Pirnaiasii se trag la culcus

marți, 24 octombrie 2000, 23:00
4 MIN
 Pirnaiasii se trag la culcus

Penitenciarul a devenit in ultima perioada locul de hibernare a celor certati cu legea. Ramasi fara locuinta, respinsi de membrii familiei, unii dintre infractori, liberati in primavara sau in vara, savirsesc fapte minore numai pentru a se intoarce in Penitenciar, aici unde, de bine de rau, primesc in fiecare zi o portie de hrana, o haina groasa, nu ingheata de frig si mai au si un acoperis deasupra capului. Din luna septembrie, celulele Penitenciarului au inceput sa se umple intr-un ritm alarmant. Frigul ii fugareste pe cei fara casa inapoi in spatele gratiilor. Si nu este doar o intimplare, in fiecare an odata cu bruma, recidivistii intorcindu-se "acasa". Binecunoscuta amenintare cu "racoarea" isi pierde pentru citeva luni tot continutul.
Numai anul acesta, incepind cu 1 septembrie, au intrat pe portile unitatii de detentie 197 de detinuti dintre care 10 sint minori. Nu toti sint recidivisti, ci numai 57 dintre ei. Printre ei se afla si Ilie Apavaloaie, un barbat de 33 de ani din Calarasi care la virsta sa ar fi trebuit sa-si fi gasit rostul in viata. Cu opt condamnari la activ pentru furtisaguri, Ilie a fost respins rapid de familie. Fusese eliberat anul trecut din Penitenciar si cit a tinut vremea buna a incercat sa-si faca un rost dar a revenit la vechile lui metehne. A dat citeva spargeri prin magazine si nu a fost prins. In luna septembrie, el a furat de la un consatean 10 litri de vin pe care i-a baut dupa care s-a autodenuntat la Politie in 14 septembrie. Retinut de politisti, el a recunoscut in fata procurorilor faptele sale dorind sa se reintoarca in Penitenciar. "Pina acum m-am descurcat cum am stiut, dormind pe ici pe colo, dar nu am unde sta in timpul iernii", declara Ilie Apavaloaie. Gardienii de la Penitenciar isi aduc aminte si de un anume Irimia care fusese condamnat la citeva luni de puscarie iar la un timp s-a imbolnavit. Prin intermediul unei hotariri judecatoresti, el a beneficiat de intreruperea pedepsei si urma sa stea in libertate trei luni. Intimplarea s-a petrecuse la sfirsitul toamnei, iar Irimia trebuia sa revina in Penitenciar in preajma sarbatorilor. Dupa numai trei zile de la punerea sa in libertate, gardienii s-au trezit cu el la poarta unitatii solicitind reincarcerarea pentru ca nu avea unde sta. Fiind vorba de o hotarire judecatoreasca, gardienii au stat putin pe ginduri si l-au primit in unitate abia dupa ce au primit acordul Judecatoriei.
In atare situatii, cei de la Penitenciar nu preau au ce face. Unitatea a fost proiectata la o capacitate de 960 de detinuti dar, de regula in timpul iernii numarul detinutilor este mai mare. Asa este si in prezent pentru ca, dupa cum declara comandantul unitatii, mr. Victor Cuzic, Penitenciarul Botosani "gazduieste" in prezent 1.085 de detinuti. Conducerea Penitenciarului nu are cum sa stopeze acest fenomen si nici sa-l combata desi motive ar avea. In primul rind din cauza costurilor, cheltuielile zilnice pentru intretinerea unui detinut ridicindu-se la 35.000 de lei. Un simplu calcul demonstreaza ca, lunar, Directia Generala a Penitenciarelor trebuie sa aloce pentru un singur detinut peste un milion de lei, suma care, la drept vorbind, foarte putini botosaneni din libertate isi permit sa o foloseasca pentru intretinerea lor. Detinutilor li se da cel putin o piine pe zi, hrana calda, imbracaminte si cazarmament. "Desigur, penitenciarul nu este un pension iar conditiile de aici ii pun pe cei mai multi pe ginduri. Numai ideea de a dormi in aceasi camera in care te speli si iti faci nevoile ii ingrozeste pe cei mai multi oameni normali, dar pentru altii Penitenciarul a devenit asemeni unui camin. Nu stiu citi din libertate isi permit acum, ca a venit sezonul rece, sa aiba o plapuma, dar noi sintem obligati sa le dam detinutilor si a doua patura", declara un gardian. Unde mai pui ca la "mititica" se poate nu doar hiberna, ba chiar se pot stringe bani pentru zilele de liberate. Cei care sint "cuminti" pot merge la munca iar acest lucru inseamna un ban in plus. Ziua de munca a ajuns acum la 75 – 80.000 de lei din care detinutul primeste 10%. Nu este mult, dar la eliberare, daca nu foloseste suma pentru intregirea pachetului, el poate primi suma intreaga din comisionul care i se cuvine. Cu aproape 10.000 de lei pe zi si la 100 de zile de munca, detinutul poate obtine lejer un milion de lei. Situatia nu este noua si nici singulara. Asa ceva se intimpla si in celelalte Penitenciare iar conducerile acestora nu pot interveni. "E vorba de caracterul lor. Unii au stat in puscarie mai mult decit in libertate iar acest lucru nu poate sa nu aiba efecte. Cind nu mai au familie, unii dintre ei isi cauta refugiul aici", recunoaste comandatul Penitenciarului Botosani, mr. Victor Cuzic.
Cit despre motivele reintoarcerii la puscarie, acestea sint cel mai adesea banale. Nu este nevoie de gesturi curajoase sau de riscuri prea mari. Este de ajuns un scandal in public si, in baza prevederilor Legii 61/1991, scandalagiul primeste sase luni de inchisoare contraventionala, suficient pentru a trece de iarna. Adica, prin luna octombrie este numai bine sa tipi putin printr-o crisma, ca sa te intorci in celula si sa iesi cind se coc ciresele. (S.GHEORGHIU)

Comentarii