Premiul secolului la Loto

sâmbătă, 20 ianuarie 2001, 00:00
5 MIN
 Premiul secolului la Loto

O suta de apartamente in centrul Botosaniului sau 360 de Dacii, o fabrica de confectii de marime mijlocie ori 130 de kilograme de aur: atita ar putea valora sase numere norocoase la extragerea de miine, la "6 din 49". La aceasta data, Loteria Romana pune la bataie cel mai mare cistig din istoria jocului, adica in jur de 25 de miliarde de lei pentru categoria I, plus inca vreo 15 miliarde pentru categoriile II si III.
Daca posibilul cistigator al acestui premiu fabulos nu s-ar orienta spre nici una din aceste investitii "materiale" si ar pune banii la banca, numai dobinda pe care o ridica intr-o luna, de circa un miliard de lei, i-ar ajunge, lui si familiei, sa traiasca intr-un lux orbitor pina la adinci batrinete.
Ramas neadjudecat de aproape trei luni de zile, reportul de la categoria l la "6 din 49" de la Loto s-a tot "ingrasat", ajungind sa valoreze la extragerea din 21 ianuarie 2001, peste 20,8 miliarde de lei. La adunarea acestei sume au contribuit, e adevarat, si premiile speciale puse la bataie cu ocazia extragerilor speciale de Sarbatori, iar cu suma care se va aduna la jocul de miine cu siguranta marele premiu va depasi 1 milion de dolari SUA. "Niciodata Loteria Nationala nu a pus la bataie un report atit de mare. Avind in vedere ca premiul pentru categoria I se va ridica la 24-25 de miliarde, partida de duminica poate fi considerata fara exagerare jocul secolului", ne-a declarat Veronica Luculescu, sefa punctului de lucru Botosani a Companiei Nationale "Loteria Romana".
Inca de joi, in cele 22 de agentii Loto din judet a inceput sa fie ceva mai multa agitatie. "Simbata e ziua cea mai plina", explica una din vinzatoarele de la agentia Loto din Centrul Vechi. O varianta simpla la "6 din 49" costa, in aceasta duminica, 6.000 de lei (la Noroc, 2.000 de lei). Pentru simbata, agentiile au un program de la 8 dimineata pina la ora 20. Pe linga cei care sint pasionati de Loto si au pregatite variante super-complicate sau cei care joaca aceleasi numere de ani de zile, botosanenii mai putini familiarizati cu sistemul de joc, insa care vor sa-si incerce norocul, pot apela la variantele gata completate, aflate in agentii (mai simple sau mai complicate, cu preturi variind de la citeva mii la citeva sute de mii de lei).
"De multe ori, cei care joaca sint aceleasi persoane. Multi se limiteaza la suma pe care s-au obisnuit sa o joace in fiecare saptamina. Daca pretul variantei este ceva mai mare, se joaca multe variante simple. Aceasta este si una din explicatiile pentru care tot ramine report. La o varianta simpla jucata, sansele sa prinzi un cistig la categoria l sint extrem de mici", explica vinzatoarea de la agentia din centru. Pentru partidele cu miza mare, cum e cea de duminica, jucatorii inveterati recomanda jocul in comun, intre colegi, rude sau prieteni. "La agentia din Centrul Vechi exista un grup de tineri care joaca in fiecare saptamina citeva sute de mii de lei si cistiga frecvent. La jocurile speciale de sarbatori grupul de tineri a jucat in jur de un milion pe saptamina, dar cheltuiala le-a fost rasplatita, pentru ca au cistigat cite 20-25 de milioane pe saptamina", explica sefa Loteriei Nationale din Botosani.
Cum au cheltuit banii marii cistigatori din Botosani
Chiar daca botosanenii nu se numara printre cei mai norocosi zece cistigatori la Loto din intreaga sa istorie (ale carei premii variaza intre 584.000 de dolari si 306.000 de dolari), exista botosaneni care au cistigat in ultimii ani sume imense chiar si pentru oamenii instariti. Anul trecut patru botosaneni au cistigat mai mult de 500 de milioane de lei la LOTO, insa doar unul a acceptat sa i se faca publicitate, un locuitor al comunei George Enescu, Vasile Mihaianu pe nume. "Oamenii nostri l-au gasit pe cistigator la cimp, pentru ca este un om gospodar, care nu avea nici inainte probleme cu banii. Omul nu s-a aratat foarte impresionat de vestea ca a cistigat peste 800 de milioane de lei", isi aminteste Veronica Luculescu. Mihaianu a impartit banii copiilor, asigurindu-le un inceput in viata lipsit de griji. Nu toti cistigatorii au apucat sa se bucure de cistigurile uriase la Loto. Dumitru Tarniceru, botosaneanul care in ianuarie 1997 a cistigat 1,2 miliarde de lei la "6 din 49", adica aproape 130.000 de dolari la vremea respectiva, s-a stins din viata la mai putin de doi ani dupa ce a intrat in posesia banilor. In virsta de 47 de ani, Tarniceru a murit din cauza unui infarct neasistat medical, insa la vremea respectiva au existat o serie de suspiciuni in legatura cu moartea sa. Din banii cistigati botosaneanul apucase sa isi cumpere trei apartamente si o garsoniera in Botosani, o Dacie, un calculator performant, isi construise o viluta in Bihor si depusese la Banca Internationala a Religiilor citeva sute de milioane. Daca falimentul BIR i-a prins pe mostenitorii lui Tarniceru cu banii in cont asta nu mai stim, insa cert este ca norocosul si familia sa nu au cunoscut cine stie ce clipe fericite datorate averii cistigate peste noapte. "De cele mai multe ori o suma atit de mare cistigata dintr-o data creeaza probleme serioase cistigatorului. Eu personal mi-as dori ca premiul cel mare de la categoria I sa fie impartit intre patru-cinci norocosi, care vor cistiga pe linga bani si cite un apartament in valoare de un miliard de lei", spune Veronica Luculescu.
Si, pentru ca intimplarile tragicomice nu pot lipsi din povestile impatimitilor de loterie, exista si botosaneni care n-au jucat o saptamina numerele favorite si tocmai atunci au iesit acestea. "Un client juca saptaminal aceleasi numere; odata, a fost plecat din localitate si a ajuns dupa inchiderea agentiei, si atunci s-a intimplat sa iasa numerele lui. Altadata, luni, dupa tragere, am vazut ca pe panoul unde se afiseaza biletele gata completate, era unul cu numerele care iesisera la tragere, insa nejucat", povestea, in urma cu ceva vreme, o lucratoare de la o agentie Loto. Ca in cazul fiecarui joc de noroc, cei pasionati de "6 din 49" au si superstitiile lor. Unii joaca aceleasi numere de la inceput, de cind i-a prins patima, altii prefera sa le schimbe saptaminal, iar altii isi aleg numerele cu semnificatie speciala: date de nastere ale sotiei sau ale copiilor. Unii prefera sa cumpere bilete din aceeasi agentie si chiar de la acelasi lucrator, altii le schimba, "pentru a schimba norocul". (Dana BEJENARU)

Comentarii