il oblige pe patron sa o reangajeze pe femeie, daca functia ei a fost desfiintata. Singurul lucru pe care il putem face e sa supraveghem agentul economic si in cazul in care face noi angajari pentru aceleasi posturi sa o prefere pe femeia respectiva, care timp de noua luni primeste somaj. Inspectorii nostri le pun in vedere femeilor ca pot contesta in instanta desfacerea contractului de munca in termen de 30 de zile, pentru ca de regula instanta ii obliga pe patroni sa le reangajeze", explica Gheorghe Timofte, inspector-sef adjunct al ITM Botosani.
De la infiintarea ITM au fost primite in jur de cinci sesizari de acest gen, cele mai multe solutionate in instanta. Cea mai grava incalcare a drepturilor femeii este insa concedierea in perioada de graviditate. In acest caz femeia nu beneficiaza in cel mai bun caz decit de un ajutor de somaj timp de noua luni, in cuantum mult mai mic decit indemnizatia de maternitate cuvenita conform legii. In urma cu un an si jumatate firma de confectii "Simcro" SRL a concediat doua tinere gravide care au cerut o majorare de salariu, insa acestea au renuntat sa mai faca scandal in public pentru ca au reusit sa isi transfere cartile de munca la alte societati. De curind ITM i-a fost sesizat un alt caz in care o tinara de 20 de ani a fost data afara de patroana SC "Ioana 98" in momentul in care a aflat ca e gravida. Tinara lucra in societate de 7 luni, insa la negru, asa ca nu va avea parte pe perioada cresterii copilului de nici o indemnizatie si nici macar de ajutor de somaj. "Cazul este foarte grav, asa ca ITM va face o plingere penala impotriva societatii, nu insa pentru nerespectarea drepturilor gravidei, ci pentru incadrarea fara forme legale si evaziune fiscala", explica Timofte. Pentru ca legislatia romaneasca este inca prea blinda cu patronii care incalca drepturile femeilor aflate in perioada de graviditate si maternitate, ITM sfatuieste tinerele sa evite angajarea fara forme legale. (Dana BEJENARU)

Comentarii