Raportare comunista la eliberarea titlurilor de proprietate

joi, 02 august 2001, 23:00
3 MIN
 Raportare comunista la eliberarea titlurilor de proprietate

Procentul si modul de completare a titlurilor de proprietate ar putea deveni obiectul unuia dintre cele mai mari scandaluri din 2001 in care sint implicate serviciile publice descentralizate. Desfiintarea incepind cu data de 1 iulie a.c. a Oficiului de Cadastru Agricol si Organizare a Teritoriului Agricol (OCAOTA) si preluarea sa de catre Oficiul Judetean de Cadastru, Geodezie si Cartografie (OJCGC) incepe sa scoata la iveala chestiuni care in cel mai fericit mod ar putea fi catalogate drept neclare sau inexacte.
Dumitru Istrate, directorul general al OJCGC sustine ca, dupa modificarea intervenita in sistemul oficiilor cadastrale, a constatat ca datele pe care conducerea fostei OCAOTA le prezenta in ceea ce priveste procentul de eliberare a titlurilor nu sint tocmai conforme cu realitatea. "Cei de la OCAOTA au prezentat situatia eliberarii titlurilor de proprietate, si dupa aparitia legii 1/2000, referindu-se la legea 18/1991. Ei eliberau titluri la legea 1/2000 si le treceau la legea 18/1991 astfel crescind procentul de eliberare a titlurilor. Ei prezentau aceasta situatie si prefectului si comisiei judetene de aplicare a legilor fondului funciar, dar nu s-a sesizat nimeni pentru ca aveau incredere ca se prezinta realitatea", afirma Dumitru Istrate. Potrivit datelor puse la dispozitie de acesta, la legea 18/1991 trebuie emise 158.148 titluri, iar la 1/2000, 11.839, pina in prezent eliberindu-se 93.957, respectiv 615. Astfel, procentele de eliberare ar fi de 59,41% la legea 18/1991 si de 5,31% la legea 1/2000, rezultind un procent de eliberare per judet a titlurilor la toate legile fondului funciar, de 55,65%. "OCAOTA prezenta procentul de 63% ca titluri eliberate la legile fondului funciar. Am discutat cu fosta conducere si mi s-a spus ca situatia s-a prezentat in acest mod pentru ca asa li s-a cerut. I-am intrebat de ce au facut aceste lucruri si au ridicat din umeri. Le-am spus ca voi prezenta situatia reala de cite ori mi se va cere", mai spune directorul OJCGC.
Vestea cea mai proasta este insa ca, potrivit estimarilor facute de seful Oficiului de Cadastru, jumatate din titlurile eliberate pina in prezent in intregul judet, adica in jurul a 47.000, sint gresit completate si in consecinta trebuie modificate. Dumitru Istrate spune ca in inscrierea terenurilor de pe aceste titluri s-a plecat de la denumirea topica a lor din registrele agricole, fara a se mai face planuri cadastrale, lucru care a dus la trecerea pe titluri a altor parcele decit cele detinute cu adevarat de proprietar. Corect ar fi trebuie sa se procedeze la efectuarea unor planuri cadastrale si sa se vada ce parcela corespunde denumirii topice din registrele agricole. "Fiecarui angajat al Oficiului i s-a fixase o norma pentru aplicarea mai rapida a legii. Daca nu o realiza, nu isi lua salariul. Pentru a-si primi banii ei treceau pe titluri parcele fara a mai efectua planuri cadastrale, astfel fiind specificate alte parcele decit cele detinute cu adeavrat de proprietar", ne declara directorul OJCGC. Specificarea pe titluri a unor parcele diferite fata de cele ale proprietarului a fost evidentiata in nenumarate rinduri cu ocazia tranzactiilor cu terenuri, cind persoanele fizice si juridice autorizate in alcatuirea documentelor constatau ca in titlu este trecuta o anumita parcela, dar in realitate proprietarul detine o alta. Din cauza acestui lucru, toate comsiile locale vor trebui sa modifice titlurile in cauza, care sint in medie de aproximativ 650 pe fiecare localitate, iar apoi sa le aduca la semnat la OJCGC.
Aflat in concediu, Vasile Sandu, directorul fostei OCAOTA, nu a putut fi contactat pentru a-si prezenta punctul de vedere fata de cele relatate. In schimb, subprefectul Constantin Hutu, care prin dispozitie a prefectului coordoneaza activitatea de fond funciar din judet, spune ca, pina la proba contrarie, ia de bun procentul de 63% privitor la eliberarea titlurilor de proprietate. "Din scriptele pe care le am rezulta ca acesta este procentul si pina la alte informatii fundamentate il mentin", afirma Hutu. Pentru clarificarea situatiei acesta i-a cerut insa directorului OJCGC sa prezinte in sedinta comisiei judetene de fond funciar de astazi felul in care justifica procentul de 55,65% de titluri eliberate pina in prezent la legile fondului funciar. In ceea ce priveste titlurile completate gresit, subprefectul recunoaste ca a intilnit multe cazuri de acest gen, insa nu poate avansa un anumit procent din totalul titlurilor emise pina in prezent. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii