Prefectul taranist Simionovici isi face vilain buricul tirgului, pe un teren ce a apartinut deputatei PDSR Afrasinei

vineri, 04 iunie 1999, 23:00
4 MIN
 Prefectul taranist Simionovici isi face vilain buricul tirgului, pe un teren ce a apartinut deputatei PDSR Afrasinei

Prefectul judetului Botosani, Alexandru Simionovici, s-a saturat de traiul in comun si s-a hotarit sa-si construiasca o "casuta". Nu orice "casuta", ci, asa cum ii sta bine unui prefect, o vila de aproape un miliard de lei, in buricul tirgului, pe strada Cuza Voda, la intersectia cu strada Mihail Kogalniceanu si, ceea ce este mai interesant, pe un teren ce a apartinut parintilor deputatei PDSR Viorica Afrasinei. De citeva zile, o echipa de constructori a inceput lucrarile la vila prefectului.
Istoricul situatiei juridice a terenului pe care se inalta vila reprezentantului Guvernului la Botosani este totusi neclar, desi prefectul are o hotarire judecatoreasca de punere in posesie. Parintii prefectului au avut un teren in spatele Spitalului Judetean, pe strada Transilvaniei, unde acum este un teren de tenis. Datorita acestui fapt, prefectul a obtinut punerea in posesie pe alt amplasament, adica exact pe cel din strada Cuza Voda. Cum spuneam, parintii deputatei Viorica Afrasinei revendica si ei acelasi teren. In sprijinul revendicarii, ei au prezentat aceeasi motivatie ca si in cazul parintilor lui Alexandru Simionovici. Familia Afrasinei a detinut un teren pe Bulevardul Eminescu, pe care in prezent se afla un bloc, astfel incit li s-a oferit in schimb acelasi teren din Cuza Voda. Ba chiar, cum ne-a asigurat deputata Viorica Afrasinei, la un moment dat, parintii ei au avut si o hotarire judecatoreasca de punere in posesie. Referitor la aceste interese comune cu familia prefectului, Viorica Afrasinei ne-a declarat: "Chiar de la inceput, parintii mei au avut probleme cu terenul. Cu citiva ani in urma, ei au cistigat si un proces la Curtea de Apel Suceava, unde li s-a dat drept de punere in posesie pe acea suprafata. Nu stiu cum, ca nu ma pricep la chestiuni juridice, procesul a reaparut la Tribunalul Botosani, iar parintii mei au pierdut de aceasta data. Eu nu am intervenit deloc, pentru a nu crea discutii, chiar i-am sfatuit sa o lase balta, insa ei mi-au spus ca nu vor sa renunte. Am inteles ca terenul a fost luat prin schimb de prefect si nu doresc sa fac alte comentarii pe marginea subiectului". Aceste antecedente si premisa ca mai exista persoane care revendica bucatica de pamint din centrul tirgului fac ca proprietatea prefectului sa nu fie una chiar atit de sigura.
Am incercat sa aflam si parerea lui Alexandru Simionovici despre acest subiect, intrebindu-l, printre altele, cit il costa investitia, cite incaperi va contine casa, cind va fi finalizata si ce va face cu apartamentul in care locuieste in prezent. Evitind sa raspunda la toate aceste intrebari, Simionovici a dat un raspuns scris, pe care am promis sa il publicam integral si neschimbat: "Constructia se executa in baza autorizatiei nr.187/06.05.1999, eliberata de Primaria municipiului Botosani si – pentru cine nu stie – subliniez ca o astfel de autorizatie se da in baza avizelor tuturor organelor abilitate de lege, inclusiv si mai ales pe baza actului de proprietate. Sunt singurele informatii ce le consider de interes pentru cetatenii judetului. Restul intrebarilor puse de dumneavoastra nu fac decit sa confirme, odata in plus, caracterul de birfa de mahala pe care publicatia dumneavoastra il cultiva cu o consecventa demna de o cauza mai aproape de durerile cititorilor dumneavoastra".
Nu ne suparam de cele afirmate de prefect, dar consideram ca ar fi fost de maxim interes public ca prefectul sa fi raspuns la intrebarea "De unde aveti banii necesari pentru constructia casei?". Am avut curiozitatea de a arunca o privire pe autorizatia de constructie indicata de prefect si am avut o mica surpriza. Valoarea declarata a constructiei ce se intinde pe 166,75 metri patrati, este de 985.000.000 de lei, valoare pentru care se platesc impozite si taxe. Ori, prefectul cistiga oficial salariul de aproape 10.000.000 de lei brut si ce mai pica (legal!) de pe la consiliile de administratie si AGA in care recunoaste ca este membru. Cu bunavointa putem ajunge la un total de 15.000.000 de lei lunar. Sotia sa, profesoara, poate cistiga, cu tot cu "pregatiri", sa zicem 3.000.000 lei. Asta inseamna ca familiei Simionovici, admitind ca poate economisi toti acesti bani, ii trebuie 55 de luni de zile ca sa stringa suma necesara constructiei casei.
Si ca sa fie "meniul" complet, pe terenul proaspat intrat in posesia familiei prefectului exista un falnic stejar secular, considerat monument al naturii. Acesta va da o ambianta extrem de placuta ansamblului arhitectural care deocamdata este la faza de fundatie. Ca de taiat, nu-i da voie legea lui Alexandru Simionovici sa-l taie. (Adrian SORODOC, Catalin ALISTARI)

Comentarii