PDSR si-a tras din nou spuma in alegeri

marți, 28 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 PDSR si-a tras din nou spuma in alegeri

Ieri dupa amiaza, pina la inchiderea editiei noastre fusesera numarate si confirmate voturile a 216.000 de botosaneni, reprezentind 273 de sectii de votare din totalul de 300 din judet. Prezenta la vot in urma numaratorii este aproape identica cu cea din raportarea pe care o facuse imediat dupa inchiderea urnelor Biroul Electoral Judetean, adica 65,45%.
Interesant este ca la Botosani desi se pastreaza ordinea cistigatorilor, partidele au obtinut procente diferite fata de cele inregistrate in tara. Astfel, PDSR este mult mai bine cotat decit in restul tarii, lucru cu care eram deja obisnuiti. Daca la nivel national PDSR are un procentaj undeva in jurul a 40% la Botosani, are la Senat 50,81%, iar la Camera Deputatilor 53,25%. Nu acelasi lucru se poate spune despre PRM, marea surpriza a alegerilor de duminica, formatiune politica ce are in jur de 27% pe tara. La noi, nationalismul desi are un reviriment impresionant, nu are totusi trecerea din restul tarii. 21,76% dintre botosaneni au votat candidatii PRM la Senat si 19,62% pe cei de la Camera Deputatilor. V-am spune si cine sint ei, adica alegatorii si candidatii respectivi, dar nu stim nici noi prea bine. Pe locul trei se afla candidatii PNL, care au obtinut 7,94% la Senat si 4,79% la Camera Deputatilor, adica o diferenta in cadrul partidului ce merita cu siguranta mai multe comentarii. Pe locul patru PD, mult mai slab decit media pe tara si mai slab chiar decit in alegerile locale, au obtinut 4,75% la Senat si 4,05% la Camera Deputatilor. Cam aici se termina lista partidelor botosanene care intra in Parlament. Pentru curiozitatea dumneavoastra va mai informam ca ApR obtinuse 3,74% la Senat si 4,29% la Camera Deputatilor, iar CDR 2000, 2,55% la Senat si 2,59% la Camera Deputatilor, iarasi nu stim in ce proportie sint impartite cele aproximativ 5.000 de voturi intre partidele aliantei electorale, dar din cite tinem noi minte PNT-CD Botosani se lauda cu fix 5.000 de membri.
Dupa o prima socoteala, incurcata si de faptul ca totusi acestea nu sint rezultatele oficiale desi mare diferenta nu poate fi, PDSR va avea un senator si trei deputati plini, iar cu foarte putin noroc inca un senator si un deputat la redistribuire, pentru ca este foarte putin probabil ca doar cu voturile din 27 de sectii de votare sa recupereze diferenta de 5,5% pina la patru deputati plini. Doua treimi de senator care s-ar putea concretiza in unul intreg la redistribuire a obtinut PRM, la care se adauga un deputat anonim, dar intreg, si o treime din al doilea, la fel cu mari sanse de intregire la redistribuire. O surpriza ar putea produce liberalii de la Senat care cu cele aproape 8% pot "fura" un loc de senator, cel mai probabil de la PDSR. Cel mai greu de apreciat este ultimul loc de deputat din cele sapte alocate Botosaniului. In mod firesc nu sint decit doi candidati pentru acest loc, cel al PNL si cel al PD, ori ambii, daca omul lui Vadim trece printr-o pasa plina de ghinion zilele astea. Oricum, o socoteala exacta, numele parlamentarilor impreuna cu pozele si declaratiile lor, si nu in ultimul rind, impresiile mondene de la chefurile de sarbatorire, in curind in paginile "Monitorului".
Nu i-am uitat nici pe candidatii la presedintie, poate nu uita nici ei Botosaniul cind ajung la Cotroceni. La fel ca la partide, botosanenii sint mult mai atrasi de doctrina PDSR si zimbetele lui Ion Iliescu decit de tipetele si nationalismul lui Vadim Tudor. Primul obtinuse 50,28%, mai bine decit in restul tarii, iar al doilea 29,91%, mai putin decit pe alte meleaguri. Primii doi clasati in afara turului doi, sint Theodor Stolojan, cu 7,01% si Mugur Isarescu, cu 6,26%. In rest nu s-a mai obosit nimeni sa calculeze inca, desi am fi fost curiosi cite voturi a obtinut Graziela Birla ori Paul-Philippe Hohenzollern. Presedinta BEJ, judecatoarea Rodica Iftimie, spunea ca nu au fost nici un fel de probleme, iar colaborarea cu statistica a fost minunata.
(Catalin ALISTARI)

Comentarii