Primaria a inghitit Locativa si Urban-Serv

joi, 01 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Primaria a inghitit Locativa si Urban-Serv

Ieri consilierii municipali ai Botosaniului au scris istorie. S-a votat trecerea ca servicii ale primariei a administratiei pietelor, a oborului, a bazarului, a cimitirelor si a fondului locativ. Sedinta in sine a fost paradoxala, o mostra de functionare ireprosabila a masinii de vot din consiliu si a aratat o noua imagine a consiliului municipal. Sedinta a debutat cu o mai veche problema a actualului consiliu, validarea sau nevalidarea mandatului de consilier a lui Constantin Iacob. Desi propunerea fusese facuta spontan, nefiind cuprinsa in ordinea de zi, au aparut doua proiecte de hotarire.
Primul, initiat de grupul PNL din consiliu, cerea invalidarea mandatului lui Iacob si numirea lui Ovidiu Epuras in locul sau. Celalalt, scos de presedintele de sedinta, consilierul Albert Tanase, in civilie angajat al RAJ Apa, il valida pe Constantin Iacob, respingind cererea liberalilor. Propunerea liberalilor avea in spate o hotarire definitiva a Tribunalului prin care Ovidiu Epuras era numit consilier. Pe de alta parte, nu demult, Constantin Iacob si-a dat demisia din functia de administrator al RAJ Apa si astfel dispare incompatibilitatea cu functia de consilier. Intrebat care din cele doua proiecte este legal, secretarul CL, Ioan Apostu, a spus ca cel al liberalilor, moment in care presedintele liberalilor Dinu Secrieru a izbucnit in aplauze, mirat ca nimeni nu-i urmeaza exemplul. Parerea propriului jurist nu a contat prea mult pentru consilieri, pina la urma votindu-se validarea lui Constantin Iacob.
A urmat ceea ce ar fi trebuit sa fie disputata trecere a serviciilor de care vorbeam mai sus in administrarea directa a primariei. S-a inceput cu Urban Serv, respectiv cu administratia pietelor, a oborului si a cimitirelor. Au fost 21 de voturi pentru, unul impotriva si doua abtineri. S-a votat si comisia ce va supraveghea predarea-primirea patrimoniului, condusa de viceprimarul Ion Ilie. Apropo de viceprimar, inainte de vot, cind se discuta pe marginea subiectului, el a tinut un discurs din care am retinut ceva de genul: "Este nevoie din partea tuturor de un moment de solicitare a intelectului". Foarte interesant, caci noi credeam ca in general consilierii isi folosesc intelectul cind voteaza, sau poate insemna de fapt un indemn dat consilierilor sa se gindeasca bine la viitorul lor. Primarul Florin Egner a spus si el, ca un fel de motivatie, ca: "Fondul locativ, pietele, oborul, bazarul, pietele si cimitirele sint servicii ale primariei. Este foarte important ca noi astazi sa votam, pentru ca astfel vom vota paradoxal descentralizarea. Vom desparti centre de profit care functionau impreuna. Eliminam paralelismul serviciilor si birocratia. Aceasta hotarire a noastra nu va afecta problema personalului. Vrem sa mentinem in continuare doua societati puternice, Locativa si Urban Serv".
In fine, proiectul privind trecerea fondului locativ la primarie s-a rezolvat la fel de simplu, votul fiind exact la fel. Merita mentionat ca intre cele doua hotariri, administratorul Locativa, Catalin Flutur a incercat obstinent sa vorbeasca in fata consiliului si sa-si expuna punctul de vedere. Desi un consilier a cerut la microfon sa fie ascultat Flutur, presedintele de sedinta si ceilalti s-au facut ca nu aud. Dupa votare, in timpul pauzei, pe holul primariei cind s-a intilnit cu administratorul Catalin Flutur, primarul Florin Egner i-a spus: "Nu se poate asa ceva, chiar ai vrut sa vorbesti? Vai, cum n-am stiut. Incredibil, inseamna ca nu s-a auzit!".
Desi este o hotarire de principiu trecerea serviciilor respective la primarie nu este tocmai perfecta. Pina una alta, pentru ca se pare ca nu se va ajunge in contencios, consemnam declaratia administratorului Locativa: "Timpul va hotari daca hotarirea de astazi a consiliului a fost buna". (Catalin ALISTARI)

Comentarii