Razboi cu sefii asociatiilor de locatari

marți, 28 martie 2000, 23:00
4 MIN
 Razboi cu sefii asociatiilor de locatari

Cei peste 5000 de botosaneni, membri ai asociatiilor de locatari unde Comisa de control ordonata de prefect a gasit lipsuri de sute de milioane de lei, nu vor fi nevoiti sa plateasca din nou serviciile publice. Termodistributie, societatea care incasa facturile pentru caldura din casele botosanenilor, a inaintat Parchetului local sesizarile din urma controalelor, constituindu-se in acelasi timp in parte vatamata. Mai exact, cele 1,2 miliarde lei ce lipsesc de la asociatii sint considerate a fi furate din banii Termodistributiei si a celorlalte societati prestatoare de servicii catre populatie si care fac incasarea prin intermediul asociatiilor, adica Distrigaz si Urban Serv. "Este cert ca atita timp cit cetatenii au achitat la timp nota de plata, nu mai pot plati inca odata. Ei pot dovedi ca au platit cu chitantele primite, chiar daca acestea nu au fost inregistrate la asociatie si daca nu au chitantele exista alte documente care dovedesc asta, cum ar fi listele de plata afisate in blocuri. Paguba nu este a cetatenilor ci a societatilor noastre" ne declara Niculina Chirila, directoarea Termodistributie. Dosarele si rapoartele comisiei de control au fost deja trimise la Parchet, din informatiile pe care le avem procurorii demarind de curind cercetarile.
Problema recuperarii banilor este insa foarte dificila. Primul pas este stabilirea cu exactitate a persoanelor vinovate si care nu pot fi altele decit cele din interiorul asociatiilor, lucru pe care trebuie sa il faca Politia si Parchetul. Apoi urmeaza incadrarea faptei, care oricum este penala, si in functie de aceasta stabilirea unei pedepse penale, in cazul nostru evident pedeapsa cu inchisoare pentru minim trei ani de zile. Cum spuneam, banii furati vor fi cel mai greu de recuperat. Daca vinovatii vor aduce banii inapoi, acest gest nu aduce dupa sine si eliberarea de raspunderea penala, insa duce automat la micsorarea pedepsei. O alta cale este confiscarea averilor, adica a proprietatilor imobiliare. S-ar parea ca majoritatea celor implicati au luat-o cu mult inaintea reprezentantilor legii si la ora actuala, nu prea mai este ce confisca. Ei si-au vindut apartamentele sau le-au trecut pe alte nume, la fel si restul proprietatilor. Acest lucru s-a putut intimpla deoarece la majoritatea asociatiilor, desi legea prevede clar acest aspect, atunci cind au fost angajti administratorii acestia nu au depus garantia materiala, care poate consta in sume de bani sau proprietati imobiliare. Greseala de aceasta data este a comitetelor de asociatie si a presedintilor care au incalcat astfel legea asociatiilor de locatari si proprietari. Pentru ca daca la inceput cei in cauza ar fi fost obligati sa-si puna garantie apartamentele, de exemplu, nu ar mai fi avut cum sa le vinda acum si prejudiciul ar fi fost mai usor de recuperat. Firesc ar fi ca tot presedintii sa raspunda, in cazul in care de la administratori nu se poate recupera mai nimic.
Daca nu se poate stabili cine este exact cel care si-a bagat miinile in banii de la asociatii, o modalitatea este ca noile conduceri, caci in general pe unde s-au constatat fraude s-au schimbat si oamenii, sa dea in judecata vechile conduceri. De exemplu, la asociatia nr.13, de unde au disparut peste 450 de milioane de lei, noua conducere a dat in judecata pe cei dinainte. Se pare ca fostul administrator, a recunoscut in fata politistilor care ancheteaza cazul, ca a furat 200 de milioane de lei, dar nu isi aminteste deloc ce s-a intimplat cu restul banilor. "Responsabilitatea este a tuturor celor de la asociatie: presedinti, comitete, comisii de cenzori si administratori. Nu conteaza motivatiile, ei trebuiau sa-si dea seama ce se intimpla in curtea lor, mai ales cenzorii, care acum spun ca nu au fost convocati de ani de zile. Nu pot sa accept aceasta situatie si ne vom continua demersurile pina cind vom recupera macar o parte din bani, iar vinovatii vor plati" mai spune Niculina Chirila.
Un exemplu de afacere la o asociatie este cel evidentiat de procesul verbal intocmit de comisia ce a verificat asociatia nr.55, proces verbal in care sint incriminate presedinta si administratorea asociatiei. In 1997 asociatia 55 a incheiat un contract cu firma "Mobifon", care adminstreaza reteaua de telefonie mobila Connex, pentru amplasarea pe terasa unui bloc din administrare a unei antene de telefonie. Chiria prevazuta prin contract este de 200 de dolari, la cursul zilei. De la 1 ianuarie 1999 pina in luna februarie a acestui an, asociatia a incasat chirii in valoare de peste 41 de milioane. Aproape 30 de milioane au fost virati in cont personal lui Eugen Dimitriu, un locatar al blocului respectiv probabil cel de al carui apartament tine terasa, iar alte 14,8 milioane au fost date pe baza de chitanta de mina aceluiasi Dimitriu Eugen si altor doi locatari D. Dascalescu si Cornelia Munteanu. Din intimplare, Cornelia Munteanu este presedinta asociatiei 55 si tot din intimplare este sotia sefului compartimentului juridic al Prefecturii, cel care verifica legalitatea a tot ce se intimpla in judetul Botosani. In acest timp, locatarii scarii de bloc respective, bl.A3, sc.A, inregistrau o restanta la plata asociatiei de peste 53 de milioane. Comisia a stabilit ca din luna februarie chiria pentru antena, sa fie impartita egal la toti locatarii asa cum este firesc si banii sa fie retinuti din restante. Pina la urma, la asociatia 55 s-a gasit o lipsa de 12 milioane de lei, pe care administratoarea a justificat-o declarind ca aproape 10 milioane au fost inminati fara documente sefei, adica presedintei asociatiei 55, Cornelia Munteanu.
Afacerea de mai sus este doar un mic exemplu a ce se intimpla la asociatii, iar pe masura ce restul ilegalitatilor vor fi descoperite va vom informa. Pina una alta, verificarile continua si la celelalte asociatii din municipiu, caci se banuie ca suma totala ce va trebui suportata de prestatorii de servicii este mult mai mare decit 1,2 miliarde de lei. (Viorel SURUGIU)

Comentarii